Για ένατη συνεχόμενη χρονιά πρόκειται να πραγματοποιηθεί το γαστρονομικό φεστιβάλ “Kouzina 2019”, από 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου στην ανατολική Χαλκιδική. 

Kouzina 2019

Το φεστιβάλ θα έχει 5 θεματικές ενότητες, σύμφωνα με τις οποίες 33 chef θα πρέπει να δημιουργήσουν μοναδικά πιάτα που θα αποτελούν φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και τα μοναστηριακά γεύματα.

Η αρχαιοελληνική και μοναστηριακή κουζίνα, οι γεύσεις από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, τα αστικά δείπνα της Σμύρνης, οι θαλασσινές γαστρονομικές απολαύσεις και τα παραδοσιακά μενού της Μεσογείου θα είναι το εφαλτήριο για μοναδικές γαστρονομικές δημιουργίες με πρώτες ύλες από θάλασσα και γη.

Αναλυτικότερα, το φεστιβάλ “Kouzina 2019” θα παρουσιάσει τις εξής γαστρονομικές ενότητες:

Η αρχαιοελληνική κουζίνα
Πρόγραμμα δομημένο στην προώθηση της άγριας τρούφας του Χολομώντα, της ντόπιας μανιταροπαραγωγής, του μελιού, του οίνου και της αρνιώτικης μουντοβίνας.

Η θαλασσινή κουζίνα
Τιμώμενος ελληνικός προορισμός του «Kouzina 2019» είναι η Καβάλα, η οποία αποτελεί τη… βασίλισσα της θαλασσινής κουζίνας.

Η μοναστηριακή κουζίνα
Αυθεντικά θρησκευτικά κουρμπάνια, παρουσιάσεις αθωνικών οίνων, γαστρονομικές περιπλανήσεις στα gift shop της Ουρανούπολης, επιδείξεις αγιορείτικης μαγειρικής, θρησκευτικές συνευρέσεις αλλά και μοναστηριακά δείπνα.

Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων
Προωθεί τον τρόπο με τον οποίο τα τοπικά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν από τους Πόντιους και Μικρασιάτες μετοίκους του τόπου.

Η μεσογειακή κουζίνα
Αφιερωμένη στη σλοβένικη μεσογειακή κουζίνα. Εστιασμένη στην προώθηση του ντόπιου κρέατος, όπως αυτό συνδυάζεται στη μαγειρική με το εποχικό καλοκαιρινό ζαρζαβάτι των κάμπων των Νέων Ρόδων και της Ιερισσού.