Για να ικανοποιήσετε όλους τους πελάτες σας είναι σημαντικό να προσφέρετε ένα πολυποίκιλο μενού καφέδων για όλα τα γούστα. Το μενού μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά είδη καφέδων, όπως espresso, γαλλικός ή ελληνικός αλλά και διαφορετικές ποικιλίες καφέ, με specialty ή μονοποικιλιακά χαρμάνια, καθώς και decaf επιλογές. Πέρα όμως από την ποικιλία στον καφέ, έχει σημασία και η ποικιλία στα συνοδευτικά του καφέ. Πλέον οι περισσότερες καφετέριες προσφέρουν τις βασικές επιλογές στα γλυκαντικά συστατικά (λευκή / καστανή ζάχαρη και ζαχαρίνη), ωστόσο είναι εξίσουν σημαντική η δυνατότητα επιλογής γάλακτος. Ορισμένοι θαμώνες μπορεί να έχουν διατροφικούς περιορισμούς ή αλλεργίες στα γαλακτοκομικά που τους εμποδίζουν να απολαύσουν ένα cappuccino ή ένα καφέ latte. Εάν θέλετε να προσφέρετε επιλογές σε πελάτες με δυσανεξία στη λακτόζη ή πελάτες με vegan διατροφή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιο είδος εναλλακτικού γάλακτος είναι καλύτερο στον καφέ. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μία εναλλακτική λύση γάλακτος επηρεάζει τη γεύση ή την υφή του καφέ, καθώς και την «ελαστικότητα» του καφέ, δηλαδή την ικανότητα παραγωγής αφρού.

1. Γάλα βρώμης
Το γάλα βρώμης έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή μη γαλακτοκομικά γάλατα για χρήση σε ροφήματα καφέ. Είναι φτιαγμένο από συνδυασμό βρώμης, νερού και κάποιων ελαίων για γαλακτωματοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκπληκτικά γεμάτο σώμα, που συναγωνίζεται το πλήρες γαλακτοκομικό γάλα. Το γάλα βρώμης -καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες- απευθύνεται κυρίως σε πελάτες, που προσέχουν την υγεία τους, επειδή περιέχει σχετικά λίγα λιπαρά χωρίς να θυσιάζει την πρωτεΐνη. Το γάλα βρώμης έχει κρεμώδη γεύση, που μοιάζει με το πλήρες γαλακτοκομικό γάλα, για αυτό και ταιριάζει στον καφέ latte. Το γάλα βρώμης παράγει μεγαλύτερες φυσαλίδες στον αφρό -από το γαλακτοκομικό- λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη. Το γάλα βρώμης μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αφρίσει και να ατμίσει από το αγελαδινό γάλα.

2. Γάλα καρύδας
Η παχιά, κρεμώδης υφή του γάλακτος καρύδας είναι μία επίσης αγαπημένη εναλλακτική λύση για όσους πίνουν καφέ. Το γάλα καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και έχει μια πιο λεπτή γεύση καρύδας, σε σχέση με άλλα προϊόντα καρύδας, όπως είναι η τριμμένη καρύδα. Σε ένα latte ή cappuccino θα προσθέσει λίγη γλυκύτητα, ενώ στα ροφήματα καφέ που περιέχουν σιρόπια ή άλλα αρώματα, η ελαφριά γεύση καρύδας καλύπτεται. Το γάλα καρύδας δημιουργεί λιγότερο πυκνό αφρό με μεγαλύτερες φυσαλίδες από το γαλακτοκομικό γάλα.

3. Γάλα σόγιας
Το γάλα σόγιας είναι εύκολα προσβάσιμο και η σχετικά προσιτή τιμή του το καθιστά ελκυστική επιλογή για πολλές επιχειρήσεις. Τα γάλατα σόγιας χωρίς συντηρητικά μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στο διαχωρισμό στον καφέ, για αυτό κατά την παρασκευή του καφέ, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε να ρίξετε ζεστό γάλα σόγιας στο φλιτζάνι και να προσθέσετε αργά τον καφέ. Το γάλα σόγιας έχει λεία, κρεμώδη υφή με σχετικά ουδέτερη γεύση. Οι έμπειροι baristas μπορούν να παρά- γουν αφρό παρόμοιο με αυτόν του γαλακτοκομικού γάλακτος όταν χρησιμοποιούν γάλα σόγιας.

4. Γάλα αμυγδάλου
Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γάλατα ξηρών καρπών στην αγορά μη γαλακτοκομικών. Κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις και πολλοί κατασκευαστές παράγουν ποικιλίες με ζάχαρη ή χωρίς. Ωστόσο, όσον αφορά στον καφέ, το γάλα αμυγδάλου δεν έχει τόσο καλή απόδοση όσο κάποια άλλα μη γαλακτοκομικά γάλατα. Δυστυχώς, το γάλα αμυγδάλου μπορεί να πήξει στον καφέ. Για να καταπολεμήσετε την πήξη, αποφύγετε να ρίχνετε κρύο γάλα αμυγδάλου σε πολύ ζεστό καφέ. Η αντίδρασή του με την οξύτητα του καφέ σας μπορεί να διαφέρει μεταξύ των τύπων καβουρδίσματος καφέ και των επωνυμιών, γι’ αυτό φροντίστε να δοκιμάσετε πολλές επιλογές, εάν θέλετε να κάνετε το γάλα αμυγδάλου βασικό στο μενού των ροφημάτων σας. Το γάλα αμυγδάλου έχει μια γεύση ξηρών καρπών, που μερικές φορές μπορεί να έχει πικρή γεύση. Οι πελάτες σας μπορεί να προτιμούν ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου στον καφέ για πιο απαλή γεύση. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν μεταξένιο αφρό με γάλα αμυγ- δάλου, αλλά αυτό το μη γαλακτοκομικό γάλα τείνει να διαχωρίζεται όταν θερμαίνεται.

Άρθρο από το τεύχος “Χειμώνας 2021-2022” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-winter2021