Το Anaago Bistro στην οδό Ziwei του Τσονγκκίνγκ είναι ένα μαγευτικό αστικό τετράγωνο και ένας νέος πειραματικός χώρος για αστική ανοικοδόμηση. Ο σχεδιασμός στοχεύει στη δημιουργία ενός ζωντανού χώρου συγκέντρωσης της κοινότητας.

Το A-na-guo αναφέρεται συχνά ως “η τελευταία καθαρή γη του Lijiang”. A-na-guo σημαίνει «όμορφη και πλούσια ορεινή περιοχή» στο Naxi. Με 32 νοικοκυριά και 6 εθνότητες, προσφέρει ένα μοναδικό πρωτόγονο περιβάλλον.

Αποτελούμενο από πρωτόγονα φυσικά υλικά όπως μπαμπού και πέτρες, το μοναδικό αρχιτεκτονικό στυλ του Anaago επιδεικνύει σεβασμό για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό το στυλ εμπνέει επίσης το σχέδιο του Anaago Bistro. Μπαμπού, κορμοίς και κόκκινες πέτρες μπλέκονται σε μια φυσική και μυστηριώδη ατμόσφαιρα, που μοιάζει με ανοιχτή συμφωνία. Τα υλικά συνθέτουν μια μοναδική μελωδία συναισθημάτων, ανθρωπιάς και φύσης, συνδέοντας στενά κάθε κάτοικο και επισκέπτη στο Bistro.

Βιολογικά και σύγχρονα υλικά συναντιούνται στην είσοδο του χωριού. Το μπαμπού υφαίνει ημι-ιδιωτικούς χώρους και τη θέα από τα παράθυρα της πόλης, γεφυρώνοντας εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Μπαίνοντας στο χωριό, τα μπαμπού-υφαντά ιδιωτικά δωμάτια με χαμηλό φωτισμό και ντελικάτα φινιρίσματα στους τοίχους απαλύνουν τον τετράγωνο χώρο και εμποτίζουν μια ζεστή, ρουστίκ ατμόσφαιρα. Το παράθυρο κάθε ιδιωτικού δωματίου προσφέρει κινηματογραφική θέα, με αστικά φώτα νέον να εκτείνονται σε γεωγραφικές αποστάσεις, δημιουργώντας μια καθηλωτική εμπειρία για τους κατοίκους του «χωριού».

Καθώς περνάει κανείς δίπλα από το ιδιωτικό δωμάτιο, θα συναντήσετε έναν τοίχο με οθόνη από μπαμπού συνυφασμένο με κορμούς. Τα ξύλινα παράθυρα φέρνουν μια αίσθηση φυσικού νοήματος και ο χώρος γεμίζει με γαλήνια ροή καθώς το φως πέφτει απαλά και ρίχνει σκιές στην επιφάνεια από μπαμπού. Τα μικρά ξύλινα παράθυρα, με στίγματα από μπαμπού τοίχους, επιτρέπουν την ελεύθερη ροή μεταξύ των χώρων, μεταφέροντας μια αίσθηση ελαφρότητας και ελευθερίας.

Ο σχεδιασμός του Anaago ενσαρκώνει τη φυσική απλότητα του Yunnan. Η ανάμειξη μπαμπού, κορμών και κόκκινης πέτρας σπηλαίου δημιουργεί έναν ζωντανό και ιστορικό χώρο. Η ύφανση μπαμπού προσθέτει μια φυσική, λεπτή αίσθηση και συνδυάζεται καλά με άλλα υλικά. Τα κούτσουρα προσφέρουν ζεστασιά, ενώ τα τραχιά και ανάγλυφα ηφαιστειακά πετρώματα σχηματίζουν ένα μοναδικό φόντο.

Η συγχώνευση παραδοσιακών φυσικών υλικών και ζεστός, συγκρατημένος φωτισμός δημιουργεί μια πιο απαλή και πιο μυστηριώδη ατμόσφαιρα στο χώρο.

Η χρήση κόκκινης πέτρας σπηλαίου, χυτοσίδηρου, επίπλων από καθαρό ξύλο και διακοσμητικών προσθέτει εξαιρετική ομοιομορφία στο χώρο. Τα υλικά ύφανσης από μπαμπού, σε συνδυασμό με το μοναδικό σχέδιο φωτισμού, δημιουργούν ένα απαλό και μυστηριώδες σκηνικό.

Ο σχεδιασμός του Anaago στοχεύει να ενσωματώσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά και την ομορφιά του Yunnan, συνδυάζοντας φυσικά υλικά και σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο για να δημιουργήσει έναν μικρό αστικό χώρο γεμάτο μοντέρνα γοητεία. Η διαδικασία ανακαίνισης λαμβάνει ως αφετηρία την αλληλεπίδραση μεταξύ αρχιτεκτονικής, αστικού χώρου και ανθρώπων, εξερευνώντας τις σύγχρονες ιδέες σχεδιασμού και δίνοντας νέα ζωτικότητα στην αστική ανανέωση.

Πληροφορίες Project
Όνομα:Anaago Bistro
Τοποθεσία: Οδός Ziwei, Επαρχία Jiangbei, Chongqing, Κίνα
Έκταση:130㎡
Χρόνος ολοκλήρωσης: Οκτώβριος, 2022
Εταιρεία Design: Chongqing Vari Architectural Design Co., Ltd
Κύριοι designers:Fan Qi, Dingliang Yang
Ομάδα Design: Yu Mou,Qi He
Φωτογραφίες: DID STUDIO