Οι φωτογραφίες των πιάτων και των ροφημάτων, που κοσμούν τα μενού των εστιατορίων, είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα. Αν και αυτή η πρακτική έχει αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα, καθώς δίνει ιδέες στον πελάτη για το τι να παραγγείλει – πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο για έναν τουρίστα, που δεν μιλάει τη γλώσσα και δεν έχει ιδέα τι να παραγγείλει – καταλήγει να έχει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, όταν τα πιάτα παρουσιάζονται μέσα από κακοτυπωμένες – συχνά κιτς – ξεθωριασμένες από το χρόνο φωτογραφίες. Οι περισσότεροι πελάτες και μόνο που βλέπουν φωτογραφία στον κατάλογο θεωρούν, ότι το εστιατόριο σερβίρει “τουριστικά” πιάτα, που μεταφράζεται σε κακής ποιότητας, κατεψυγμένα και συνήθως άγευστα πιάτα.

Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις και το ίδιο ισχύει και για μία κακή εικόνα! Εικόνες παλιές, ξεθωριασμένες και πρόχειρες, που κάθε άλλο παρά ελκυστικά δεν παρουσιάζουν τα πιάτα, περισσότερο αποθαρρύνουν τον πελάτη από το να δοκιμάσει τα εικονιζόμενα πιάτα. Το πρόβλημα, όμως, εδώ ΔΕΝ είναι η ιδέα της παρουσίασης των πιάτων, αλλά η λάθος εφαρμογή της. Πόσο διαφορετικά θα φαίνονταν τα πιάτα σας, εάν αναδεικνύονταν μέσα από ωραίες καλλιτεχνικές φωτογραφίες; Ακόμη και αν τα πιάτα σας είναι τα καλύτερα που υπάρχουν, εάν παρουσιαστούν λάθος, τότε δύσκολα θα τα παραγγείλει ο πελάτης. Πλέον οι πελάτες έχουν γίνει πιο απαιτητικοί, και αν λάβουμε υπόψη και το trend με το Instagram να κατακλύζεται από εικόνες φαγητών, θα καταλάβουμε ότι ο πελάτης πρώτα τρώει με τα μάτια. Η αισθητική, είτε μιλάμε για την εμφάνιση ενός πιάτου, είτε για τη φωτογραφική απεικόνισή του, είναι πολύ σημαντική, για να γίνετε κερδίσετε τους πελάτες σας και να εξασφαλίσετε πωλήσεις.

Μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή αυτής της ιδέας συναντήσαμε σε ένα καφέ στο Βουκουρέστι και είδαμε στην πράξη πόσο επηρεάζει η ωραία παρουσίαση ενός πιάτου την παραγγελία του πελάτη. Το cafe Brioche Dorée στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου – ένα από τα πολλά καφέ της παγκόσμιας αλυσίδας – μετέφερε τις φωτογραφίες των καταλόγων …στους τοίχους!

Brioche Doree, Henri Coanda International Airport     Brioche Doree, Henri Coanda International Airport

Όμορφες εικόνες από λαχταριστά ταρτάκια φράουλας και βατόμουρου, γαλλικά κρουασάν και πολλές άλλες αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, όχι μόνο δεν μας άφησαν αδιάφορους αλλά μας έπεισαν και να τα δοκιμάσουμε!

Brioche Doree, Henri Coanda International Airport

Brioche Dorée-5

Το cafe Brioche Dorée είναι η ζωντανή απόδειξη ότι μια απλή ιδέα διακόσμησης, μπορεί να αυξήσει άμεσα τις πωλήσεις σας. Είτε πρόκειται για φωτογραφίες, που θα μπουν στον κατάλογο σας, είτε για φωτογραφίες, που θα κοσμήσουν το μαγαζί σας, είναι σημαντικό να αναθέσετε την φωτογράφηση σε επαγγελματία φωτογράφο, ακόμη και σε γραφίστα, για να πετύχετε ένα άκρως λαχταριστό αποτέλεσμα!

Brioche Doree, Henri Coanda International Airport