Το νέο rooftop bar στο Hyderabad της Ινδίας, το Cara Cara, περιστρέφεται γύρω από την κίνηση, σχεδιασμένο ώστε οι επισκέπτες να λικνίζονται με τον άνεμο και τη μουσική που γεμίζει τον αέρα. Το μπαρ βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής των τεχνολογιών της πληροφορικής της πόλης, ο σχεδιασμός είναι προσαρμοσμένος για να καλύψει τις ανάγκες των νυχτόβιων που το επισκέπτονται.

Δημιουργώντας μια ήρεμη όαση που εκτείνεται σε 560 τετραγωνικά μέτρα πάνω από τους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, όπου οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν μια γαλήνια ατμόσφαιρα που συνδυάζει τη φύση με τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά στοιχεία, είναι το ιδανικό καταφύγιο για χαλάρωση. Το γεγονός ότι ο χώρος ήταν πρώην σπίτι ενός από τα πρώτα νυχτερινά στέκια του Hyderabad (Over the Moon) έθεσε τον πήχη ψηλά. Ο νέος χώρος έπρεπε να ανανεωθεί ώστε ο νέος κοσμοπολίτης, ταξιδεμένος και κομψός επισκέπτης
να μπορεί να ταυτιστεί με αυτόν.

Ο Amey Dahanukar, κύριος αρχιτέκτονας της ARA Designs, η εταιρεία πίσω από τη δημιουργία του χώρου, δούλεψε με μια απλή αρχή: να δημιουργήσει ένα εμβληματικό rooftop bar που οι άνθρωποι δεν έχουν ξαναδεί. Ολόκληρος ο χώρος κινείται μέσα στον εαυτό του, καθώς με την αρχιτεκτονική ενσωματώθηκαν η κίνηση και οι ρυθμοί της φύσης στο αστικό περιβάλλον της πόλης, που θα ενθαρρύνει τη χαλάρωση και τη συζήτηση.

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΥΦΕΣ ΜΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ

Είτε με την έξυπνη χρήση των υλικών (φυσικό ξύλο και αμμόπετρα) που δημιουργούν μια ζεστή και γήινη βάση, είτε με τους ουδέτερους γήινους τόνους που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός χαλαρωτικού χρωματικού σχήματος, είτε με τον απαλό έμμεσο φωτισμό που αναδεικνύει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και την αστική τοπιογραφία, το εσωτερικό ενισχύει διακριτικά την αίσθηση μιας τροπικής όασης. Το κεντρικό στοιχείο του Cara Cara είναι μια ξύλινη κατασκευή που μοιάζει με δέντρο και συνδέεται με την οροφή, δημιουργώντας
εντυπωσιακά φόντα. Μιμούμενο την επίδραση μιας σταγόνας νερού και κατασκευασμένο σε παραμετρικό κυματιστό σχεδιασμό, τα στρωματοποιημένα υλικά και η αισθητική δημιουργούν αυξημένο βάθος και κίνηση. Ολόκληρο το έργο έχει ένα σημαντικό υλικό: το κόντρα
πλακέ σημύδας. Η ρευστότητα του χώρου αποτυπώθηκε μέσω της ροής αυτού του υλικού. Πολύ μάρμαρο και μωσαϊκό χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, για να ενισχύσουν το χώρο, και αυτό βοήθησε στην εξισορρόπηση του κόντρα πλακέ σημύδας. Κάθε κομμάτι κόντρα πλακέ κόβεται σε κομμάτια για να ταιριάζει με ολόκληρη τη ροή της δομής.

Τα κομμάτια ενώνονται για να δημιουργήσουν ολόκληρη τη δομή, που είναι ταυτόχρονα επιβλητική και φιλόξενη. Η πρόκληση του σχεδιασμού ήταν να διασφαλιστεί ότι οι μορφές ενώθηκαν ομαλά για να δημιουργήσουν εντύπωση. Η αντίθεση με το ξύλο που χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό επιτυγχάνεται με την άφθονη χρήση πράσινου στο εσωτερικό.

Μικρές πινελιές δείχνουν πώς ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην άνεση των επισκεπτών. Τα ειδικά σχεδιασμένα ξύλινα έπιπλα με εργονομικά χαρακτηριστικά, οι καθαροί και ακατάστατοι χώροι, και οι οργανικές υφές των υλικών που χρησιμοποιούνται, αποσκοπούν στη δημιουργία μιας χαλαρής εμπειρίας δείπνου. Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι καθισμάτων συγχωνεύονται άψογα για να δημιουργήσουν έναν χώρο από άκρη σε άκρη. Η τοποθεσία του σε μια καταπράσινη γειτονιά αναδεικνύει το καλύτερο από το περιβάλλον του (βράχια και δέντρα) αποφεύγοντας τους ήχους και τις εικόνες της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Οι καθιστικοί χώροι είναι διακριτικοί και ευρύχωροι, επιτρέποντας στους επισκέπτες να περνούν καλά χωρίς να ενοχλούν τους άλλους.

Το καμπύλο μπαρ των 9 μέτρων που προσφέρει πανοραμικές θέες της πόλης, με πλακάκια κεραμικά πράσινου φύλλου και πάγκο μπαρ από πέτρα, είναι το ιδανικό μέρος για να ξεχάσει κανείς τα προβλήματά του. Το Cara Cara είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό rooftop bar·
είναι ένα καταφύγιο στην καρδιά της πόλης, που συγχωνεύει τα φυσικά στοιχεία με την αστική κομψότητα. Από την ρευστή αρχιτεκτονική, μέχρι τους ήρεμους χώρους, κάθε λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία.

Photos: IshitaPhotography

Άρθρο από το τεύχος  No13 του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-no13/