Πώς θα αλλάξει το design εστιατορίου μετά την πανδημία;
Εάν έχετε επισκεφτεί ένα εστιατόριο τον τελευταίο χρόνο, είναι πιθανό να έχετε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές. Ίσως παραγγείλατε από ένα μενού με QR code, καθίσατε σε τραπέζια χωρισμένα με πλαστικά διαχωριστικά, ή δείπνο έξω από το μεσοδιάστημα, δίπλα σε πανύψηλους ασημένιους θερμαντήρες για να βοηθήσετε να αποφύγετε το κρύο. Παρόλο που είναι όλα προϊόν της πανδημίας COVID-19, πολλά είναι προσωρινά και μερικά μπορεί να παραμείνουν διαχρονικά.
Ο σχεδιασμός και τα πρωτόκολλα των εστιατορίων επηρεάστηκαν επίσης από την πανδημία της γρίπης του 1918, και μερικά πράγματα έχουν διαρκέσει περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα. Η χρήση λευκών πλακιδίων, πορσελάνης και δαπέδων- που είχε εισαχθεί στα τέλη του 19ου αιώνα για να σηματοδοτήσει έναν καθαρό χώρο, καθώς οι Αμερικανοί άρχισαν να καταλαβαίνουν πώς εξαπλώνονται τα μικρόβια και πώς να απολυμαίνονται αποτελεσματικά – πολλαπλασιάστηκαν περίπου εκείνη την εποχή.
Για πολλούς σχεδιαστές, η επανεξέταση του προσωπικού χώρου αλλάζει ήδη πώς οραματίζονται τα νέα έργα. Η Stokes’s Saunders προβλέπει ότι η εταιρεία θα σχεδιάζει εστιατόρια με ελαφρώς μικρότερη χωρητικότητα για καθίσματα, διαθέτοντας για κάθε δείπνο, ας πούμε, χώρο 30 ή 40 τετραγωνικών ποδιών αντί για δέκα. Η κλιμάκωση με γνώμονα αυτήν τη μικρότερη χωρητικότητα θα σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε τις επιλογές σχεδιασμού που τελικά δημιουργούν ένα εστιατόριο που δημιουργεί ένα ζεστό και οικείο χώρο, ακόμη και αν υπάρχουν λιγότερα άτομα μέσα, σε αντίθεση με την έρημη αίσθηση που είχαν πολλά εστιατόρια ενώ η χωρητικότητά τους περιοριζόταν από τις οδηγίες του εκάστοτε συστήματος υγείας.
Το μέλλον στο design εστιατορίου είναι η ευελιξία. Μετά από ένα χρόνο που έχουν δει πρωτοφανείς προκλήσεις, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων πρέπει να έχουν την ικανότητα να στρέφονται γρήγορα προς τα εμπρός, και αυτό θα υλοποιηθεί αναπόφευκτα με τον τρόπο που οργανώνεται ο χώρος.
Ό, τι κι αν συμβεί, η πανδημία ώθησε τους σχεδιαστές να ξανασκεφτούν τους μακροχρόνιους κανόνες και ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι προς το καλύτερο.
Πηγή: fortune.com