Το εστιατόριο Forn de Sant Joan βρίσκεται σε ένα παλιό αρτοποιείο της Μαγιόρκα του 19ου αιώνα, και ο σχεδιασμός του νέου εστιατορίου αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν, και στην ιστορική και πολιτιστική αξία του χώρου. Το εστιατόριο διατηρεί ακόμα τη δομή του παλαιού φούρνου με βασικό χρώμα την “τερακότα”.

Η ιδέα του αρτοποιείου έγινε το «leitmotif» (βασικό θέμα του design του έργου) με τα χαρακτηριστικά στοιχεία των παλιών αρτοποιείων να συναντώνται στους χώρους του εστιατορίου.

Επιλέχθηκαν φυσικά υλικά και χειροποίητα στοιχεία, που να παραπέμπουν στο περιβάλλον ενός αρτοποιείου, όπως είναι τα καλάθια όπου τοποθετείται το ψωμί (ξύλινες κατασκευές, που θυμίζουν την πλέξη των καλαθιών).

Μεγάλα ράφια γεμάτα υλικά, κεραμικές κανάτες, μικρά αντικείμενα και εργαλεία χειροτεχνίας θυμίζουν το κελάρι ενός αρτοποιείου. Ο χαλκός στα ράφια είναι μια μεταφορά για τη φωτιά και θυμίζει επίσης τις παραδοσιακές κατσαρόλες των παλιών κουζινών. Το μπαρ που είναι χτισμένο με αυθεντικά κεραμίδια από τερακότα και μεγάλους λαμπτήρες καλαμιού ολοκληρώνει το σχεδιασμό.

Η κύρια τραπεζαρία του εστιατορίου βρίσκεται σε ένα μικρό ημιώροφο, στην οποία τονίζεται η τέχνη της “καλαθοπλεκτικής”, μίας τέχνης των μεσογειακών χωριών. Ένα ξύλινο πλέγμα που χτίζεται μέσα από επικαλυπτόμενα στρώματα ανεβαίνει από το έδαφος και περιβάλλει τους επισκέπτες. Φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, και βαθμιαία εξασθενεί…

Τα κοκκινωπά τείχη, το τραπέζι από τα κεραμίδια, τα μπλε καθίσματα και το banquette σε μουσταρδί απόχρωση, δημιουργούν μια αρμονική και ζεστή ατμόσφαιρα, και προσπαθούν να αναπαραγάγουν το συναίσθημα του να μπαίνεις μέσα σε ένα αρτοποιείο.

Στον επάνω όροφο, χωρίσματα χτισμένα με διαφορετικούς τύπους γυαλιού και ρετρό φωτισμούς, δημιουργούν ζεστές γωνιές και δημιουργούν μικρές ιδιωτικές τραπεζαρίες.


Project:

Interior Design: EL EQUIPO CREATIVO = Oliver Franz Schmidt + Natali Canas del Pozo + Lucas Echeveste Lacy
Τοποθεσία: Carrer de Sant Joan 4, Palma de Mallorca
Έκταση: 150 m2
Ολοκληρώθηκε: 2019
Photos: Adrià Goula