Η Ιταλία είναι, σίγουρα, μια από τις χώρες που έχει μεγάλη παράδοση στα τυριά, ειδικά με την εκλεκτή parmigiano-reggiano, αλλά και πολλά ακόμα είδη.

Βαδίζοντας σε αυτό το μήκος κύματος, στην περιοχή Emilia-Romagna, λειτουργεί η τράπεζα Credito Emiliano, η οποία παρουσιάζει μια εναλλακτική δράση συγκριτικά από τις υπόλοιπες. Το διαφορετικό που κάνει αυτή η τράπεζα, είναι να δίνει χρήματα στους τυροκόμους ζητώντας, όμως, ως εγγύηση όχι ακίνητα αλλά τυριά της παραγωγής τους.

Πρόκειται για ένα γεγονός που, παρά την αρχική έκπληξη αυτού που το ακούει, θεωρείται πολύ λογικό, αφού τα τυριά, και ειδικά η παρμεζάνα, είναι προϊόντα που αποδίδουν μεγάλο ποσό χρημάτων. Η συγκεκριμένη τράπεζα, λοιπό, αντιλαμβανόμενη την ποιότητα και την αξία τους, ζητά μοναδικά τυριά 18-36 μηνών ωρίμανσης, και διαθέτει και ειδικό χώρο για την αποθήκευση και φύλαξή τους.

Ο Roberto Frignani, γενικός διευθυντής της τράπεζας, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι πρόκειται για μια ενεργή τράπεζα που υποστηρίζει τους παραγωγούς παρμεζάνας. Η απόφαση αυτή έγινε πράξη καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι τα τυριά αυτά είναι μοναδικά στην περιοχή και ανεκτίμητα.