Τι φέρνει η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας στην εστίαση;

Μισθούς από 815 έως 1.017 ευρώ προβλέπει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση της εστίασης που καλύπτει περίπου 400.000 εργαζόμενους.

Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) ανακοίνωσε την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας στην εστίαση.

Η νέα σύμβαση στην εστίαση

Η νέα σύμβαση προβλέπεται τα εξής:

  • Αύξηση 10,5% για δύο έτη, 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2024.
  • Διευθετήθηκε η εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης. Δηλαδή, το ωράριο παραμένει πενθήμερο, 40ωρο και, με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, αν εργαστεί 6η ημέρα, θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με ένα εξτρά ημερομίσθιο και, σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο, συν 75%, αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.
  • Διατήρηση όλων των επιδομάτων.
  • Διατήρηση του άρθρου για τους διανομείς και αύξηση στον βασικό μισθό.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΕΤ, « η Ομοσπονδία μας απέδειξε για άλλη μια φορά πως λειτουργεί με γνώμονα συμφέρον των εργαζομένων. Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να συνεδριάσει άμεσα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ώστε να κηρυχθεί η σύμβαση γενικώς υποχρεωτική».

Ο χαμηλότερος μισθός ανέρχεται στα 815 ευρώ μεικτά, ο υψηλότερος – του αρχιμάγειρα στα 1.017 ευρώ – ενώ προστέθηκε και μια επιπλέον κλίμακα του υπαλλήλου γενικών καθηκόντων ο οποίος θα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ: www.ot.gr