Ο ανταγωνισμός στον κλάδο της εστίασης είναι σκληρός. Τα εστιατόρια προσπαθούν να συνδεθούν με
το κοινό, το οποίο είναι όλο και πιο επιλεκτικό. Είτε το αντιλαμβάνονται οι επισκέπτες, είτε όχι, επιλέγουν εστιατόρια που ταιριάζουν με την αισθητική, τη φιλοσοφία και το lifestyle τους. Συνεπώς, ο εσωτερικός σχεδιασμός του εστιατορίου είναι ζωτικής σημασίας, όταν στόχος είναι η δημιουργία μίας θετικής εμπειρίας εστίασης για τους επισκέπτες. Η εσωτερική διακόσμηση του εστιατορίου είναι κάτι περισσότερο από κομψές γραμμές και ακριβά έπιπλα.

Το interior design ενός εστιατορίου πρέπει να είναι προσεκτικά διαμορφωμένο, ώστε:

1. Να προσελκύει συγκεκριμένο τύπο επισκεπτών
2. Να τονίζει τα χαρακτηριστικά και τις ανέσεις του
3. Να εμπνέει στους επισκέπτες τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στο εσωτερικό του
4. Να προβάλει την τοπική κοινότητα στην οποία ανήκει
5. Να ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία του brand που εκπροσωπεί

Καθώς δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός ιδανικός για όλους είναι σημαντικό να βρείτε τι ταιριάζει με τα “θεμέλια” του εστιατορίου σας.

Η εξωτερική εικόνα (κτίριο, περιβάλλων χώρος) ενός εστιατορίου σίγουρα παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του εσωτερικού (π.χ. έχει σημασία αν το κτήριο είναι ιστορικό με αριστροκρατικά / vintage χαρακτηριστικά, ή εάν περιβάλλεται από πλούσιο φυσικό περιβάλλον).

Ωστόσο, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό στο οποίο πρέπει να στηριχτείτε για να βρείτε τον ιδανικό
σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων του εστιατορίου είναι η ταυτότητα του εστιατορίου. Εάν για παράδειγμα, αυτή η ταυτότητα είναι η «πολυτέλεια», τότε και ο σχεδιασμός πρέπει να αποτελείται από πολυτελή στοιχεία σχεδιασμού. Με αυτό το σκεπτικό, πλούσιες υφές -όπως το βελούδο- και πολυτελή δομικά υλικά -όπως το μάρμαρο- ταιριάζουν σε ένα τέτοιο εστιατόριο. Η εικόνα δηλαδή αντικατοπτρίζει τις ανέσεις που προσφέρει το εστιατόριο.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχεδιασμό, πέρα από το αν ταιριάζει με το ύφος του εστιατορίου, πρέπει να σας απασχολεί και η διαχρονικότητα. Καθώς είναι μια σημαντική δαπάνη, καλό θα ήταν τα πιο ακριβά στοιχεία της διακόσμησης, όπως οι επενδύσεις τοίχων και τα έπιπλα, να είναι πιο ανθεκτικά στο χρόνο και στις εκάστοτες αισθητικές τάσεις, ενώ μικρότερες σχεδιαστικές λεπτομέρειες [όπως τα υφάσματα στις κουρτίνες και στα τραπέζια, τα φωτιστικά του χώρου και διάφορα διακοσμητικά μικρο-αντικείμενα], μπορούν να αλλάζουν κάθε κάποια χρόνια με βάση τις τρέχουσες τάσεις στο design, κάνοντας έτσι λιγότερο δαπανηρή μία μελλοντική ανακαίνιση. Με αυτόν τον τρόπο, όταν οι τάσεις προχωρούν, με μικρές αλλαγές μπορείτε να ανανεώσετε την εμφάνιση των χώρων.