Τα μαχαίρια για έναν chef αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς του, θα μπορούσαμε ακόμη να πούμε ότι είναι η προέκταση του χεριού του. Υπάρχουν, όμως, τόσα πολλά και διαφορετικά είδη μαχαιριών, και φυσικά έχουν διαφορετικό ρόλο μέσα σε μια κουζίνα. Ακόμη, ένα καλό μαχαίρι θα πρέπει να ακολουθεί κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να είναι λειτουργικό για έναν chef.

μαχαίρια

Ποια είναι τα κριτήρια για τα καλά και λειτουργικά μαχαίρια ενός chef;

  1. Το βάρος. Ένα σωστό μαχαίρι πρέπει να είναι ελαφρύ ώστε ο chef να μπορεί να εργάζεται για ώρες χωρίς να κουραστεί ο καρπός του.
  2. Η λεπίδα. Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή ενός μαχαιριού, ειδικά όσον αφορά την ποιότητα κατασκευή της λάμας του. Για τους αρχάριους μάγειρες, ένα μαχαίρι με μέτριο μήκος και μια ελαφριά καμπύλη στη μύτη είναι το καταλληλότερο.
  3. Η λαβή. Η λαβή ενός μαχαιριού θα πρέπει να είναι από ανθεκτικό υλικό, μη αντιολισθιτικό και φυσικά να είναι σχεδιασμένη ώστε να εφαρμόζει σωστά στο χέρι του chef.

Τα πιο σημαντικά μαχαίρια για έναν chef είναι τα παρακάτω:

  • Γενικής Χρήσης: Πρόκειται για ένα από τα πιο απαραίτητα μαχαίρια τόσο για επαγγελματίες όσο και για ερασιτέχνες. Το συγκεκριμένο μαχαίρι είναι ένα μικρό μαχαίρι με μεγάλη λαβή για καλύτερο έλεγχο και με λεπίδα 8 με 15 εκατοστά. Χρησιμοποιείται στη κρύα κουζίνα και τις γαρνιτούρες.
  • Μαχαίρι του chef/ “hache”: Είναι ιδανικό για τις βασικές κοπές των φρούτων, των λαχανικών, των κρεάτων και για πολύ ψιλό κόψιμο. Το μέγεθος της λεπίδας του κυμαίνεται από 18 έως 35 εκατοστά και έχει αιχμηρή μύτη. Το συγκεκριμένο μαχαίρι είναι το αγαπημένο και το σημαντικότερο του chef.
  • Μαχαίρι λαχανικών: Μοιάζει με το μαχαίρι γενικής χρήσεις, χρησιμοποιείται για τα λαχανικά και η λεπίδα του είναι 6-10 εκατοστά.
  • Μαχαίρι φιλεταρίσματος: Όπως δηλώνει το όνομα του αφορά το φιλετάρισμα, είναι ιδανικό δε για φιλετάρισμα ψαριού. Η λεπίδα του είναι πολύ κοφτερή και έχει μέγεθος 15 έως 30 εκατοστά.
  • Μαχαίρι ξεκοκαλίσματος: Αυτό το μαχαίρι λόγω του ρόλου του έχει στενή, κυρτή και μυτερή λεπίδα μεγέθους 15 εκατοστών περίπου.
  • Μαχαίρι του χασάπη/ μπαλτάς: Το συγκεκριμένο είδος μαχαιριού είναι ιδανικό για τα μεγάλα κομμάτια κρέατος με πολλά κόκκαλα. Είναι αρκετά βαρύ και κοφτερό και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την ασιατική κουζίνα.

Τέλος, καλό είναι τα μαχαίρια του chef να ακονίζονται τακτικά με μασάτι, ακονιστήρι ή πέτρα ώστε να διατηρηθούν και να παραμείνουν κοφτερά για μεγάλο διάστημα. Σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς ότι ένας έμπειρος chef δεν κόβεται εύκολα με αυτά τα μαχαίρια, αλλά αν δεν είναι σωστά ακονισμένα τα ατυχήματα είναι πιο πιθανά.

Πηγή: www.metrocashandcarry.gr