Άρωμα Ανατολής: Το Living Bakkali εμπνέεται από την έρημο
Το Living Bakkali, όπως εκφράζει το όνομα του εστιατορίου, είναι ένα μέρος για να ζήσει κανείς αισθησιακές εμπειρίες, τόσο για τον ουρανίσκο, όσο και για την προσωπική αισθητική του. Εμπνευσμένο από τη Μέση Ανατολή, το design θέλει να μεταφέρει τους επισκέπτες του χώρου σε μια γλυκιά εμπειρία, συνδέοντάς τους με ένα υπέροχο περιβάλλον, γεμάτο μυστήριο.
Με αυτόν τον τρόπο το έργο παρουσιάζεται αρχικά μέσα από μια διάταξη διαφορετικών περιοχών που αναδημιουργούν μικρές γωνιές σαν να βρίσκεται κανείς στο φανταστικό Orient με τα καθίσματα σαλονιού που προσκαλούν τις διάφορες ομάδες ατόμων, να χαλαρώσουν και να συνδεθούν μεταξύ τους, ενώ απολαμβάνουν τα δημιουργικά πιάτα από το Living Bakkali. Ταυτόχρονα, όποιος επισκέπτεται το εστιατόριο θα είναι περίεργος να ανακαλύψει τι κρύβουν οι υπόλοιπες γωνιές του χώρου, που αποκαλύπτονται εν μέρει μέσα από τα διαφορετικά παράθυρα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί εμπνευσμένα από την αραβική αρχιτεκτονική.
Οι εξωτερικοί χώροι καλωσορίζουν τους επισκέπτες με ορειχάλκινους τόνους, πολλά διακοσμητικά στοιχεία και ένα κυκλικό άνοιγμα, σαν αψίδα, ακριβώς όπως οι τυπικές καμάρες που διαδέχονται η μία την άλλη σε έναν κήπο της Μέσης Ανατολής. Μια κεντρική αίθουσα που συνδέει την είσοδο με την κουζίνα καθοδηγεί τους πελάτες στον χώρο, ανακαλύπτοντας κάθε έναν από τους περιβάλλοντες χώρους του εστιατορίου, από το πιο οικείο καθιστικό 2 ατόμων και τα παγκάκια για μεγαλύτερες ομάδες, μέχρι έναν χώρο που βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο και δίνει την ευκαιρία να απολαύσουν μια ευρύτερη θέα στο εστιατόριο. Ενώ το πρώτο μέρος της αίθουσας κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι περπατούν σε έναν δρόμο με αρχαία σπίτια, το δεύτερο μέρος τους μεταφέρει μέσα από έναν διάδρομο ανάμεσα σε λινές κουρτίνες σε μια ιδιωτική τραπεζαρία και στα μπάνια.
Μιλώντας λίγο πιο αναλυτικά για τις φόρμες και τα υλικά του Living Bakkali, κάθε στιγμή οργανικές φόρμες έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, ενώ δημιουργείται ένα εφέ πλίθας στους τοίχους. Ταυτόχρονα, τα δάπεδα και οι οροφές από εμφανές βαμμένο σκυρόδεμα, χρησιμοποιούν επίσης 1 μοναδικό υλικό για ολόκληρο το design, που κατασκευάστηκαν πλήρως με το χέρι όπως συνέβαινε με τα σπίτια από το παρελθόν, που αναπαραστούνται εδώ, κάτι που αποτελούσε και τον σκοπό του έργου.
Στον πάνω όροφο, έχει εφαρμοστεί μια πιο ουδέτερη, αλλά ελαφρώς αντίθετη χρωματική παλέτα που μας θυμίζει ξεκάθαρα το γλυκό. Τα χρώματα που κυριαρχούν στους χώρους, βρίσκονται εντός της ροζ χρωματικής παλετας, καθώς συνδυάζονται με μια παλέτα σε αμμώδεις, τερακότα τόνους, δίνοντας αμέσως την αίσθηση μιας ερήμου και θυμίζοντας τις χαρακτηριστικές αρχιτεκτονικές σε πλίθινα σπίτια, που κατασκευάζονταν από τυπικά τούβλα από λάσπη και άχυρο. Κοραλλί, ροζ, κεραμιδί και ιβουάρ συμπληρώνονται άριστα με τα ξύλινα τραπέζια και τις χρυσές λεπτομέρειες που υπάρχουν, στα έπιπλα, στα φωτιστικά, στους καθρέφτες και στα εσωτερικά παράθυρα.
Σε πολλά σημεία, οι καναπέδες δεν αποτελούν ξεχωριστά έπιπλα, αλλά είναι χτισμένα στο δάπεδο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν σε πολλά οικήματα. Ταυτόχρονα, τα εφέ φωτισμού που δημιουργούνται, στοχεύουν να αναδείξουν τη μυστηριώδη και όμορφη Ανατολή, που πρέπει να ανακαλυφθεί. Μερικά διακοσμητικά φωτιστικά, που μοιάζουν με φωτιστικά ενός πάρκου, δίνουν φως στον χώρο, αναπαράγοντας απλές γεωμετρίες. Οι σχεδιαστικές γραμμές που δημιουργούν την εικόνα είναι καμπύλες. Δεν υπάρχουν αυστηρές γωνίες σε κανένα σημείο του χώρου.
Τα χτιστά και μη έπιπλα είναι εμπνευσμένα από την αισθητική art deco, επενδεδυμένα με βελούδο, τα οποία ακολουθούν την ανατολίτικη προσέγγιση του χώρου. Σε πολλά σημεία προστίθεται και το στοιχείο της φύσης με συνθέσεις από άχυρα και λουλούδια στα ίδια χρώματα με τον υπόλοιπο χώρο. Οπώς θα έβλεπε κανείς έξω από το πλύθινο σπίτι του τη φύση, το ίδιο συμβαίνει κι εδώ.
Ο χώρος ολοκληρώνεται με την πληθώρα μαξιλαριών, σε ορθογώνια, τετράγωνα ή κυλινδρικά σχήματα, τα οποία περικλείονται από rustic υφάσματα, στις χαρακτηριστικές αποχρώσεις του χώρου. Με τον τρόπο αυτό, το design για το Living Bakkali, είναι ένα αφιέρωμα στον άγνωστο και υπέροχο κόσμο της Ανατολής, με ιδιαίτερη προσοχή στην αρχιτεκτονική του παρελθόντος.
Άρθρο από το τεύχος “Καλοκαιρι 2022” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-