Η Ferrari εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο στο εστιατόριο Cavallino που δίνει νέα πνοή στην ιστορική τοποθεσία Via Abetone Inferiore, απέναντι από την είσοδο του εργοστασίου Maranello, χάρη στη συνεργασία μεταξύ του Massimo Bottura και την αρχιτέκτονα India Mahdavi. Με μια περαιτέρω έκφραση του πάθους και της υπεροχής της μάρκας, η τρατορία συνεχίζει να διατηρεί τα συναισθήματα, τις επιτυχίες και τις αναμνήσεις, που σημάδεψαν την ιστορία της Ferrari μέσα στον χώρο, παραπέμπο-ντας στην ίδια την προέλευση της εταιρείας και το ισχυρό, πρωτοποριακό πνεύμα του ιδρυτή της, Enzo Ferrari. Το Cavallino είναι ένα εμβληματικό ορόσημο της κληρονομιάς της Ferrari από το 1942, όταν ο Enzo Ferrari αγόρασε τη γη. Το 1950, άνοιξε επίσημα και για το ευρύτερο κοινό ως Cavallino Restaurant.

Σε αυτό το εστιατόριο, ο Enzo Ferrari συναντιόταν με το προσωπικό, τους πελάτες και τους στενούς φίλους, όπου του άρεσε να παρακολουθεί το Grand Prix. Στο παρελθόν, επιφανείς επισκέπτες όπως ο πρίγκιπας Bernardo της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Liliana de Rethy και ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Jackie Stewart, καθώς και όλοι οι οδηγοί και οι μηχανικοί που ήταν τότε μέρος της ομάδας Ferrari κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, έχουν καθίσει σε αυτά τα τραπέζια.

Η σύγχρονη επανερμηνεία αυτού του χώρου επαναφέρει στο προσκήνιο την αυθεντική απλότητα ενός cult προορισμού που αποτελεί μέρος του θρύλου του Maranello. Το Cavallino αγκαλιάζει ένα όραμα φιλοξενίας για να προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να είναι μέρος του κόσμου της Ferrari, να αναπνέουν την ίδια ατμόσφαιρα και τα ίδια ιδανικά, που καθοδήγησαν τον ιδρυτή και όλους όσους συνέβαλαν ενεργά στη διαμόρφωση αυτού του θρύλου για σχεδόν 75 χρόνια. Ομοίως, προσφέρει το όραμα του Massimo Bottura για την ιταλική παράδοση ιδωμένη μέσα από μια σύγχρονη και όχι νοσταλγική προοπτική.

Στο Cavallino, υπάρχει ένας χώρος για ανθρώπους, που μοιράζονται το πάθος τους για την Ferrari και για την Osteria Francescana.

Ακόμη και η νέα ιδέα του Cavallino συνεχίζει να διατηρεί και να γιορτάζει το πνεύμα και τα διακριτικά χαρακτηριστικά της καταγωγής του. Η μοντενέζικη ταυτότητα και η αίσθηση του ανήκειν και της φιλικότητας θα είναι αισθητή σε κάθε δωμάτιο, σε κάθε πιάτο και σε κάθε λεπτομέρεια ενός καθηλωτικού έργου, που ενσωματώνει την ακρίβεια και τη φροντίδα που επιδεικνύεται από το έργο της Ferrari, της ομάδας Osteria Francescana και του στούντιο India Mahdavi, όλα σε ένα άνετο και φιλόξενο περιβάλλον. Στο Cavallino, η παράδοση είναι το επίκεντρο, η ιστορία και η ταυτότητα της περιοχής επανεξετάζονται με ένα σύγχρονο στυλ, ώστε να ενωθούν τα καλύτερα στοιχεία του παρελθόντος, με τις γεύσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Έτσι το Filetto alla Rossini γίνεται Cotechino alla Rossini, στεφανωμένο με τρούφα και σάλτσα μαύρου κερασιού Modena, για να γλυκάνει τον ουρανίσκο. Το gnocco fritto είναι “αεράτο” και τραγανό, σερβίρεται με μια επιλογή από αλλα-ντικά Emilian. Το ψωμί παρασκευάζεται από παραδοσιακούς κόκκους σιταριού, με φυσικό τρόπο. Ακόμα και τα κλασικά τορτελίνια, μαγειρεμένα σε ζωμό καπόνι και σερβιρισμένα σε κρέμα Parmigiano Reggiano, είναι ακόμα πιο νόστιμα γιατί παρασκευάζονται ειδικά από το Tortellante training project, που εκπαιδεύει νέους ενήλικες με αυτισμό στην τέχνη της δημιουργίας τους στο χέρι. Στο παλιό κτίριο της αγροικίας, με τη νέα κόκκινη πρόσοψή του, η India Mahdavi έπαιξε με το παραδοσιακό διακοσμητικό λεξιλόγιο της ιταλικής τρατορίας και του αρχιτεκτονικού της κώδικα, με έπιπλα εμπνευσμένα από τον κόσμο της Ferrari.

Από την είσοδο, τα δωμάτια του εστιατορίου συνδέονται μέσω μιας σειράς από καμάρες, που προσφέρουν στους χώρους ρυθμό, δίνοντας ενέργεια μέσω των προοπτικών, και που καθοδηγούν τους επισκέπτες στο τραπέζι τους. Το δάπεδο είναι καλυμμένο με παραδοσιακά πλακάκια από τερακότα, που εναλλάσσο-νται χρωματικά μεταξύ καφέ και ιβουάρ, σε καρό μοτίβο, σαν καλοσιδερωμένο τραπεζομάντιλο. Οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι από ξύλο βελανιδιάς, ενώ σε αυτούς γέρνουν τα τραπέζια και οι πλάτες του πάγκου από κίτρινο δέρμα με στρογγυλεμένα και γραφικά σχήματα. Επίσης, στους τοίχους έχουν τοποθετηθεί σπάνιες συλλογές φωτογραφιών, αφισών, αναμνη- στικών, που αποκαλύπτουν το πνεύμα του τόπου και την ιστορία πίσω από την απίστευτη βιομηχανία της Ferrari. Ο κήπος, επανασχεδιασμένος με τη βοήθεια του Marco Bay, σχηματίζει ένα αίθριο, ένα καταφύγιο πρασίνου στη σκιά μιας πέργκολας. Στο ισόγειο, το Enzo Room, με την ξύλινη επένδυση από λεύκα, έχει επίσης αναφορές στην ιστορία. Ο ιδρυτής καθόταν εδώ, μπροστά από το τζάκι, παρακολουθώντας τους αγώνες.

Στόχος, της γενικότερης ανάπλασης του εστιατορίου ήταν η αποκατάσταση της νεωτερικότητας της τρατορίας και η εμφύσιση μιας νέας ταυτότητας. Η India Mahdavi επανεξέτασε την κληρονομιά και το οπτικό λεξιλόγιο της Ferrari. Χρησιμοποιώντας την ψηφιοποίηση και τη μεγέθυνση, το λογότυπο της εταιρείας, το Prancing Horse, έγινε pixelized για να δημιουργήσει μια μοναδική ταυτότητα για το εστιατόριο, και εφαρμόστηκε σε πολλές επιφάνειες και υλικά, ακόμη και στις λευκές δαντελένιες κουρτίνες στα παράθυρα, που συναντάμε σε κάθε τρατορία “που σέβεται τον εαυτό της”.

Άρθρο από το τεύχος “ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2022-2023” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-winter2022