Το φαγητό που απολαμβάνουν οι πελάτες σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο περνά από μια διαδικασία μεταφοράς, αποθήκευσης και χειρισμού. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για τα βακτήρια να διεισδύσουν και να μολύνουν τα τρόφιμα, γεγονός που καταστρέφει την ασφάλεια των τροφίμων. Τα εστιατόρια που σερβίρουν κατά λάθος μολυσμένα τρόφιμα θέτουν τους πελάτες τους σε κίνδυνο από τροφικές ασθένειες και δηλητηριάσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ζημιά στη φήμη και την εικόνα ενός εστιατορίου, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις του.

Το πιο εμφανές παράδειγμα κακής ασφάλειας τροφίμων εμφανίστηκε στη δημοφιλή αλυσίδα τροφίμων του Μεξικού, Chipotle. Το 2015, εκατοντάδες καταναλωτές μολύνθηκαν από τα βακτήρια E.coli μετά το φαγητό στο Chipotle. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών καταστημάτων Chipotle σε εθνικό επίπεδο και είχε εξαιρετικά αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με το MarketWatch, η αξία των μετοχών της Chipotle μειώθηκε κατά 18% τους δύο πρώτους μήνες της επιδημίας E.coli. Εκτός από την οικονομική απώλεια, η Chipotle υπέστη σοβαρό πλήγμα στη φήμη, την εικόνα και τα ίδια κεφάλαιά τους. Ενώ το Chipotle έχει ανακάμψει και παραμένει μια επιτυχημένη αλυσίδα, πολλοί καταναλωτές θα συνδέουν πάντα το E.coli με το Chipotle.

Δεν είναι όλα τα εστιατόρια εξοπλισμένα για να ανακάμψουν από μια καταστροφή που προέκυψε από ασφάλεια των τροφίμων, όπως το Chipotle. Εξαιτίας αυτού, η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένας από τους πιο κρίσιμους τομείς εστίασης για τους επαγγελματίες. Τα άτομα σε κάθε επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων έχουν την ευθύνη και τη δέσμευση να επιθεωρούν διεξοδικά τα τρόφιμα και να τα χειρίζονται με εξαιρετική ασφάλεια. Η επιμέλεια στη μεταφορά, την επιθεώρηση και το χειρισμό των τροφίμων κάνει σημαντική διαφορά στην ασφάλεια των τροφίμων.

Ακολουθούν τρεις βασικοί τομείς που πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα στο εστιατόριο σας για να εξασφαλιστεί η υψηλή ασφάλεια των τροφίμων για τους πελάτες, σύμφωνα με το coverwallet.com:

1. Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία είναι ένα από τα πιο ζωτικά στοιχεία της ασφάλειας των τροφίμων. Τρόφιμα όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια και προϊόντα έχουν αυστηρές οδηγίες θερμοκρασίας για αποθήκευση. Τα εστιατόρια πρέπει να λαμβάνουν ισχυρές προφυλάξεις για την ασφάλεια των τροφίμων όταν πρόκειται για την ψύξη των ευπαθών τροφίμων.

2. Υγιεινή

Τα βακτήρια μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν από το χέρι στο συστατικό. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη λήψη μιας αποστολής και τη μεταφορά της στο ψυγείο ή κατά την προετοιμασία του γεύματος στην κουζίνα. Καθώς αρκετοί υπάλληλοι μπορεί να αγγίξουν ένα συστατικό πριν σερβιριστεί σε έναν πελάτη, υπάρχουν σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνουν τα εστιατόρια για να ενθαρρύνουν τη σωστή υγιεινή από τους υπαλλήλους τους, όπως γάντια μιας χρήσης και συχνό πλύσιμο χεριών.

3. Επιθεώρηση και σωστός χειρισμός

Πρέπει να δημιουργηθούν σωστές τεχνικές επιθεώρησης και χειρισμού σε κάθε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού για να ενθαρρυνθεί η ισχυρή ασφάλεια των τροφίμων. Για τους υπευθύνους εστιατορίων, πολλά βήματα είναι έξω από τα χέρια τους, καθώς δεν μπορούν να ελέγξουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που εφαρμόζονται κατά την κατασκευή και τη διανομή των τροφίμων που αγοράζουν. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα εστιατόρια μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα των τροφίμων στους πελάτες τους.