Interior Design: EL EQUIPO CREATIVO Oliver Franz Schmidt + Natali Canas del Pozo + Lucas Echeveste Lacy

Project Team: Nestor Veloso, Anna Martinez, Cristofol Tauler, Anna Serra, Savina Radeva, Cristina Huguet

Photography: Adria Goula

City: Barcelona

Μια αντανακλαστική οροφή δημιουργεί μια υδάτινη επιφάνεια που αναπαράγει και ενισχύει τη θέα προς το λιμάνι, φέρνοντας το τοπίο μέσα στο One Ocean Club Restaurant της Βαρκελώνης.

Ο ιδιοκτήτης του club επέλεξε την ομάδα του El Equipo Creativo για τον πλήρη σχεδιασμό του χώρου, εκφράζοντας τις προσδοκίες του για τον χώρο. Η επιθυμία ήταν ένα αριστοκρατικό εστιατόριο και club που θα μπορούσε να προσφέρει ένα χαλαρό, υψηλού επιπέδου μενού και εξυπηρέτηση σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Η πρόταση σχεδίασης προσπάθησε να αναδημιουργήσει μια μεσογειακή ατμόσφαιρα στο χώρο: ζεστή, απαλή, ρομαντική ατμόσφαιρα, και ταυτόχρονα μια αίσθηση δραπέτευσης της φαντασίας.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας διαχρονικός και σύγχρονος χώρος, που προσπαθεί να ολοκληρώσει το εσωτερικό στυλ με τις εξωτερικές βεράντες και την εκπληκτική του θέα στο One Ocean Port Vell.

Ο σκοπός του design ήταν να ενισχύσει τη θέα και να περιβάλλει τον πελάτη με τις συγκεκριμένες ιδιότητες του υδάτινου τοπίου. Το καθιστικό στο One Ocean Club θα έπρεπε να είναι σαν να κάθεται κανείς σε ένα κατάστρωμα γιοτ που κοιτάζει το ηλιοβασίλεμα.

Χρησιμοποιώντας λαμπερές ανακλαστικές επιφάνειες για την δημιουργία της οροφής του χώρου,  ο επισκέπτης ταξιδεύει με την φαντασία του στα ήρεμα νερά του λιμανιού.

H σπουδαιότητα αυτών των στοιχείων της οροφής, καθώς και η γενική αίσθηση του χώρου, βρίσκει έμπνευση στα κομψά και κλασικά J-class boats, με τα λαμπερά σκοτεινά τους κύτη, τα ξύλινα πατώματα που έχουν σκουρύνει από τον ήλιο και τις χρυσές λεπτομέρειες τους.

Το «δάσος» από σκάφη στη μαρίνα, έγινε πηγή έμπνευσης για το εστιατόριο, αφού αυτή η ατμόσφαιρα καθόρισε τους τόνους, που αποφασίστηκε να αναπαραχθούν στο εσωτερικό design. Ακόμη, προστέθηκαν περισσότερα κατακόρυφα στοιχεία στον χώρο εισάγοντας μερικές χρυσές σωληνοειδείς κατασκευές, για την υποστήριξη φυτών που κρέμονται από την οροφή. Όλες αυτές οι κάθετες γραμμές αντανακλώνται από την οροφή, αναδημιουργώντας το περιβάλλον των σκαφών και των ιστιοφόρων στο νερό του λιμανιού και δημιουργώντας μία νέα μαγική ατμόσφαιρα.

Μόλις η αρχιτεκτονική ομάδα αντίκρισε την βεράντα, θέλησε να δημιουργήσει κάτι παραπλήσιο του μεσογειακού θερμοκηπίου, και έτσι τοποθετήθηκε ένα λευκό προστατευτικό, ώστε οι επισκέπτες να νιώθουν την όμορφη ζεστή ατμόσφαιρα, χωρίς να δυσκολεύονται από τον ήλιο. Στο design, δηλαδή, οι βεράντες αντιμετωπίζονται ως μεσογειακά θερμοκήπια πάνω από το νερό.

Οι χρυσές σωληνοειδείς κατασκευές από το εσωτερικό μεταπηδούν στις εξωτερικές βεράντες, θολώνοντας έτσι τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Το πράσινο, που στην πραγματικότητα είναι αναρριχώμενα και κρεμαστά φυτά, τα οποία ενισχύουν τις κατακόρυφες γραμμές του design, θυμίζει εικόνες από τα βάθη των ωκεανών και τα εντυπωσιακά φύκια.

Οι τουαλέτες, βρίσκονται και αυτά στο ίδιο μήκος κύματος, προσκαλώντας τον επισκέπτη να ταξιδέψει σε όλη την Μεσόγειο, αλλά αυτήν την φορά και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Χάρτες, αστερισμοί και μεσογειακές μυθολογικές μορφές και χαρακτήρες, εμφανίζονται ως ίχνη φωτός πάνω σε ένα μαύρο φόντο που κάνει το ταξίδι αυτό σκοτεινό και μυστηριώδες.

Ο κύριος χώρος του εστιατορίου, ο οποίος έχει ένα τετραγωνικό σχέδιο, συνδέει το εξωτερικό με τρεις μεγάλες τζαμαρίες, με συρόμενα παράθυρα, που επιτρέπουν τη φυσική σύνδεση με τις γύρω βεράντες. Ο ιδιοκτήτης είχε μεγάλο ενδιαφέρον στο να έχει το κρασί μια ιδιαίτερη παρουσία στο χώρο. Αυτή η επιθυμία ενσωματώθηκε στο design με την τοποθέτηση της κάβας στο λόμπι του εστιατορίου, σε μία από τις γωνίες του ορόφου.

Μόλις φτάσει κανείς στο εστιατόριο μια μεγάλη γυάλινη προθήκη με τα φρέσκα προϊόντα, αλλά και τα εντυπωσιακά της χρώματα, τον καλωσορίζουν, και πίσω από αυτό ένα μεγάλο άνοιγμα επιτρέπει στον επισκέπτη να δει τη μαγειρική δραστηριότητα μέσα στην κουζίνα. Αντικρίζοντας μία από τις γυάλινες προσόψεις δίπλα στην είσοδο, η ομάδα του El Equipo Creativo τοποθέτησε ένα μεγάλο γαστρονομικό μπαρ όπου οι πελάτες, καθισμένοι γύρω από αυτό, μπορούν να δοκιμάσουν μερικές από τις σπεσιαλιτέ, που προσφέρονται στο μενού.

Άρθρο από το τεύχος “Χειμώνας 2020” του

CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:

https://cabare.gr/cafe-bar-restaurant-marketing/cabare-magazine-4/