The Birdman Smash – Η καυτή ποιοτική τάση του Smash Βurger στην Αμερική, αναδύεται στην Αθήνα
Η καυτή ποιοτική τάση του Smash Βurger στην Αμερική, αναδύεται στην Αθήνα, σιωπηλά, εδώ και 2 1/2 χρόνια, στην μικρή Ιαπωνική ψησταριά – pub Birdman.
Το δοκίμασαν, ενθουσιάστηκαν, και είπαν :
“Better than sex”, « Μας ταξίδεψες», «Φρουτάκι», “Ισως το πιο νόστιμο burger ever, everywhere, anywhere” «Δεν έχω φάει νοστιμότερο» «Θέλουμε κι άλλο»• υπάρχει τέτοιος ενθουσιασμός για το Smash Βurger του Birdman που έχει εκτοξευθεί σιωπηλά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων του κόσμου, σε μια επιτυχία διαρκείας από το 2018 που μπήκε στο μενού. Είναι κάθε μέρα sold-out, η ζήτησή του είναι 5πλάσια από τη διαθεσιμότητα, έρχονται από τις πιο απομακρυσμένες γειτονιές της Αθήνας για να το δοκιμάσουν και κάνουν ουρές τις οποίες δεδομένων των συνθηκών δεν ενθαρρύνουμε. Το μυστικό της επιτυχίας του πιστεύουμε πως κρύβεται στην ουσιαστική του απλότητα και στο Smashing. Τώρα το «Ekiben» το φέρνει μέσω take-away στο σπίτι.
Η less-is-more ανατομία του Birdman Smash
Η less-is-more νοοτροπία που εστιάζει στην κορυφαία ποιότητα των υλικών εκφράζει το Ήθος του «Birdman». Συνδυάζει 6 μόλις, εξαιρετικά από μόνα τους, υλικά, και είναι η μεταξύ τους αρμονία που κάνει το σύνολο τόσο γιαμ αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα του burger.
Το καλύτερο burger δεν είναι ανάγκη να είναι γιγάντιο, ούτε το πιο φαντεζί με περίεργα αξεσουάρ να φλασάρουν εκβιαστικά την προσοχή σου. Ένα εμβληματικό burger πρέπει να διαθέτει, πειστική δομή, νοστιμιά και ουσιαστικά υλικά. Με το Birdman Smash αποδεικνύεται ότι ουκ εν τω πολλώ το ευ, simplicity is the key.
Βurger
Στη μυστική του συνταγή ο Άρης Βεζενές συμπυκνώνει την εμπειρία της υψηλής χασαπικής που καλλιεργεί συστηματικά στο Vezene. Διαλέγοντας grass fed αγελάδες, ενίοτε και συνταξιοδοτημένες, ράτσας Jersey, Ayshire, Holstein, Highland, και Dexter (σπάνιες αυτόχθονες φυλές της Αγγλίας και των Σκανδιναβικών Χωρών) και εφαρμόζοντας μια nose to tail ολοκληρωμένη οικολογική διαχείριση του κρέατος ενώνει στο blend του: chuck για τη βουτυράτη υφή, intercoastal spare rib κρέας για το σώμα, και brisket για την αγριάδα στη γεύση, και φυσικά αλάτι και πιπέρι. Τα στοιχεία που το απογειώνουν όμως είναι, το dry aged λίπος που προσθέτει για να του δώσει ελαφρά καπνιστή γεύση φουντουκιού, και, last but not least, το ψέκασμά του πριν το smashing με fish sauce για έξτρα umami. Στο Birdman Smash μέσα στο ψωμάκι μπαίνουν δύο burger και τέσσερις φέτες American cheese.
Potato Roll
Ψάχνοντας το ιδανικό ψωμάκι για το Birdman Smash, ο Άρης δοκίμασε δεκάδες διαφορετικά burger μεταξύ Αμερικής και Αγγλίας και κατέληξε στη διακριτική ελαφράδα του potato roll. Όμορφα ελαστικό και απαλό, αγκαλιάζει τέλεια το burger, και ρουφάει τους χυμούς του παραμένοντας ζωηρό χωρίς να γίνεται πλαδαρό. Είναι χειροποίητο και φτιάχνεται με αμερικάνικη συνταγή με σιταρένιο αλεύρι, πουρέ πατάτας, πλήρες γάλα, μαγιά, αλάτι και ζάχαρη. Την εξαιρετική αφράτη υφή του στο potatobun την εξασφαλίζει το άτμισμα και το ψήσιμό του πάνω στην καυτή πλάκα την τελευταία στιγμή του σερβιρίσματος.
American cheese
Κανένα τυρί δεν αγκαλιάζει τόσο τέλεια το burger όσο το American cheese που λιώνει γύρω του σαν λεπτή δαντέλα. Οι Sean Brock, Curtis Duffy και Chang, τα τρομερά παιδιά της αμερικάνικης και παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής, ορκίζονται στη χάρη του: «Yes! I’m telling you the truth! Why the fuck would I not want American cheese? It’s delicious. It melts perfectly. Not like cheddar — it melts in clumps, or it’s oily. Swiss cheese melts to fast, it has salt content… come on man! I’m not giving you this answer without reason! It’s amazing cheese! » Ο Άρης με ένα custom made deal καταφέρνει να φέρνει American cheese στην Ελλάδα, εισάγοντάς το μόνος του παρά τις δυσκολίες.
Birdman Tonkatsu Ketchup
Η homemade signature σως του «Birdman» είναι η γέφυρα που ενώνει την ποπ γευστική κουλτούρα της Δύσης με το απωανατολίτικο πνεύμα της αγαπημένης γιαπωνέζικης gastropub και του bento, take away style του «Ekiben». Η σπιτική κέτσαπ ενισχύεται με Mirin, σκόρδο,Worcestershire sauce και παίρνει ελαφρά
καπνιστό άρωμα εκχυλίζοντας μέσα της λίγο σιτεμένο λίπος, δίνοντας άλλη μία umami διάσταση στο Birdman Smash.
Μαρούλι και Κρεμμύδι
Καθόλου φτωχοί συγγενείς, αφού τα ολόφρεσκα λαχανικά ψιλοκόβονται με σπέσιαλ «μαντολίνο» και δίνουν άλλη μια διάσταση στο street έδεσμα του «Birdman» με την τραγανότητα και τη σπιρτάδα τους.
Το Smash και η Επιστήμη
Όλα ξεκινούν από την τροφαντή μπάλα του Birdman burger που μπαίνει πάνω στην καυτή plancha και πιέζεται πάνω της με μαεστρία χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σπάτουλα. Το burger πλαταίνει και μόλις η θερμοκρασία του ξεπερνά τους 154ο C, αρχίζει να δρα η νοστιμιά της επιστήμης σε μέγιστη επαφή με την καυτή πλάκα προκαλώντας γρήγορα το «καραμέλωμα», το άρπαγμα και μια όμορφή τραγανή κρούστα στην επιφάνειά του. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι η πυροδότηση της αντίδρασης Maillard, ήτοι η συνάντηση μορίων αμινοξέων από τις πρωτεΐνες του κρέατος που περιέχουν άζωτο με αναγωγικά σάκχαρα (όπως η γλυκόζη), και η έναρξη μιας σειράς αλυσιδωτών χημικών αντιδράσεων που καταλήγει στη δημιουργία πληθώρας αρωματικών ουσιών· η ακριβής φύση τους μπορεί να μην έχει ακόμη εξηγηθεί τελείως αλλά η συνεισφορά τους στη γευστική γοητεία των εδεσμάτων είναι αναντικατάστατη. Η αντίδραση Maillard, είναι συνώνυμο της κορυφαίας δράσης πάνω στη νοστιμιά της τροφής και του burger. Η μεγαλύτερη διαφορά ενός Smash από ένα κλασσικό burger βρίσκεται στη διαδικασία του ψησίματος. Το Smash προηγείται σε νοστιμάδα καθώς λόγω της διαπλάτυνσής του «καραμελώνει» και δημιουργεί μεγαλύτερη τραγανή κρούστα που κρύβει όμως στο εσωτερικό του «μπιφτεκιού» μια πολύ ζουμερή σάρκα, εκφράζοντας την πεμπτουσία ενός κορυφαίου burger.
Το Story του Smash Burger και του Potato Roll
Όπως συμβαίνει με πολλά διάσημα εδέσματα, η απαρχή του smash burger είναι ασαφής και αμφισβητήσιμη. Είναι πολλές οι αναφορές όμως που τοποθετούν τα ίχνη της στο Ashland του Kentucky στον αμερικάνικο Νότο. Εκεί, πριν 50 χρόνια, ένας ψήστης στο «Dairy Cheer» πίεσε και πλάτυνε πάνω στο γκριλ ένα burger μαζί με φασόλια κονσέρβας. Σήμερα τα smash burger είναι τάση σε όλη την Αμερική, και εξαπλώνονται ραγδαία στον Καναδά. Έχουν γίνει bestseller σε αλυσίδες όπως τα In-N-Out Burger και Shake Shack, αλλά και σε brand όπως το Husk στο Tenessee SouthCarolina, το Love Hour στο Los Angeles, Neon Pig Cafe στο Tupelo, και MeanSandwich στο Seattle • όλα τους μοιράζονται την less-is-more νοοτροπία που δίνει έμφαση στις εξαιρετικές πρώτες ύλες, και αυτό τα συνδέει στενά με το «Birdman». Τα ποιοτικά potato roll είναι συνώνυμα στην Αμερική με τα ψωμάκια Martin’s. μπεργκεράδικο αξιώσεων αλλά και ονομαστά εστιατόρια (π.χ. Husk) που να μην τα χρησιμοποιούν.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ για το παρόν και το μέλλον…
Ύστερα από 120.000 κομμάτια του που έχουν πουληθεί στα 2 ½ χρόνια από το λανσάρισμά του, τα διθυραμβικά σχόλια του κόσμου και το γεγονός ότι είναι κάθε μέρα sold out, μας αναγκάζουν να σκεφτούμε μετά χαράς ότι είναι καιρός να αποκτήσει το Birdman Smash επιτέλους το δικό του σπίτι! Ένα χώρο αφιερωμένο στο πραγματικά ποιοτικό αλλά και συνάμα απλό cheeseburger και στην κουλτούρα του street food, που να μπορεί να ικανοποιεί γεωγραφικά και ποσοτικά την πληθώρα των φίλων του. Μέχρι τότε επειδή το Birdman Smash παράγεται καθημερινά σε περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων κομματιών, με το δυναμικό fan club που διαθέτει, θα πρέπει να φροντίσετε έγκαιρα την παραγγελία σας πριν εξαντληθεί. Είναι ευέλικτο άλλωστε, καθώς μπορούμε να το απολαύσουμε σαν breakfast, στο brunch, για lunch, after office και φυσικά για βραδυνό.