Πώς θα σας φαινόταν εάν τρώγατε σε ένα εστιατόριο που είναι εντελώς σκοτεινό; Αυτή η πρωτότυπη ιδέα υλοποιήθηκε από την αλυσίδα εστιατορίων Dans le Noir, τα εστιατόρια της οποίας βρίσκονται στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη και στο St. Petersburg της Ρωσίας. Οι πελάτες των εστιατορίων αυτών γευματίζουν στο απόλυτο σκοτάδι, ενώ καθοδηγούνται και εξυπηρετούνται από τυφλούς σερβιτόρους. Οι επισκέπτες δειπνούν στο ίδιο τραπέζι με άλλους θαμώνες, με τους οποίους μιλάνε χωρίς να έχουν δει ποτέ ο ένας τον άλλο.

Τα εστιατόρια αυτά αποτελούν μία μοναδική εμπειρία και δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει τον κόσμο με εντελώς νέα προοπτική. Όσον αφορά στο φαγητό, ο πελάτης καλείται να διαλέξει ένα από τα τέσσερα μενού και να αναφέρει τυχόν αλλεργίες που μπορεί να έχει. Και για τα τέσσερα, όμως, μενού ο πελάτης δεν έχει ιδέα τι να περιμένει ακριβώς, έτσι ώστε να εξερευνήσει τα πιάτα αποκλειστικά με τη γεύση και την όσφρησή του. Το πρώτο μενού βασίζεται σε θαλασσινά, το δεύτερο σε κρεατικά, το τρίτο είναι χορτοφαγικό και για τους πιο τολμηρούς υπάρχει το τέταρτο μενού το οποίο είναι έκπληξη. Γεύσεις, αρώματα και υφές συνθέτουν μία τυφλή εμπειρία γευσιγνωσίας.

Οι επισκέπτες αφού τελειώσουν το γεύμα τους, βγαίνουν από τη σκοτεινή αίθουσα και πάνε στο bar, όπους τους παρουσιάζονται τα πιάτα σε φωτογραφίες, καθώς και τα κρασιά που δοκίμασαν, έτσι ώστε να συγκρίνουν τις δικές τους γευστικές εντυπώσεις, με την πραγματικότητα. Αναμφίβολα, δεν πρόκειται για μία τυπική εστιατορική εμπειρία αλλά για ένα ιδιαίτερο ταξίδι αισθήσεων. Ο επισκέπτης, λοιπόν, όταν επιλέγει να δειπνήσει σε ένα από τα Dans le Noir εστιατόρια γνωρίζει ότι θα ζήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες, που θα τον κάνουν να “δει” με εντελώς άλλη ματιά.

Dans le Noir Restaurant