Το Piazza in a room, στο Ιστορικό Μουσείο της Σαγκάης, σχεδιασμένο από το Wutopia Lab άνοιξε τις πόρτες του, τον Φεβρουάριο του 2023 στον πρώτο όροφο του Δυτικού κτιρίου του μουσείου.
Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ιαπωνικά, κορεάτικα, αμερικάνικα, ταϊβανέζικα μαγαζιά καφέ της Ασίας κλπ, αλλά δεν υπάρχει κάποιο στυλ που να αντιπροσωπεύει τη Σαγκάη. Ωστόσο, η Σαγκάη έχει μακρά ιστορία στα καφέ. Στην έκθεση της Eileen Chang “Double Voices” που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Tiandi το 1945, ξεκίνησε λέγοντας ότι όταν έβγαινε με τις φίλες της, ό,τι κι αν έκαναν, πάντα κατέληγαν σε ένα καφέ. Εκείνη την εποχή, τα καφέ στη Σαγκάη ήταν κοινόχρηστοι χώροι στην πόλη, που σέρβιραν ποτά και σνακ, αλλά μπορούσαν επίσης να είναι αίθουσες χορού, αίθουσες συσκέψεων, βιβλιοθήκες, κέντρα πληροφοριών και καθημερινοί κοινωνικοί χώροι.
 
Το σχέδιο του συγκεκριμένου καφέ έχει σχήμα λαβής μαχαιριού. Το γραφείο πολιτιστικής κληρονομιάς ζήτησε τη διατήρηση της πρόσοψης του κτιρίου. Επιπλέον, το δυτικό κτίριο είναι οι πρώην στάβλοι της αίθουσας ιπποδρομιών, επομένως, τα παράθυρα της πρόσοψης είναι όλα ψηλά και καλύπτονται από ειδικό γυαλί, γεγονός που προκαλεί έλλειψη εσωτερικού φωτισμού, αλλά και περιορισμένη εξωτερική θέα.
Το καφέ είναι εγκατεστημένο στον πρώτο όροφο του δυτικού κτιρίου. Ο εσωτερικός χώρος είναι πραγματικά εντυπωσιακός, ενώ υπάρχει και μια τεράστια κολόνα στο κέντρο. Το πιο δημόσιο μέρος στην αστική τυπολογία θα ήταν αυτές οι μικρές πλατείες στην Ευρώπη. Ο κεντρικός, αυτός, πυλώνας επαναχρησιμοποιήθηκε ως μνημείο με πισίνα ευχών, πίσω από την οποία είναι εγγεγραμμένο ένα τμήμα μυθιστορήματος. Γύρω του, υπάρχουν σκάλες, κιονοστοιχία, σκηνή με τζάκι και γυάλινο “κουτί” ως μπαλκόνι. Μπορεί οι επισκέπτες να αντικρίσουν λουλούδια, καφές, λίγο κρασί, αγάπη, κουτσομπολιά, κατοικίδια, stand-up comedy, ένα ξαφνικό τραγούδι αναμνήσεων της Αλάμπρα και ένα αυτοσχέδιο ταγκό. Μπορεί να υπάρχει φασαρία, ευθυμία καθώς και κρυφή αισθητική.
Όταν οι πελάτες εισέρχονται από τη στοά της οδού South Huangpi, αρχικά πρέπει να φτάσουν στο καφέ μέσω ενός προθάλαμου. Στόχος εδώ, ήταν να αφαιρεθούν οι τρεις γυάλινες πόρτες και να μετατραπεί ο προθάλαμος σε έναν διφορούμενο χώρο, μια βεράντα που αντηχεί την κιονοστοιχία της εσωτερικής πλατείας. Η περιοχή της μαύρης μπάρας είναι το μέρος της “λαβής μαχαιριού” και ο χώρος εξυπηρέτησης καταλαμβάνει την κύρια περιοχή.
Ο διάδρομος, εδώ, μετατράπηκε σε εκθεσιακό χώρο καθώς λειτουργεί και ως ένα χαλαρό καθιστικό. Στη μία πλευρά της πόρτας υπάρχει ένας χώρος  αναμονής από πράσινα χειροποίητα τούβλα και μια μικρή γκαλερί σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Σαγκάης, όπου οι επισκέπτες θα εκπλαγούν βλέποντας να μοιράζεται καφές σε πακέτο από ένα κρυφό πλαίσιο.
Στο τέλος του μουσείου υπάρχει μια συρόμενη πόρτα από ανοξείδωτο χάλυβα με μια λευκή κιονοστοιχία πίσω της. Το δάπεδο της κιονοστοιχίας είναι υπερυψωμένο στο επίπεδο του μουσείου, έτσι ώστε τα ψηλά παράθυρα να ταιριάζουν στην κλίμακα ενός ανθρώπου. Από την κιονοστοιχία, τα σκαλιά  οδηγούν τον κόσμο στη λευκή πλατεία. Κοιτάζοντας πίσω από την πλατεία, η μαύρη μπάρα είναι φωλιασμένη στη λευκή κιονοστοιχία, όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να καθίσουν για να ξεκουραστούν και να πιουν παρακολουθώντας την κωμωδία στην πλατεία. Το MapolyCoffee, από την κιονοστοιχία στο μουσείο με τους εκθεσιακούς χώρους έως την βόλτα στην πλατεία με την κιονοστοιχία, είναι ένα κομμάτι της μινιατούρας πόλης που μπορεί κανείς να απολαύσει.
Πληροφορίες Project
Project name: Piazza in a room
Architectural firm: Wutopia Lab
Chief Architect: Yu Ting
Project Architect: Sun Liran
Design Team: Kuang Zhou, Pan Dali, Gao Bolong(intern)
Design Development: Shanghai C-yu Space Design Co., Ltd
Photography: CreatAR Images
Construction: ZOOM architecture
Area: 170㎡