Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καφές είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα αυξηθεί παρά την επιβράδυνση σε άλλα μέρη της εξαγωγικής αγοράς. Η Mordor Intelligence συνδέει τον σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) στο 4,22% για την περίοδο 2020-2025, με την Ευρώπη τη μεγαλύτερη αγορά για τους καταναλωτές και τη Νότια Αμερική την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά.

Αλλά με μια παγκόσμια πανδημία που έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και έχει εξαλείψει τα προηγούμενα πρότυπα, ο καφές δεν θα μπορούσε να αναμένεται να ξεφύγει χωρίς απώλειες. Η έκθεση για την αγορά καφέ του International Coffee Organisation (ICO) του Σεπτεμβρίου 2020 έδειξε ότι η παγκόσμια παραγωγή είναι μειωμένη κατά 2,2% σε σύγκριση με πέρυσι, με τον Arabica ειδικότερα να πέφτει 5%. Αυτό συνδυάζεται με την αναμενόμενη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης κατά 0,5%, η οποία οδήγησε σε τιμές κάτω του μέσου όρου.

Η αγορά καφέ των ΗΠΑ

Μέγεθος αγοράς: 14 δισεκατομμύρια δολάρια

Λόγω της αποδυνάμωσης της ζήτησης και των καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού (δηλαδή εμπορικές αποστολές), τα έσοδα από τον καφέ έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ και δεν αναμένεται να αυξηθούν ξανά μετά την πανδημία. Αν και είναι λογικό για τις ΗΠΑ, αυτό συμβαίνει σε όλες τις αγορές και δεν συμβαίνει μόνο στην Αμερική. Τα έσοδα μειώθηκαν 17,9% συγκριτικά με πέρυσι, αλλά αναμένεται να συνεχίσουν την ανάπτυξη με CAGR 8,7% έως το 2025. Η αγορά παραγωγής καφέ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε 0,6% το 2020.

Η αγορά καφέ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μέγεθος αγοράς: 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Ευρώπη είναι η δυναμική έδρα του καφέ σε όλο τον κόσμο, αν και το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μόνο ένα μικρό τμήμα αυτής της αγοράς (σε σύγκριση με τη Φινλανδία, όπου οι καταναλωτές πίνουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερο καφέ από το Ηνωμένο Βασίλειο). Τα μέτρα κοινωνικής απόστασης επηρέασαν σοβαρά τη βιομηχανία, ιδίως σε επίπεδο καφετεριών, οδηγώντας σε μείωση 1,3% στο μέγεθος της αγοράς και 15,7% στα έσοδα. Κοιτώντας μπροστά στο 2025, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η αγορά καφέ του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί ισχυρότερα από τις ΗΠΑ με 10,5% CAGR τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η αγορά καφέ στην Αυστραλία

Μέγεθος αγοράς: 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Αυστραλία είναι ένα τεράστιο έθνος που πίνει καφέ παρά τις βρετανικές καταγωγές του. Το μέγεθος της αγοράς του σε σύγκριση με το μέγεθος του πληθυσμού είναι τεράστιο σε σύγκριση με τα παρόμοια στοιχεία των ΗΠΑ. Φυσικά ο Covid-19 είχε επίσης αντίκτυπο εδώ. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 18,9% και τα μέσα έσοδα ανά άτομο σε παρόμοιο αριθμό. Η ανάπτυξη αναμένεται να προχωρήσει προς τα εμπρός έως το 2025, με CAGR 8,6%.

Η αγορά καφέ στη Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία, όπως και η Αυστραλία, είναι ένα άλλο έθνος που πίνει καφέ – πράγματι, καθώς η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ στη Νέα Ζηλανδία είναι υψηλότερη από την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συρρίκνωση των εσόδων ήταν επίσης πιο αργή εδώ, πιθανώς χάρη στα μέτρα lockdown της χώρας που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν καταναλωτές και στους συνεργάτες της εφοδιαστικής αλυσίδας να επανέλθουν στο φυσιολογικό πιο γρήγορα. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 15,8% και ο κλάδος αναμένεται να αυξηθεί με CAGR 9,1% έως το 2025.

Η αγορά καφέ στην Κίνα

Λόγω της τεράστιας κλίμακας της κινεζικής αγοράς γενικά, ο καφές εδώ μπορεί να αντλήσει δισεκατομμύρια δολάρια παρά την κατανάλωση καφέ κατά κεφαλήν σχετικά χαμηλή (μόλις 0,06 κιλά ανά άτομο, σε σύγκριση με τα 2,1 κιλά στη N. Zηλανδία ή 3,5 κιλά των ΗΠΑ) . Φυσικά, όπως και παντού αλλού, τα στοιχεία παραμένουν χαμηλά φέτος σε σύγκριση με την τελευταία – τα έσοδα μειώθηκαν κατά 18,7%, αν και αναμένεται να αυξηθούν ξανά με CAGR 11,6% έως το 2025.

Πηγή: www.unleashedsoftware.com
1η δημοσίευση: 29 Απριλίου, 2021