Οι πελάτες της EL EQUIPO CREATIVO είχαν ως στόχο να φέρουν την ουσία της Μεσογειακής πόλης Cadaques, το σπίτι του πρώτου τους εστιατορίου, στη νέα τους γαστρονομική εμπειρία στη Βαρκελώνη. Δρόμοι από σχιστόλιθο, μπλε παράθυρα προς τη θάλασσα, σκάφη που λικνίζονται στους κυματισμούς του κόλπου, και η λυγαριά που εισβάλλει σε αυτήν την εικόνα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους δρόμους, που είναι μέρος του καλλιτεχνικού πνεύματος της πόλης του Νταλί.

Το σχέδιο design της EL EQUIPO CREATIVO για το εστιατόριο Compartir στοχεύει να αναδημιουργήσει μέρος του χαρακτηριστικού καλλιτεχνικού πνεύματους της πόλης Cadaques, προσθέτοντας ενδιαφέροντα twists, τα οποία επανερμηνέυουν τα στοιχεία μέσα από από μια σύγχρονη και αστική προοπτική. Το εστιατόριο βρίσκεται σε ένα κλασικό χώρο στην περιοχή Eixample, με εντυπωσιακή ατσάλινη δομή που χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Ένας από αυτούς τους χώρους, θα μπορούσε να αποτελεί μια γκαλερί τέχνης με μεγάλους πίνακες αφηρημένης τέχνης, που είναι κάτι το τόσο συνηθισμένο σε αυτή τη γειτονιά. Αυτό ήταν και η πηγή έμπνευσης για τη σχεδιαστική ομάδα: ένας άφθονος λευκός χώρος, που προεδρεύεται από τρία μπλε αφηρημένα «παράθυρα» προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, ένα γλυπτό, ένα εικονογραφικό και ένα υφασμάτινο παράθυρο. Κάθε ένα από αυτά τα «παράθυρα» έγινε μια ευκαιρία συνεργασίας με έναν διαφορετικό ντόπιο καλλιτέχνη, με τον οποίο δημιουργήθηκαν custom-made κομμάτια για το εστιατόριο. Τα κυρτά σχήματα των καθρεφτών και τα ψάθινα διαχωριστικά φέρνουν μια ζεστή αντίστιξη, οι λάμπες ζεστού φωτός που τοποθετούνται διάσπαρτες κατά μήκος του χώρου δίνουν μια νέα αισθητική στον χώρο και προσφέρουν ιδιωτικότητα στα τραπέζια, μία από τις προτεραιότητες του ιδιοκτήτη.

Όλα τα σχεδιαστικά στοιχεία, αναδημιουργούν μια περίληψη του περιβάλλοντος τοπίου από τα σκάφη και τα πανιά τους, που πλέουν στον κόλπο του Cadaques. Τα μπαρ και οι χώροι της κουζίνας έχουν απλά και τολμηρά σχήματα, ενώ λειτουργούν ως ενεργειακοί κόμβοι ενεργοποιώντας τους διάφορους χώρους του εστιατορίου.

Όσον αφορά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από την ομάδα σχεδιασμού, στόχος ήταν να επιτευχθεί μια ζεστή, ελαφριά υλικότητα με μια μεσογειακή πινελιά, η οποία και μεταφράζεται σε μία λευκή υφή στις επιφάνειες. Διαφορετικά φυσικά υλικά μας συνδέουν με το αρχιτεκτονικό τοπίο της Cadaques. Ο γκρι τόνος του σχιστόλιθου και η εφαρμογή του στο “trencadis” (παραδοσιακή Μεσογειακή τεχνική), μαζί με το φυσικό χρώμα πλακιδίων από τερακότα, σε αντίθεση με το αφηρημένο και έντονο μπλε των παραθύρων, δημιούργησε ένα ισχυρό σετ που μπορεί να διαβαστεί σχεδόν με εικονιστικούς όρους. Όλα τα υλικά και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο έργο είναι 100% τοπικά, όπως ακριβώς και οι καλλιτέχνες και οι τεχνίτες με τους οποίους υπήρξε συνεργασία για να δημιουργηθούν custom made κομμάτια για το εστιατόριο.

CREDITS
INTERIOR DESIGN: EL EQUIPO CREATIVO
PHOTOGRAPHY: ADRIA GOULA

Άρθρο από το τεύχος “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2023/