Η MOTTO Group, το lifestyle brand φιλοξενίας με έδρα τη Βιέννη, άνοιξε το Hotel MOTTO στην καρδιά της Βιέννης τον Οκτώβριο του 2021.

 

Το Hotel MOTTO άνοιξε μετά από εκτενή ανακαίνιση 5 ετών, του ιστορικού κτηρίου που το στεγάζει, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Arkan Zetinoglu Architects.

Η νέα σχεδίαση είναι ένας συνδυασμός αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Στους εσωτερικούς χώρους οι γεωμετρικές Art Deco γραμμές, τονίζονται με λεπτομέρειες βιομηχανικής αισθητικής. Το ξενοδοχείο διαθέτει 83 δωμάτια και 8 σουίτες, που χαρακτηρίζονται από vintage αισθητική. Οι τοίχοι τους είναι καλυμμένοι με υφάσματα και μοτίβα λουλουδιών, ενώ τα χαλιά και τα πλακάκια είναι ειδικά σχεδιασμένα και ταιριασμένα με vintage έπιπλα, που δένουν με το σκούρο ξύλινο πάτωμα σε σχήμα ψαροκόκκαλου.

Η διακόσμηση είναι ειδικά σχεδιασμένη για το ξενοδοχείο, από τα έπιπλα, το φωτισμό και τα υφάσματα
μέχρι τα πόμολα στις πόρτες και τα πλακάκια, ώστε να επιτευχθεί ένα μοναδικό αποτέλεσμα με μία αυθεντική ταυτότητα. Η χλιδή και ο λιτός μοντερνισμός μετατρέπουν κάθε χώρο σε έργο τέχνης.
Το Hotel MOTTO είναι μια τοπικά ριζωμένη οπτική ιστορία.

Στόχος του γραφείου σχεδίασης ήταν να συνδυάσει την παραδοσιακή βιεννέζικη αρχιτεκτονική με την αίγλη του Παρισιού της δεκαετίας του 1920, αλλά και να εμποτίσει το σχέδιο με πινελιές εμπνευσμένες από τη σκανδιναβική άνεση και την ιαπωνική κουλτούρα «WABI SABI» (σύμφωνα με την οποία η τελειότητα επιτυγχάνεται μέσα από τις ατέλειες).

Το ιστορικό κτίριο που στεγάζει σήμερα το ξενοδοχείο MOTTO, φιλοξένησε και άλλα ξενοδοχεία τους
τελευταίους 3 αιώνες. Το The Gold Cross που άνοιξε το 1665, το Hotel Kummer που άνοιξε το 1872 και που αποτέλεσε και σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, ζωγράφων, γλυπτών, συγγραφέων, ηθοποιών και μουσικών.

Το 1904 το κτίριο ανακαινίστηκε από τον Ludwig Schwarz, ο οποίος διατήρησε τις αυθεντικές κεκλιμένες γωνίες και τις μεγάλες κολώνες, που πλαισιώνουν το λόμπι και την είσοδο του ξενοδοχείου. Η διακόσμηση των επάνω ορόφων ήταν ιδιαίτερα περίτεχνη και οι εσωτερικοί χώροι έχουν διατηρηθεί εν μέρει μέχρι σήμερα, ακόμη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου το ξενοδοχείο καταλήφθηκε από τους Γάλλους (από το 1945 έως το 1955). Η αρχιτεκτονική είναι εμποτισμένη με αναγεννησιακά και μπαρόκ στοιχεία, συνδυασμένα με το γοτθικό και βυζαντινό στυλ.

Το εστιατόριο του καταλύματος, Chez Bernard – Restaurant et Bar, καταλαμβάνει τους δύο τελευταίους
ορόφους του ξενοδοχείου και βρίσκεται κάτω από έναν τεράστιο γυάλινο θόλο, μια νέα προσθήκη στο κτίριο, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Arkan Zeytinoglu Architects. Το εξαιρετικά φωτισμένο εστιατόριο προσφέρει στους επισκέπτες ένα επιμελημένο μοντέρνο μενού Αυστριακών πιάτων με γαλλικές και βορειοαφρικανικές επιρροές.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός του εστιατορίου θυμίζει το Παρίσι της δεκαετίας του 1920 με τα περίτεχνα
τοποθετημένα βότανα, που πλαισιώνουν τη συλλογή σύγχρονης τέχνης που εκτίθεται στο χώρο. Τα πολυτελή πράσινα δερμάτινα καθίσματα αντιπαρατίθενται με τα μοντέρνα ξύλινα τραπέζια για να επιτευχθεί μια κομψή, αλλά και ζεστή ατμόσφαιρα καθιστικού. Τέλος, μία απροσδόκητη πινελιά βρίσκεται στην πράσινη όαση της περιμετρικής βεράντας του τελευταίου ορόφου, που στεγάζει ένα μπαρ 40 θέσεων με υπέροχη θέα στις στέγες της Βιέννης.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2022, Τεύχος No.30 / Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:  www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2022