Κάποτε διάσημο για την εκλεκτή αθηναϊκή πελατεία του, αμέτρητες ανακαινίσεις είδαν την κομψή φήμη του Zonars να μειώνεται. Το 2015 οι νέοι διευθυντές ζήτησαν από την ομάδα design να λάβει μέρος στην αναβίωσή τους σε αυτόν τον ιστορικό τόπο. Σκοπός ήταν να βοηθήσει να επιστρέψει στην παλιά του αίγλη, αποκαθιστώντας το στη σύγχρονη αθηναϊκή ζωή. Το μεγάλο ανοιχτό σχέδιο ήταν να περιλαμβάνει ένα all day bar, εστιατόριο και καφέ και έπρεπε να οραματιστούμε το Zonars ως το κομψό «σαλόνι» στο «ξενοδοχείο» της Αθήνας.

Η πρώτη πρόκληση ήταν η κατεδάφιση όλων των προηγούμενων κατασκευαστικών εργασιών και η απογύμνωση του χώρου πίσω στη συγκεκριμένη κατασκευή του. Με τον χώρο που αποκαλύφθηκε, η κύρια αρχιτεκτονική πρόκληση ήταν ο συνδυασμός διαφόρων χρήσεων σε ένα τόσο εκτεταμένο ανοιχτό σχέδιο αποφεύγοντας ζητήματα ακουστικής και κυκλοφορίας. Έπρεπε επίσης να βρεθεί μια νέα γλώσσα σχεδιασμού που θα αναγνώριζε την ιστορία του Zonars ενώ εισήγαγε μια νέα σύνδεση με το σύγχρονο πλαίσιο, ανεξάρτητα από αυτήν την ιστορία.

Το κύριο χαρακτηριστικό του χώρου είναι η ράβδος με επένδυση από κασσίτερο και ξύλινη επένδυση και ο θόλος από ορείχαλκο με οπλισμό που χωρίζεται σε 3 ξεχωριστές λειτουργίες βοηθά να χωριστεί ο χώρος σε καφετέρια, μπαρ και εστιατόριο. Οι ζώνες ενώνονται με το δάπεδο από τετράτζο και μάρμαρο, η τρισδιάστατη οροφή απορροφητικών πάνελ που εξαλείφει το ακουστικό χάος και η ξύλινη επένδυση που απηχεί το οκταγωνικό τμήμα των 2 μεγάλων στηλών στο κέντρο του χώρου.

Πηγή: k-studio.gr