Όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομα, η καφετέρια με γάτες (cat cafe) είναι ένα είδος καφετέριας, όπου υπάρχουν παντού στο χώρο γάτες και οι επισκέπτες μπορούν να πιουν τον καφέ τους με τους τετράποδους φίλους τους.

DSCN0598

Η πρώτη καφετέρια με γάτες άνοιξε το 1998 στην Ταϊβάν. Το ταϊβανέζικο cat cafe άρχισε γρήγορα να προσελκύει – εκτός από ντόπιους – και Ιάπωνες τουρίστες, κάνοντας έτσι τα cat cafe γνωστά και στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα το 2004 να ανοίξει και εκεί ένα. Πλέον τα cat cafe έγιναν τόσο δημοφιλή στην Ιαπωνία, που στο Τόκιο υπάρχουν 37 cat cafe. Η δημοτικότητα των κατ καφέ στην Ιαπωνία οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές πολυκατοικίες απαγορεύουν τα κατοικίδια ζώα και για αυτό οι κάτοικοι καταφεύγουν στις καφετέριες με γάτες για να συναντήσουν το αγαπημένο τους ζώο. Στην Ιαπωνία υπάρχουν καφετέριες και με άλλα ζώα, όπως κουνέλια, που είναι εξίσου δημοφιλείς.

DSCN0600

DSCN0606      DSCN0608

Μερικές καφετέριες έχουν συγκεκριμένα είδη γάτας όπως μαύρες γάτες, χοντρές γάτες, σπάνιες ράτσες γάτας ή πρώην αδέσποτες γάτες, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σε θέματα σχετικά με την καλή μεταχείριση των γατών. Ένα cat cafe πρέπει να έχει πάρει ειδική άδεια και να συμμορφώνεται με αυστηρούς κανόνες προστασίας των ζώων. Συγκεκριμένα, τα cat cafe παίρνουν αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσουν την καθαριότητα και την καλή διαβίωση των ζώων, ενώ, ζητείται και από τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπεριφορά τους με τις γάτες π.χ. απαγορεύεται να τις βγάλουν φωτογραφία με φλας.

DSCN0604

DSCN0601      DSCN0603

Η πρώτη καφετέρια με γάτες στην Ευρώπη άνοιξε το 2007 στη Βιέννη. Στη συνέχεια, άνοιξε στη Μαδρίτη, στο Μιλάνο, στη Βουδαπέστη, στην Πράγα, στο Βουκουρέστι, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Κοπεγχάγη και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

DSCN0614

DSCN0622     DSCN0625

Φωτογραφίες: Cat Cafe Budapest