1.Λεπτομερής καθαριότητα και απολύμανση χώρου, επιφανειών, σκευών και μηχανημάτων

Όσο καιρό και αν απουσιάζετε από την μονάδα, ένας γενικός και ένας λεπτομερής καθαρισμός του εστιατορίου επιβάλλεται προτού δεχθείτε και πάλι το προσωπικό, νέες πρώτες ύλες και τους προμηθευτές στον χώρο σας, αλλά και για να μπορέσετε να φέρετε όλους τους χώρους στο επιθυμητό επίπεδο υγιεινής χωρίς να πιεστείτε. Τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός? Ο καθαρισμός σάλας, τραπεζοκαθισμάτων, κοινόχρηστων επιφανειών, γραφείων, χώρων παραγωγής και χώρων προσωπικού είναι απαραίτητος, με συνέπεια και σχολαστικότητα, για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης και της εξάπλωσης βακτηρίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται εργασίες όπως: τοίχοι, μηχανήματα, επιφάνειες, δάπεδα, νεροχύτες, ψυγεία, καταψύξεις, αποθηκευτικοί χώροι, περιοχή απορριμμάτων. Επιμείνετε σε περιοχές που δεν καθαρίζονται τακτικά, καθώς και σε επιφάνειες μεγάλης χρήσης. Αδειάστε ράφια, καθαρίστε-απολυμάνετε, επανα-τακτοποιείστε, Ειδικά για όλα όσα έρχονται σε επαφή με το τρόφιμο, απαιτούνται ειδικά καθαριστικά εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Το κόστος είναι μεγαλύτερο, αλλά λόγω της διάλυσής μπορούν να σας αποδώσουν μεγαλύτερες ποσότητες και καλύτερη, ασφαλέστερη απόδοση. Μόλις ολοκληρώσετε τον καθαρισμό σε βάθος όλων των χώρων του εστιατορίου, δημιουργήστε ένα αυστηρό πρόγραμμα καθαρισμού που θα ακολουθήσει το προσωπικό σας με την επαναλειτουργία του εστιατορίου.

2. Εξετάστε τον εξοπλισμό

Είναι επιτακτικό, αρκετά έγκαιρα (1-2 μήνες πριν το άνοιγμα των μονάδων εστίασης) να εξετάσετε την κατάσταση του εξοπλισμού σας, ώστε να προβείτε σε συντήρηση ρουτίνας, διασφαλίζοντας λειτουργικά μηχανήματα. Αυτό σημαίνει τόσο εξωτερική καθαριότητα/απολύμανση, όσο και εσωτερική φροντίδα των μηχανημάτων από έμπειρο συνεργάτη. Φροντίστε στην λεπτομερή τήρηση βιβλίου καθαριότητας, όπως βιβλίου service και συντήρησης για να γνωρίζετε με ακρίβεια ότι διαδικασίες έχετε ακολουθήσει στο παρελθόν. Θα σας φανεί πολύ χρήσιμο εργαλείο, όταν το
χρειαστείτε (ανταλλακτικά-επισκευές-συντηρήσειςημερομηνίες-ιχνηλασιμότητα). Είναι βασικό να θέσετε σε λειτουργία τα μηχανήματα για να δείτε την απόδοσή τους και να καλέσετε το service πολύ νωρίτερα από τις ανακοινώσεις επανεκκίνησης. Αυτό θα σας δώσει χρόνο να επισκευάσετε βλάβες και να περιμένετε ανταλλακτικά σε περίπτωση μεγαλύτερων προβλημάτων.

3. Ελέγξτε το οικονομείο και τις προμήθειες

Για να ξεκινήσετε ξανά την λειτουργία σας, βεβαιωθείτε ότι οι προμήθειες που έχετε στοκάρει παραμένουν φρέσκες, έτοιμες να χρησιμοποιηθούν ξανά στο μενού. Απορρίψτε τυχόν ληγμένα τρόφιμα ή τρόφιμα που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από παράσιτα και έντομα και καθαρίστε τους χώρους αποθήκευσης. Εάν δημιουργείτε νέο μενού, ετοιμάστε τη νέα λίστα προμηθειών, μιλήστε με τους προμηθευτές, διαπραγματευτείτε τους όρους συνεργασίας και βεβαιωθείτε ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της μονάδας σας. Μην αμελήσετε να ενημερώσετε τους
προμηθευτές σας για τις τακτικές ασφαλούς παραλαβής που τηρείτε στην επιχείρησή σας. Κατά την αποθήκευση των νέων α υλών, θυμηθείτε να τοποθετείτε τις παλιότερες κλεισμένες συσκευασίες μπροστά και τις καινούριες πίσω! Περιορίστε τα κόστη, τα οποία μπορούν και πρέπει να αποφευχθούν, κάνοντας αυστηρό έλεγχο στις διαδικασίες παραγωγής του μενού και διάθεσης, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε το μενού. Ελέγξτε τις φύρες, τροποποιώντας το μενού σας ή αλλάζοντας τα υλικά που χρησιμοποιείτε. Περιορίστε το στοκ στις προμήθειες στο απολύτως απαραίτητο και χρησιμοποιείστε ότι μπορείτε από το οικονομείο που είχατε, πριν κλείσετε.. Η διαδικασία αυτή στο σύνολό της απαιτεί 2 εβδομάδες.

Πηγή: www.mathimatamageirikis.gr – Η επαναλειτουργία του εστιατορίου – Οδηγός