Ποια είναι τα πιο γνωστά λάθη που θα πρέπει κανείς να αποφεύγει;

Προσθέτοντας ελαιόλαδο στο δοχείο με νερό
Ίσως επειδή το ελαιόλαδο είναι τόσο αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής διατροφής, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Αλλά ακούσατε ποτέ για τη φράση “σαν λάδι και νερό”; Λοιπόν, αυτός είναι ο πυρήνας αυτού του λάθους ζυμαρικών. Εάν προσθέσετε ελαιόλαδο στο βραστό δοχείο με νερό, το λάδι θα παραμείνει στην επιφάνεια και τα ζυμαρικά σας δεν θα απορροφήσουν τίποτα από αυτό. Έτσι, αντί να σπαταλάτε πολύτιμο ελαιόλαδο, χρησιμοποιήστε το για να τελειώσετε πιάτα όπως ζυμαρικά από σπόρους μάραθου ή πικάντικα μακαρόνια με σκόρδο.

Να μην αλατίζετε το νερό σας
Το αν αλατίζετε ή όχι το νερό των ζυμαρικών σας είναι ένα σημείο πολλών διαφωνιών. Αν και αν κοιτάξουμε τα ζυμαρικά για το μέσο γεύσης που είναι, η απάντηση είναι σαφής: αλατίστε το νερό σας και μην το λυπηθείτε.

Προσθέτοντας αλάτι στο νερό σας, τα ζυμαρικά σας θα το απορροφήσουν καθώς μαγειρεύουν, με αποτέλεσμα μια ομοιόμορφα καρυκευμένη γεύση που μπορεί να πάρει το τελευταίο σας πιάτο από το καλό στο υπέροχο. Εάν η «γεύση σαν τη θάλασσα» δεν είναι ακριβώς το επίπεδο ιδιαιτερότητας που αναζητάτε, προσθέστε οπουδήποτε από 2 έως 4 κουταλιές της σούπας αλάτι ανά γαλόνι νερού, ανάλογα με το μέγεθος του κρυστάλλου αλατιού. Όσον αφορά τον τύπο αλατιού που επιλέγετε, αυτά με τα ελάχιστα πρόσθετα είναι τα καλύτερα. Απομακρυνθείτε από ιωδιούχο αλάτι αφού θα δώσει μια αφύσικα αλμυρή, ακόμη και πικρή γεύση.

Σπάζοντας τα ζυμαρικά ή τα νουντλς σας
Σίγουρα, το σπάσιμο των ζυμαρικών σας επιτρέπει να χωρέσουν στην κατσαρόλα σας με λίγο περισσότερη ευκολία, αλλά επίσης καταστρέφει τα ζυμαρικά σας από τη χαρακτηριστική του δύναμη.

Αντί να σπάσετε τα ζυμαρικά σας, απλώς τοποθετήστε τα στην κατσαρόλα σας και περιμένετε να μαλακώσουν τα άκρα του πριν τοποθετήσετε τα υπόλοιπα στο νερό. Μακριά ζυμαρικά όπως μακαρόνια, φετουτσίνι και λιγκουίνι είναι ιδανικά για πιο ελαφριές, πιο λείες σάλτσες, οπότε το σχήμα τους δεν είναι λάθος.

Ξεπλένετε τα ζυμαρικά σας (μόνο σιτάρι)
Εάν χρησιμοποιείτε ζυμαρικά με βάση το σιτάρι, η αποστράγγιση και το ξέπλυμα αφού ψηθούν είναι τραγωδία για διάφορους λόγους. Πρώτον, χάνετε αυτό το πολύτιμο νερό ζυμαρικών, ιδανικό για να εγχύσετε ξανά στο πιάτο σας την τελευταία στιγμή για να δέσετε τα ζυμαρικά και τη σάλτσα σας. Δεύτερον, ενθαρρύνετε ακούσια τα ζυμαρικά σας να κολλήσουν μεταξύ τους, δημιουργώντας μια απολύτως ανεπιθύμητη κατάσταση όπου αντιμετωπίζετε μια μάζα ζυμαρικών για να χωρίσετε. Αντ ‘αυτού, φροντίστε τα ζυμαρικά σας με τέτοιον τρόπο ώστε να τελειώσει το μαγείρεμα μαζί με τη σάλτσα σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε απλώς μια λαβίδα για να σηκώσετε τα ζυμαρικά σας από το νερό και να μπουν στην κατσαρόλα με τη σάλτσα σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε καλά μαγειρεμένα και καλά επικαλυμμένα ζυμαρικά.

Χρησιμοποιώντας το λάθος δοχείο
Όπως τα ζυμαρικά μπορούν να γυαλίσουν μαζί στο πιάτο, έτσι θα συσσωρευτούν μαζί στην κατσαρόλα. Έτσι, εάν χρησιμοποιείτε μια μικρή κατσαρόλα, είναι καλύτερο είτε να μαγειρέψετε λιγότερα ζυμαρικά είτε να αγοράσετε μια μεγαλύτερη. Πόσο μεγεαλύτερη; Θα πρέπει να λάβετε υπόψη τόσο το νερό που θα χρειαστείτε για να κρατήσετε, όσο και πόσο χώρο χρειάζεται για να μαγειρέψετετα ζυμαρικά ανάλογα με το μέγεθός τους. Όσον αφορά το προηγούμενο σημείο, ένας καλός κανόνας είναι ότι για κάθε κιλό ζυμαρικών, πρέπει να χρησιμοποιούνται 4 έως 6 λίτρα νερού. Για το τελευταίο, τα ζυμαρικά πρέπει να έχουν αρκετό χώρο για να “κυκλοφορούν” ενώ χορεύουν ελεύθερα στο βραστό νερό.

Δεν λαμβάνετε υπόψη το σχήμα των ζυμαρικών σας
Μέσα στους αιώνες, τόσο τα ασιατικά ζυμαρικά όσο και τα ιταλικά ζυμαρικά έχουν πάρει πολλές μορφές και στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 200 σχήματα ζυμαρικών.

Σε γενικές γραμμές, όσο μακρύτερο και λεπτότερο είναι το ζυμαρικό, τόσο καλύτερα συνδυάζεται με λείες, λεπτές σάλτσες. Πάρτε μακαρόνια σε λευκή σάλτσα αχιβάδων, η οποία έχει σχεδόν υφή σαν ζωμό. Τα ζυμαρικά Stouter, όπως τα ριγκατόνι και τα φουσίλι, είναι πιο κατάλληλα για πιο παχιές σάλτσες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δομή τους προσφέρεται τόσο για να αντέξει όσο και να κρατήσει τη σάλτσα. Τέλος, τα μικρότερα σχήματα ζυμαρικών, όπως το ορζό και το ντιταλίνι, προστίθενται καλύτερα στις σούπες.

Πηγή: thespruceeats.com