Γνωστές ροές εργασίας, οικείος εξοπλισμός, γνωστές κινήσεις όλα αυτά κάνουν τη ζωή στην κουζίνα πιο εύκολη. Είναι αλήθεια αυτό; Μια πιο προσεκτική ματιά στην καθημερινή εργασία σας στην κουζίνα, μπορεί να εγείρει κάποιες αμφιβολίες: Το ότι πάντα κάνατε κάτι με συγκεκριμένο τρόπο δεν σημαίνει ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος.

Γι’ αυτό ειδικοί της Rational, όπως ο Μάριος Σαββάτης -Senior Sales Director Greece, Cyprus, Malta-έχουν σκεφτεί πώς να βελτιώσουν τις μεθόδους εργασίας στην επαγγελματική κουζίνα. Και βρήκαν πέντε καλούς λόγους, για τους οποίους είναι λογικό να ξανασκεφτούμε το τρέχον design της κουζίνας.

1. Περισσότερος χώρος

Είτε πρόκειται για κόστος κατασκευής, είτε για ενοικίαση, ο χώρος είναι ακριβός και, επομένως, είναι πολύ χρήσιμος στις κουζίνες εστιατορίων. Κάθε τετραγωνικό μέτρο που δεν απαιτείται για την παραγωγή τροφίμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερα τραπέζια, περισσότερους χώρους πωλήσεων. Έτσι, περισσότερος χώρος είναι διαθέσιμος προς χρήση. Πώς όμως το πετυχαίνουμε αυτό; Για παράδειγμα, αντικαθιστώντας πολλές μεμονωμένες συσκευές με ένα σύστημα μαγειρέματος όπως το iVario από την Rational, το οποίο είναι παρόμοιο με ένα ανατρεπόμενο τηγάνι, έχει δύο δοχεία και κάνει ό,τι κάνει ο βραστήρας, η κατσαρόλα, το τηγάνι, η φριτέζα και το μπεν μαρί.

2. Λιγότερες συσκευές, ίδια απόδοση

Ωστόσο, η μείωση του αριθμού των συσκευών στην κουζίνα από μόνη της προφανώς δεν θα φέρει καμία προστιθέμενη αξία, καθώς η ίδια απόδοση πρέπει να υφίσταται από μία μόνο συσκευή. Το iVario, για παράδειγμα, το κάνει αυτό με ένα ισχυρό σύστημα θέρμανσης, το οποίο χαρακτηρίζεται, επίσης, από εξαιρετική ακρίβεια σε ολόκληρη τη βάση του δοχείου. Για τις σύγχρονες κουζίνες, για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται μόνο 2-3 λεπτά για να φτάσει σε θερμοκρασία 200°C, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι το ρυζόγαλο δεν κολλάει ή παραβράζει.

3. Περισσότερη απλότητα

Ο υψηλός κύκλος εργασιών είναι μια γνωστή πρόκληση στον κλάδο της φιλοξενίας: Μόλις βρεθεί νέο προσωπικό, πρέπει να εκπαιδευτεί στις διαδικασίες και τον εξοπλισμό της κουζίνας. Αυτό είναι χρονοβόρο και, επίσης, επιρρεπές σε σφάλματα, καθώς συχνά απαιτείται μεγάλη εμπειρία για τη σωστή λειτουργία του επαγγελματικού εξοπλισμού κουζίνας. Αλλά υπάρχει και άλλος τρόπος. Άλλωστε, στην αγορά υπάρχουν εύχρηστα συστήματα μαγειρέματος, που παρέχουν έξυπνη υποστήριξη στην καθημερινή εργασία. Το iVario, για παράδειγμα, αναλαμβάνει το βράσιμο, το τηγάνισμα και το βαθύ τηγάνισμα, και σηματοδοτεί πότε, για παράδειγμα, η μπριζόλα πρέπει να γυρίσει. Αυτό διατηρεί τις απαιτήσεις εκπαίδευσης στο ελάχιστο, ακόμη και με μη εκπαιδευμένο προσωπικό.

4. Υψηλή ποιότητα φαγητού

Φυσικά, οι επισκέπτες έρχονται με ένα συγκεκριμένο επίπεδο προσδοκιών: η εξυπηρέτηση, η ατμόσφαιρα και το φαγητό πρέπει να είναι σωστά. Πάντα. Ο εξοπλισμός της κουζίνας πρέπει, επίσης, να παίζει το ρόλο του και να προσφέρει σταθερά καλή ποιότητα. Διαφορετικά, θα υπάρξει μεγάλη απώλεια τροφίμων ή δυσαρεστημένοι πελάτες, λόγω των μη επαναλαμβανόμενων αποτελεσμάτων. Και δεν θα το θέλατε αυτό. Έτσι, για να διασφαλίσετε την ποιότητα, για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συστήματα μαγειρέματος όπως το iVario, τα οποία αναλαμβάνουν πολλές καθημερινές εργασίες και ενημερώνουν όταν ο σεφ χρειάζεται να παρέμβει στη διαδικασία προετοιμασίας. Τα καλά αποτελέσματα είναι εγγυημένα.

5. Εξοικονομήστε χρήματα και χρόνο εργασίας

Όταν πρόκειται για την κερδοφόρα λειτουργία ενός εστιατορίου, ο χρόνος και τα χρήματα είναι δύο σημαντικές παράμετροι. Και εδώ, επίσης, ο σωστός εξοπλισμός μπορεί να προσφέρει υποστήριξη: Λιγότερη απώλεια τροφίμων, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, λιγότερος χρόνος καθαρισμού μπορούν ήδη να προσφέρουν σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα. Εάν η προετοιμασία του ίδιου φαγητού με ένα σύγχρονο σύστημα μαγειρέματος απαιτεί 40% λιγότερη ενέργεια από ότι με τη συμβατική τεχνολογία κουζίνας και εξακολουθεί να είναι 4 φορές πιο γρήγορη, μπορείτε να φανταστείτε τον χρόνο και τα χρήματα που μπορείτε να εξοικονομήσετε.

Άρθρο από το τεύχος “Καλοκαιρι 2022” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2022