Οι καταναλωτές συνεχώς ψάχνουν για κάτι το καινούριο, το “καυτό”, το μοδάτο, σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητάς τους, ακόμη και στα εστιατόρια. Τα εστιατόρια τέτοιου είδους μπορούν, αδιαμφισβήτητα, να αποτελέσουν πολλά περισσότερα από μηχανές εύκολου χρήματος για τους ιδιοκτήτες- μπορούν να γίνουν και ηγέτες της αγοράς, δίνοντας μεγάλα μαθήματα καινοτομίας σχετικά με τα μενού, την τεχνολογία και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Επομένως, τι είναι αυτό που κάνει αυτά τα εστιατόρια να ξεχωρίζουν; Και για ποιον λόγο πρέπει να σε ενδιαφέρει εσένα τον επιχειρηματία του κλάδου της εστίασης;

Σύμφωνα με το forbes.com, η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία της εστίασης, δείχνει ότι τα 500 κορυφαία εστιατόρια, που παρέχουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο εμπειρίας, σημειώνουν ανάπτυξη της τάξης του 1.4 %, δείχνοντας, ωστόσο ότι τα εστιατόρια που είναι περισσότερο εξατομικευμένα και εστιάζουν περισσότερο σε κάτι συγκεκριμένο έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη και μάλιστα 4.5%. Συμπερασματικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφισβήτησης, ότι η εξατομίκευση και η διαφορετικότητα του εστιατορίου σου είναι αυτό που μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχία.

Πέραν, λοιπόν, της απήχησης που έχουν στο κοινό, ποια είναι τα άλλα χαρακτηριστικά που έχουν αυτά τα εστιατόρια;

1. Μονάδες ισχυρές οικονομικά. Είναι πολύ εύκολο για τα εστιατόρια να ανοίξουν υποκαταστήματα, αλλά το να ανοίξουν απλώς νέα μαγαζιά δεν σημαίνει από μόνο του πολλά. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλες οι υπομονάδες είναι από μόνες τους οικονομικά ισχυρές και βιώσιμες.

2. Επένδυση στην τεχνολογία. Τη σήμερον ημέρα, οι καταναλωτές προσδοκούν ότι το κάθε “καυτό” και σύγχρονο εστιατόριο θα δίνει την δυνατότητα για online παραγγελίες, για εφαρμογές για τα κινητά, και πληθώρα εναλλακτικών και βολικών επιλογών σχετικά με τη διανομή του φαγητού. Και, φυσικά, δεν αρκεί απλώς να τα έχουν τα εστιατόρια, αλλά θα πρέπει οι πλατφόρμες αυτές να είναι και φιλικές προς τον χρήστη.

3. Διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό. Ένα επιτυχημένο εστιατόριο έχει ανάγκη να μπορεί να ξεχωρίσει από το πλήθος των ανταγωνιστών του (με το ιδιαίτερο μενού του και τα λαχταριστά του πιάτα, που προκαλούν τον πελάτη να θέλει κι άλλο, καθώς και με τα ποιοτικά του υλικά). Μια ιστορία πίσω από το εστιατόριο, ή ακόμα και πίσω από κάθε πιάτο, σε συνδυασμό με τους ξεκάθαρους στόχους της επιχείρησης, μπορούν να οδηγήσουν στην κυριαρχία της στην βιομηχανία της εστίασης.

4. Μεγάλες τσέπες. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αναρωτηθεί κανείς γιατί τα μεγάλα και επιτυχή εστιατόρια ψάχνουν, κατά το στάδιο της δημιουργίας τους, για χρηματοδότηση από επενδυτές. Το κεφάλαιο, ειδικά όταν προέρχεται από πολλές και διαφορετικές πηγές, είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχείρησης.

Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να συνεχίσει αυτή η ανάπτυξη τέτοιου είδους εστιατορίων, όπως οι πολύ μεγάλες αλυσίδες γρήγορου – και όχι τόσο επίσημου – φαγητού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των υλικών. Επιπλέον, έχε στο νου σου ότι επιτυχημένες αλυσίδες εστιατορίων διεθνώς υιοθετούν ένα τοπικό και και ανεξάρτητο, για κάθε υποκατάστημα, χαρακτήρα τόσο στο μενού όσο και στο design του χώρου. Οι καταναλωτές, ειδικά οι Millenials, και όλοι οι νέοι, δεν είναι οπαδοί των αλυσίδων, που παρουσιάζουν την ίδια εικόνα σε κάθε εστιατόριο τους. Όλοι τους αναζητούν την διαφορετικότητα, αναζητούν νέες εμπειρίες και διαφορετικές από περιοχή σε περιοχή.
1η δημοσίευση: 17 Απριλίου, 2018