Η επιλογή ενός chef για ένα εστιατόριο είναι μια δύσκολη διαδικασία. Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά είναι μια από τις πιο απαιτητικές εργασίες ενός εστιατορίου. 

επιλογή

Μια τέτοια επιλογή,δεν εξαρτάται μόνο από τις γνώσεις του εκάστοτε chef πάνω στην τέχνη της μαγειρικής, ή από το πόσο ευφάνταστα δημιουργεί μενού με εξαιρετικές γεύσεις, ή αν παρουσιάζει υπέροχα ένα πιάτο. Φυσικά και αυτά αποτελούν σημαντικά προσόντα, αλλά δεν αρκούν.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, ένας chef επιλέγεται περισσότερο για τις ικανότητές του που αφορούν τη διαχείριση της κουζίνας, ικανότητες που αφορούν τα παρακάτω στοιχεία:

  1. Καθοδήγηση, επίβλεψη, σχεδιασμός όλων των δραστηριοτήτων εντός της κουζίνας.
  2. Οργάνωση, καθοδήγηση και συντονισμός καθηκόντων
  3. Σχεδιασμός και επίβλεψη των εργασιών στην κουζίνα
  4. Οργάνωση εκπαίδευσης “κατά τη διάρκεια της εργασίας”
  5. Σχεδιασμός και διακόσμηση των πιάτων, έλεγχος των μερίδων
  6. Επίβλεψη καθαρισμού εξοπλισμού, εστιών, αντικειμένων
  7. Προετοιμασία μαγειρέματος και παρουσίαση πιάτων
  8. Διεύθυνση του σχεδιασμού, της προετοιμασίας και του σερβιρίσματος.
  9. Επίβλεψη των παραγγελιών
  10. Επίβλεψη στο κλείσιμο της κουζίνας

Εξίσου σημαντικά προσόντα είναι και η λήψη προληπτικών μέτρων πυρκαγιάς, ασφάλειας και πρώτων βοηθειών. 

Η εργασία ενός chef, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι πάντα εύκολη και ξένοιαστη, διότι θα χρειαστεί να μείνει όρθιος για πολλές ώρες, σε ένα περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες και πολύ έντονες μυρωδιές. Η ένταση, οι γρήγοροι ρυθμοί είναι στοιχεία που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την εργασία.  Επομένως, πρόκειται για έναν άνθρωπο που πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να  έχει την ικανότητα να διαχειριστεί δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις.

Η επιλογή του κατάλληλου chef απαιτεί μια πλήρη κατανόηση της περιγραφής των αρμοδιοτήτων και των συνθηκών εργασίας. Με λίγα λόγια, για να αντεπεξέλθει ένας chef στις απαιτήσεις του εστιατορίου σας χρειάζονται πολλά περισσότερα από το μεράκι και τις γνώσεις στη μαγειρική.

Πηγή: www.metrocashandcarry.gr