Δεν έχετε αποφασίσει ακόμα αν θα βάλετε συνθετικό ή φυσικό χλοοτάπητα στον κήπο σας; Μιας και η ποιότητα του πλαστικού χλοοτάπητα τα τελευταία χρόνια είναι σαφώς βελτιωμένη και μοιάζει σαν αληθινό γρασίδι, η απόφασή σας για το τι από τα δύο θα επιλέξετε θα κριθεί σε περισσότερα σημεία.

Το συνθετικό γρασίδι προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων. Τα σημαντικότερα που μπορεί εύκολα να σκεφτεί κανείς είναι ότι το μακροχρόνιο οικονομικό όφελος από την χρήση του είναι μεγαλύτερο, καθώς σας απαλλάσσει από το υψηλό κόστος ποτίσματος και συντήρησης που έχει το φυσικό γρασίδι. Επιπλέον, ο χρόνος που απαιτείται για την συντήρησή του είναι σημαντικά μικρότερος από τον αντίστοιχο που απαιτεί ο φυσικός χλοοτάπητας. Μεσομακροπρόθεσμα το οικονομικό όφελος είναι μεγάλο και ταυτόχρονα κερδίζετε χρόνο.

Επιπρόσθετα, σας δίνει τη δυνατότητα να πρασινίσετε επιφάνειες που το φυσικό γκαζόν δεν μπορεί. Ταράτσες κτηρίων, βεράντες ή επιφάνειες στρωμένες με τσιμέντο μπορούν εύκολα να πρασινίσουν και να ομορφύνουν τους χώρους σας.

Τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του συνθετικού χλοοτάπητα είναι ότι δεν παράγει οξυγόνο και αναπτύσσει υψηλότερες θερμοκρασίες όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Δείτε όμως και κάποια άλλα πλεονεκτήματα που προσφέρει, που ίσως δεν τα έχετε σκεφτεί:

 • Τοποθετείτε εύκολα

Ακόμα και για εκείνους που δεν είναι έμπειροι τεχνίτες, η διαδικασία τοποθέτησης δεν είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, ειδικά αν πιάνουν τα χέρια σας. Σκεφτείτε τον συνθετικό χλοοτάπητα σαν μια μοκέτα που τοποθετείται στο έδαφος. Απλά, χρειάζεται προσεχτική προεργασία του υπεδάφους, ειδικά όταν είναι χώμα. Θα πρέπει το υπέδαφος να είναι ίσιο, χωρίς λακκούβες και εξοχές. Μια σωστή προεργασία του υπεδάφους θα κάνει την τοποθέτηση εύκολη, θα δημιουργήσει της συνθήκες για ένα τέλειο αποτέλεσμα και θα μειώσει την περίπτωση να ξεφυτρώσουν χορτάρια κάτω από τον χλοοτάπητα.

 • Υγεία του κήπου σας

Το φυσικό γρασίδι απαιτεί συνεχή προσοχή και συντήρηση. Ένας φυσικός χλοοτάπητας είναι ευάλωτος σε ασθένειες, όπως η ριζοκτονία, οι οποίες για να καταπολεμηθούν απαιτούν χρόνο, χρήμα και προσοχή, ώστε να διατηρηθεί η υγεία και η ωραία εμφάνιση του γκαζόν σας. Υπάρχουν πολλοί τύποι μύκητες που μπορεί να βλάψουν το φυσικό γκαζόν σας. Η συντήρηση του φυσικού χλοοτάπητα δεν είναι καθόλου απλή και καταπολεμάτε με μυκητοκτόνα.
Το τεχνητό γρασίδι δεν είναι ευαίσθητο σε όλες αυτές τις ασθένειες γεγονός που εξασφαλίζει ότι το γκαζόν σας θα φαίνεται εξαιρετικό με ελάχιστη συντήρηση.

 • Ζιζάνια και παράσιτα

Θα έχετε σίγουρα δει κάποια στιγμή διαφημίσεις για προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί για την εξάλειψη των ζιζανίων και των παρασίτων από την καταστροφή του φυσικού γκαζόν σας. Το φυσικό χορτάρι παρέχει στα ζιζάνια το έδαφος που χρειάζεται για να αναπτυχθούν. Προσελκύει φυτά και έντομα τα οποία ευδοκιμούν στο φυσικό έδαφος. Τα έντομα προσελκύουν άλλα έντομα και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα μεγαλύτερα παράσιτα, όπως π.χ.  σαύρες.
Ο συνθετικός χλοοτάπητας δεν περιλαμβάνει αυτό το φυσικό υπόβαθρο που απαιτείται είτε για να αναπτυχθούν ζιζάνια είτε παράσιτα, οπότε άλλο ένα πρόβλημά σας λύνεται με το συνθετικό γκαζόν. Λιγότερα προβλήματα ισοδυναμούν με μικρότερο χρόνο συντήρησης.

 • Λάσπη και λακκούβες

Το φυσικό γκαζόν θα αναπτύξει λάσπες και λακκούβες με τη χρήση του συστήματος ποτίσματος. Αν έχετε κατοικίδια, η λάσπη πιθανόν να μεταφερθεί και μέσα στο σπίτι σας. Όταν βρέχει, ο φυσικός χλοοτάπητας έχει την τάση να πλημμυρίζει. Αυτό θα επηρεάσει την υγεία του γκαζόν σας. Μια έντονη βροχόπτωση μπορεί να σκοτώσει το γκαζόν σας.
Ο τεχνητός χλοοτάπητας δεν απαιτεί νερό, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη δημιουργία λάσπης. Οι οπές αποστράγγισης θα επιτρέψουν στο νερό της βροχής να κατευθυνθεί προς το έδαφος.

 • Δεν χρειάζεται να αγοράζετε λίπασμα.

Το τεχνικό γρασίδι θα παραμείνει πλούσιο και πράσινο με ελάχιστη συντήρηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα σε ακριβά λιπάσματα κάθε χρόνο.

 • Δεν υπάρχει η ανάγκη για φυτοφάρμακα.

Όπως και με το λίπασμα, δεν υπάρχει ανάγκη για φυτοφάρμακα αν επιλέξετε να για τον κήπο σας το ψεύτικο γρασίδι.
Δεν προσελκύει εξωτερικά παράσιτα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο γκαζόν σας. Αυτό, εκτός του ότι θα σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα κάθε χρόνο, θα συμβάλει να αποφύγετε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την εφαρμογή φυτοφαρμάκων στον κήπο σας.

 • Αποφύγετε τα πρόστιμα από την κατανάλωση νερού.

Η διατήρηση ενός φυσικού χλοοτάπητα απαιτεί νερό, ανεξάρτητα από το πώς το βλέπετε, το νερό είναι πιο ακριβό από ποτέ και μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε πρόστιμα αν χρησιμοποιείτε πολύ στο νοικοκυριό σας.
Ο τεχνητός χλοοτάπητας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αυτού του κινδύνου, καθώς δεν χρειάζεται νερό για να ευδοκιμήσει.

 • Δεν απαιτεί υπερβολική συντήρηση

Σε όλους αρέσει να απολαύσουν το γκαζόν τους είτε μόνοι με την οικογένειά τους, είτε με φίλους και παρέες σε μπάρμπεκιου και πάρτι.
Αν έχετε κουραστεί από το χρόνο που αφιερώνεται για τη συντήρηση του γκαζόν σας, ώστε να διατηρείται όμορφο και ζωντανό, θα διαπιστώσετε ότι ο συνθετικός χλοοτάπητας σας απαλλάσσει από το χρόνο και την προσοχή που απαιτεί το φυσικό γκαζόν για να μείνει ευπαρουσίαστο.

 • Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Αν έχετε φυσικό γκαζόν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειάζεται να το αντικαθιστάτε κάθε λίγα χρόνια. Το τεχνητό γκαζόν δεν είναι μια ζωντανή λύση για τον κήπος σας, δεν πεθαίνει. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το κρατήσετε αρκετά χρόνια χωρίς να χρειαστεί να το αντικαταστήσετε. Η εγγύηση ενός συνθετικού χλοοτάπητα είναι συνήθως τα επτά έτη, αλλά αυτό θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.

 • Εξαλείφει την ατμοσφαιρική μόλυνση που προκαλούν τα χλοοκοπτικά αερίου

Ο εξοπλισμός κηπουρικής με καύσιμο το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των χλοοκοπτικών, ακροκοφτών ν και των φυσητήρων, προκαλεί ανησυχητική ποσότητα ρύπανσης. Μία ώρα χρήσης ενός χλοοκοπτικού μπορεί να δημιουργήσει σχεδόν την ίδια ποσότητα ρύπανσης στον αέρα με ένα ταξίδι αυτοκινήτου 100 χιλιομέτρων.

 • Μειώνει την μόλυνση του εδάφους

Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα μπορούν να χρησιμεύσουν στη διατήρηση της υγείας του φυσικού γκαζόν, αλλά επίσης μολύνουν το περιβάλλον και αποτελούν επικίνδυνες απειλές για την οικογένεια και τα κατοικίδια ζώα σας. Το ψεύτικο γρασίδι δεν απαιτεί αυτές τις χημικές ουσίες για να ευδοκιμήσει, γεγονός που εξαλείφει τις συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της δηλητηρίασης εκείνων που έρχονται σε επαφή λίγο μετά την επεξεργασία του φυσικού γρασιδιού.

 • Οικονομία στην κατανάλωση νερού

Ο συνθετικός χλοοτάπητας δεν απαιτεί νερό, εκτός από ένα περιστασιακό πλύσιμο αν υπάρχουν κατοικίδια.
Αυτό σας επιτρέπει να μειώσετε τη χρήση του νερού σας, να αποφύγετε τα υπερβολικά πρόστιμα χρήσης νερού και να εξοικονομείτε χρήματα κάθε μήνα.

 

Πηγή: in-and-out.store