Τι πιο πρωτότυπο από το να δημιουργήσεις ένα εστιατόριο με εξαιρετικό design σε μια όμορφη τοποθεσία; Φυσικά, το να δημιουργήσεις ένα εστιατόριο στο σαλόνι του σπιτιού σου.

Αυτήν την σκέψη είχε και η chef Ελέν Αρμαντιέ, η οποία έβλεπε το εστιατόριο της στο κέντρο της πόλης να μην μπορεί να επιβιώσει λόγω υπερβολικών εξόδων. Με λίγα λόγια, έκλεισε το εστιατόριο της στο κέντρο της πόλης Ρεν στη Γαλλία, και το άνοιξε λίγο πιο απόμερα, και συγκεκριμένα μέσα στο σπίτι της!

Φυσικά, η όλη διαδικασία δεν έγινε ταχύτατα, αφού ο χώρος έπρεπε να προσαρμοστεί στις ειδικές διατάξεις και κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, και να γίνει δυνατή και η πρόσβαση από άτομα με αναπηρίες. Αφού όλα αυτά δημιουργήθηκαν, το εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του, ή πιο σωστά, η chef άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της τον Σεπτέμβριο του 2017, και πλέον το εστιατόριο Numéro 13 προσφέρει 15 θέσεις κάθε μεσημέρι.

Οι επισκέπτες μπορούν κυριολεκτικά να νιώσουν σαν στο σπίτι τους, αφού τα αναπαυτικά και φιλόξενα έπιπλα και οι καναπέδες, είναι τόσο προσεγμένα, αλλά ταυτόχρονα και επαγγελματικά, που παραπέμπουν στην οικογενειακή θαλπωρή. Η chef στο μενού του μικρού αυτού εστιατορίου της προτείνει κυρίως πιάτα με βιολογικά προϊόντα, ψάρια και θαλασσινά, αλλά και κρέας πολύ καλής ποιότητας.

Το πρωτότυπο αυτό εστιατόριο αν και μικρού μεγέθους έχει μεγάλη φήμη, και κάθε μεσημέρι καταφέρνει να γεμίζει από επισκέπτες. Η chef έχει βρει πλέον το κλειδί της επιτυχίας, γλιτώνοντας από το πολύ ακριβό ενοίκιο που πλήρωνε στο προηγούμενο εστιατόριο. Στο σπίτι της τώρα νιώθει πιο άνετη από ποτέ, και φροντίζει τους επισκέπτες της, σαν δικούς της ανθρώπους, παρέχοντάς τους πάντα φρέσκα, εποχικά και εκλεκτά υλικά μέσω των πιάτων της.

Σε ηλικία 58 ετών η chef έχει αναλάβει μόνη της την διαχείριση αυτού του εγχειρήματος. Μαγειρεύει, σερβίρει και παίρνει παραγγελίες μόνη της. Η ίδια όπως δηλώνει θέλει να δημιουργεί σε αυτό το εστιατόριο μέχρι της συνταξιοδότηση της, και η αρχική ιδέα της ήταν να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, που θα παραπέμπει σε οικογενειακό τραπέζι, όπως στα Αγγλικά σαλόνια τσαγιού.

Το εστιατόριο, τέλος, λειτουργεί μόνο τις μεσημεριανές ώρες, ενώ τα σαββατοκύριακα παραμένει κλειστό, για να λειτουργήσει και ως σπίτι. Τις Τετάρτες, από την άλλη, μένει ανοιχτό ως και τις 7 το απόγευμα και μετατρέπεται και σε σαλόνι τσαγιού, σύμφωνα πάντα με την αρχική έμπνευση.