Ένας χώρος που μας μεταφέρει στον υποθαλάσσιο κόσμο, εμπνευσμένος από τις μορφές, τις υφές και τα χρώματα του δέρματος και του κρέατος του κόκκινου τόνου.

Το Balfegó είναι το επώνυμο μιας οικογένειας από μια μικρή πόλη στην καταλανική ακτή που για πέντε γενιές αλιεύει κόκκινο μεσογειακό τόνο. Σήμερα, η Balfegó είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς παραγωγούς- αλιευτές του κόκκινου τόνου, καθώς επίσης συνεργάζονται με πλήθος από τους πιο διάσημους chef του κόσμου, ιδίως από Ιάπωνες. Ωστόσο, το εμπορικό σήμα “Balfegó” είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο στην πλειοψηφία
των καταναλωτών.

Με αυτή την προϋπόθεση η οικογένεια Balfegó προσεγγίζει την EL EQUIPO CREATIVO. Τα απαιτούμενα στοιχεία του έργου είναι ο σχεδιασμός ενός γαστρονομικού χώρος που θα προωθήσει τον κόκκινο τόνο ως ποιοτικό προϊόν και ταυτόχρονα θα καταστήσει το σήμα γνωστό στο ευρύ κοινό.

Το Tunateca Balfegó, που βρίσκεται στην Avenida Diagonal, μία από τις κύριες εμπορικές και επικοινωνιακές αρτηρίες της Βαρκελώνης, είναι ένας γαστρονομικός χώρος αφιερωμένος αποκλειστικά στον κόκκινο τόνο. Εκτός από τη δοκιμή σε πολλές και ποικίλες μορφές, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τις διάφορες πτυχές του προϊόντος, από την εμφάνισή του στις διαφορετικές περιοχές, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των μερών του και τις κοπές του.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός προορίζεται να γίνει ένα άλλο στοιχείο επικοινωνίας σχετικά με τον κόσμο του κόκκινου τόνου. Κάθε μία από τις ζώνες του εστιατορίου αντικατοπτρίζει μια διαφορετική πτυχή του προϊόντος.

Το μπλε δωμάτιο

Έτσι, η κύρια περιοχή – ή το Blue Room – μας μεταφέρει στα βάθη της θάλασσας. Μια μεγάλη διαφανής κουρτίνα περιγράφει την περιοχή μετατρέποντάς την σε ένα βαθύ, οργανικό, κυματιστό χώρο. Μέσα, τρεις μεγάλες οβάλ ανοξείδωτες μπάρες με σκούρα πέτρα και ιδιαίτερο σχήμα μας θυμίζουν τον μεγάλο τόνο που κολυμπάει μέσα στον χώρο, εν προκειμένω, του εστιατορίου.

Η πιο ιδιαίτερη περιοχή είναι το μεγάλο sushi bar μήκους πέντε μέτρων, όπου προετοιμάζονται τα πιάτα. Τα τραπέζια, με τις ξύλινες κορυφές των ποικίλων οργανικών μορφών που μοιάζουν με διαφορετικές κοπές τόνου, απλώνονται σε διαφορετικά ύψη για να φιλοξενήσουν έναν μεγάλο αριθμό πελατών και ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων.

Το σκούρο κόκκινο εσωτερικό των καθισμάτων, παρόμοιο με το χρώμα του τόνου, δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση σε αυτόν τον βαθύ μπλε χώρο. Ένα ακόμη, κεντρικό χαρακτηριστικό του design είναι το “κοπάδι” ψαριών που φαίνεται να κολυμπά στην οροφή, κάνοντας τους επισκέπτες να νιώθουν ότι βρίσκονται στα βάθη της θάλασσας. Το αποτέλεσμα είναι μια εξαίσια ρύθμιση που έγινε δυνατή με οργανικό φωτισμό, με λεπτές κινήσεις και αλλαγές στην ένταση που φέρνουν τη ζωντάνια στην ατμόσφαιρα.

Τα κεραμικά πλακάκια του δαπέδου σχεδιάστηκαν ειδικά για αυτό το έργο, από μια οικογένεια ντόπιων κεραμοποιών, και στοχεύουν να αναδημιουργήσουν, μέσω της τραπεζοειδούς μορφής τους και του ακανόνιστου χρώματος, ένα θαλάσσιο κρεβάτι σε συμφωνία με το σύνολο του σχεδιασμού.

Το δωμάτιο Ronqueo

Το “Ronqueo” αναφέρεται στην παραδοσιακή κοπή του τόνου. Η οικογένεια Balfegó έχει για πολλά χρόνια κρατήσει την πρακτική “ronqueo” και την κοινοποιεί σε διάφορες περιοχές της πόλης της Βαρκελώνης, με εκδηλώσεις που συμμετείχαν πολλοί σεφ και επαγγελματίες του τομέα.

Το interior design απαιτούσε μια αποκλειστική αίθουσα όπου οι εκδηλώσεις “ronqueos” θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται κάθε τόσο και ο σχεδιασμός της έπρεπε να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις του γεγονότος, όπως ένας μεγάλος χώρος εργασίας.

Photos: Adria Goula