Χρήστος Βέργαδος: Η τέχνη της ζαχαροπλαστικής

της Δανάης Κωτσάκη, elculture.gr*

«Αν μείνουμε πιστοί στην συνταγή και την ακολουθήσουμε κατά γράμμα τότε ναι, τα γλυκά είναι εύκολα»

Η ζαχαροπλαστική είναι γεύσεις, είναι συναισθήματα, είναι όμως και… τέχνη. Ο pastry chef  Χρήστος Βέργαδος, νικητής του βραβείου Public στην κατηγορία «Ευ Ζην» με το βιβλίο του «Σχολείο ζαχαροπλαστικής» έρχεται να μυήσει ακόμη και τους πιο αρχάριους στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής με 80 απολαυστικές συνταγές βήμα βήμα. Επιχειρεί να μας μάθει από το πώς να παρασκευάσουμε μια απλή μους σοκολάτας μέχρι πώς να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας με ένα πρωτότυπο τσίζκεϊκ ή μια λαχταριστή τούρτα σοκολάτας με γεύση μέντας.

Προερχόμενος από οικογένεια ζαχαροπλαστών απέκτησε από πολύ νωρίς το «μικρόβιο» της ζαχαροπλαστικής. Όμως για εκείνον το να δημιουργεί λαχταριστά γλυκά δεν ήταν ο μόνος στόχος. Όπως μας λέει ο ίδιος η ζαχαροπλαστική είναι τέχνη και γι’ αυτό έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην εικαστική της πλευρά. Η κατασκευή ενός γλυπτού από σοκολάτα, ενός φορέματος από μαρέγκασταφίδες, και κανταΐφι ή ενός πίνακα ζωγραφικής από πάστα ζάχαρης είναι προκλήσεις που αποδέχεται… μετά χαράς! 

Είστε ο νικητής του βραβείου Public στην κατηγορία «Ευ Ζην» με το βιβλίο σας «Σχολείο ζαχαροπλαστικής». Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι έκανε το κοινό να το επιλέξει;
Θεωρώ ότι σε αυτό το βιβλίο οι αναγνώστες είδαν αυτό που ήθελα να μεταδώσω. Την αγάπη μου για την ζαχαροπλαστική. Αυτή την αγάπη που αποτυπώνεται σε κάθε σελίδα του βιβλίου είτε μέσα από τις συνταγές είτε μέσα από την θεωρία της ζαχαροπλαστικής, ακόμα και από την αγάπη που έχω εισπράξει από τον κόσμο και κυρίως από τους μαθητές μου καθώς στο άνοιγμα και στο κλείσιμο του βιβλίου είναι αποτυπωμένες οι χειρόγραφες αφιερώσεις τους. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα.

Τελικά τα γλυκά… είναι εύκολα;
Η ζαχαροπλαστική μπορεί να γίνει εύκολη. Αν μείνουμε πιστοί στην συνταγή και την ακολουθήσουμε κατά γράμμα τότε ναι, τα γλυκά είναι εύκολα. Γι’ αυτό και είναι αυτός ο υπότιτλος του βιβλίου. Σε συνδυασμό με κάποιες βασικές θεωρητικές γνώσεις, που μπορεί κάποιος να τις βρει μέσα σε αυτό το βιβλίο, τότε τα πράγματα είναι όχι μόνο γλυκά αλλά και εύκολα!

Θεωρείτε ότι θα μπορούσε ο καθένας να ασχοληθεί με τη ζαχαροπλαστική;
Ανάλογα τους στόχους. Αν με ρωτάτε αν ο καθένας θα μπορεί να ασχοληθεί με την ζαχαροπλαστική φτιάχνοντας ένα γλυκό στο σπίτι τότε η απάντηση είναι δεδομένη και είναι θετική. Αν κάποιος θέλει να το κάνει επάγγελμα, τα πράγματα είναι ίσως λίγο πιο σύνθετα καθώς εκεί θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με πολλές γνώσεις, υπομονή και επιμονή.

Τι είναι αυτό που σας «τράβηξε» στην ζαχαροπλαστική;
Κατάγομαι από μια οικογένεια ζαχαροπλαστών οπότε καταλαβαίνετε ότι το «μικρόβιο» της ζαχαροπλαστικής μπήκε από πολύ νωρίς. Στην συνέχεια και από σπουδές που έκανα σε Ελλάδα και εξωτερικό είδα πως πέρα από την παραδοσιακή ελληνική ζαχαροπλαστική,την οποία αγαπώ και υποστηρίζω, υπάρχει μια τεράστια γκάμα τεχνικών που κάνουν αυτή τη δουλειά ατελείωτη και βαθιά ενδιαφέρουσα καθώς συνέχεια μαθαίνεις και εξελίσσεσαι!

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δουλειάς σας είναι η εικόνα, η «εικαστική ζαχαροπλαστική» όπως το ονομάζετε. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στο κομμάτι αυτό αλλά και η σημασία του;
Στην διάρκεια των σπουδών μου, διαπίστωσα και επιβεβαίωσα αυτό που είχα καταλάβει από την πρώτη επαφή με αυτό το επάγγελμα. Ότι είναι τέχνη! Έτσι, λοιπόν, άρχισα να εκμεταλλεύομαι τις τεχνικές μου γνώσεις και να τους δίνω μια διαφορετική μορφή και παρουσίαση. Αυτό μπορεί να ήταν η κατασκευή ενός γλυπτού από σοκολάτα, ενός φορέματος από μαρέγκα, σταφίδες, κανταΐφι ενός καπέλου από καραμέλα, ακόμα και ενός πίνακα ζωγραφικής από πάστα ζάχαρης. Κάθε καινούργιο πρότζεκτ είναι από μόνο του μια πρόκληση. Άλλωστε αυτό είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της δουλειάς. Ότι δεν σε κάνει ποτέ να βαλτώσεις. Αρκεί να της συμπεριφερθείς με αγάπη και σεβασμό.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: elculture.gr