Egeo Souvlakeria: Το ελληνικό εστιατόριο στη Βαλένθια
Η Masquespacio παρουσιάζει το Egeo, το πρώτο ελληνικό εστιατόριο που σχεδίασε στη Βαλένθια, το οποίο προσφέρει το παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα: το σουβλάκι. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε όταν ο Θανάσης και η Άννα επικοινώνησαν με την Masquespacio για να δημιουργήσουν το πρώτο τους εστιατόριο Egeo στη Βαλένθια.
Μετρώντας ήδη 2 εστιατόρια στη Μαδρίτη, η αλυσίδα που ίδρυσε ο Θανάσης, αναζητούσε ένα στούντιο εσωτερικής διακόσμησης, που θα μπορούσε να δώσει συνέχεια στην ήδη υπάρχουσα διακοσμητική του ταυτότητα. Η Άννα και ο Θανάσης ήθελαν να ανοίξουν ένα Egeo στη Βαλένθια, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στην σχεδιαστική ομάδα, καθώς από καιρό ήθελε να αναπτύξει ένα ελληνικό εστιατόριο. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ότι δεν ήθελαν μια τεράστια αλλαγή στο σχεδιασμό για τον πρώτο τους χώρο στη Βαλένθια.
Αν κανείς παρακολουθεί το χαρτοφυλάκιο της Masquespacio γνωρίζει ότι συνήθως της αρέσει να ξεφεύγει από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία, και έτσι αυτό το έργο ήταν τεράστια πρόκληση, καθώς θα έπρεπε να σεβαστεί το μινιμαλιστικό ελληνικό σχεδιασμό τους και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια διαφορετική εμπειρία. Αρχικός στόχος ήταν να διατηρηθεί η χρωματική παλέτα λευκού και μπλε του Egeo, αλλά με έναν νέο τρόπο, ώστε να έρθει ο χώρος πιο κοντά στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας την ομορφιά των τσιμεντένιων υλικών που είναι τόσο χαρακτηριστικά. Οι τοίχοι από πάνω ενσωματώνουν όγκους με οργανικές φόρμες ως ένα από τα στοιχεία του χώρου, που αναδεικνύουν την ουσία της ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Το πιο ξεχωριστό στοιχείο από το σχέδιο είναι μια σειρά από ελληνικές στήλες με φθαρμένη όψη, βαμμένες σε μπλε απόχρωση. Η ερώτηση που τέθηκε κατά την σχεδιαστική προσέγγιση με την εισαγωγή των στηλών ήταν το πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί αυτό το παραδοσιακό στοιχείο στην ελληνική αρχιτεκτονική, που αντιπροσωπεύεται στην κλασική του κατάσταση στα ελληνικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Για την αναδημιουργία των στηλών στη σύγχρονη εκδοχή τους χρησιμοποιήθηκε μπλε χρώμα, ενώ κατασκευάστηκαν με τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ταυτόχρονα προστέθηκαν στη δομή σωλήνες led.
Το κανονικό χρώμα αμφισβητήθηκε, ενώ η τεχνική παραγωγής τους, τις κατέστησε ένα σύγχρονο στοιχείο του 21ου αιώνα. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι η μπάρα παραγγελιών βρίσκεται στη μέση του χώρου με στόχο να αναδημιουργήσει ένα πολυσύχναστο περιβάλλον σαν ο πελάτης να παραγγέλνει το σουβλάκι του από ένα κινητό περίπτερο στη μέση μιας ελληνικής αγοράς.
Άρθρο από το τεύχος “Καλοκαιρι 2022” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-