Το κρασί είναι πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Είναι ένα πάθος, μια σταδιοδρομία, ένα χόμπι, ένα ποτό, η συνοδεία ενός γεύματος, μια επένδυση ή απλά ένας τρόπος διασκέδασης. 

Υπάρχει πάντα κάτι νέο για όλους να μάθουν γύρω από την σωστή δοκιμή του κρασιού. Είναι βασικό να γνωρίζετε τις κυρίαρχες λέξεις και όρους που χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους οινοπαραγωγούς, ή τους κριτές του κρασιού όταν γράφουν σημειώσεις γευσιγνωσίας που συνοδεύουν αξιολογήσεις κρασιών.

[Δείτε εδώ: Πως να Κατανοήσετε και να Απολαύσετε το Κρασί]

Η δοκιμή ενός κρασιού πολλές φορές περιγράφεται με βάση τα διάφορα χαρακτηριστικά της γεύσης του. Ένα κρασί, θα έχετε ακούσει πολλές φορές να χαρακτηρίζεται ως ξηρό, ημίγλυκο, γλυκό, με γεμάτο η ελαφρύ σώμα, με υψηλές τανίνες, με νότες δρυός, ή για κρασιά που θυμίζουν εξωτικά φρούτα. Αλλά πριν φτάσουμε στα χαρακτηριστικά των κρασιών θα πρέπει να ξέρουμε πως δοκιμάζουμε ένα κρασί.

[Δείτε εδώ: Γίνε Γκουρού Στη Δοκιμή Ενός Κρασιού]

Υπάρχει μια πεποίθηση ότι τα λευκά κρασιά θα πρέπει να σερβίρονται ελαφρώς δροσερά ενώ τα κόκκινα κρασιά πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Κάτι τέτοιο φαίνεται να έχει νόημα αλλά δεν είναι απαραιτήτως αλήθεια. Επειδή η θερμοκρασία που σερβίρετε το κρασί επηρεάζει σημαντικά τη γεύση του, η εκμάθηση μερικών βασικών οδηγιών θα ενισχύσει την απόλαυσή του.

[Δείτε εδώ: Ποια είναι η κατάλληλη Θερμοκρασία σερβιρίσματος του Κρασιού;]

Οι πελάτες πολλές φορές και ειδικά στα μπαρ επιλέγουν κρασί με το ποτήρι, με αποτέλεσμα μερικά μπουκάλια να μένουν ανοιχτά για όλο το βράδυ ή ακόμα και στον τέλος της ημέρας. Υπάρχουν, όμως και κρασιά και κυρίως τα κόκκινα, όπως το Pinot Noir, το Grenache και άλλες ποικιλίες, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να μην χαλάσουν. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να διατηρήσουμε σωστά ένα ανοικτό μπουκάλι κρασί;

[Δείτε εδώ: Πώς να συντηρήσουμε σωστά ένα ανοικτό μπουκάλι κρασί;]

Το κρασί έχει αυτή την ομορφιά που μπορεί να μαγέψει με τα αρώματα και τις απεριόριστες γεύσεις που εξελίσσονται ανάλογα με την ηλικία, αλλά και τις πολυάριθμες και περίπλοκες υφές. Είναι ασφαλώς ένα μείγμα διαφορετικών χημικών ουσιών και ενώσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός τόσο ευαίσθητου και εύθραυστου υγρού. Και όμως ποιος θα σκεφτεί ότι αυτό το εξαιρετικό και “άψογο” κρασί έχει την τάση να χαλάει; Μπορεί να είναι ένας πραγματικός πόνος να δείτε ότι το αγαπημένο σας κρασί χάλασε. Δεδομένου ότι είναι κατασκευασμένο με φυσικά συστατικά, όπως και κάθε άλλο προϊόν, μπορεί να συμβεί και αυτό.

[Δείτε εδώ: Πώς καταλαβαίνω αν το κρασί είναι χαλασμένο;]

Γιατί να μην αποθηκεύετε το κρασί μετά το άνοιγμα; Γιατί το να είναι κάποιος επινοητικός όταν πρόκειται για τα τρόφιμα που απομένουν και να τα μετατρέπει γεύμα για την επόμενη μέρα μπορεί να δουλέψει αλλά όταν πρόκειται για τα καλά κρασία, τα υπολείμματα είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα. Αν έχετε βρεθεί στη θέση να πείτε ένα ποτήρι κρασί τριών μηνών τότε δείτε σε αυτό το άρθρο γιατί δεν πρέπει να το ξανά κάνετε!

[Δείτε εδώ: Γιατί να μην αποθηκεύετε το κρασί μετά το άνοιγμα]