Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει στην ουσία από την Κυριακή των Βαΐων. Η Κυριακή αυτή πήρε το όνομά της από την υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα η οποία πραγματοποιήθηκε “μετά Βαΐων,” δηλαδή με βάγια που κρατούσαν οι Ιουδαίοι.

Ως έθιμο της ημέρας, πέρα από τις θρησκευτικές παραδόσεις και τις εκκλησιαστικές λειτουργίες, είναι το ειδικό μενού, καθώς την Κυριακή των Βαΐων περιέχει ψάρι! Επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή, η Εκκλησία επιτρέπει το ψάρι παρόλο που δεν έχει περάσει η Σαρακοστή.

Αυτήν την ημέρα λοιπόν ο περισσότερος κόσμος θα αναζητήσει μια ψαροταβέρνα για να απολαύσει φρέσκο και νόστιμο ψαράκι. Οι ιδέες για το μενού σίγουρα είναι πάρα πολλές, το βασικό όμως σημείο είναι να διαθέτετε φρέσκα προϊόντα που θα αναδείξουν τον επαγγελματισμό της ψαροταβέρνας σας.

Οι πιο γευστικές και εύστοχες προτάσεις για το μενού είναι φυσικά με ψάρι. Καταρχήν φροντίστε να έχετε έναν πλούσιο κατάλογο με ψάρια, ώστε να ικανοποιήσετε και τους πιο απαιτητικούς πελάτες σας. Από τα πιο μικρά ψάρια που αποτελούν συνήθως πρώτη επιλογή μιας παρέας όπως η σαρδέλα, ο γαύρος και η μαρίδα, μέχρι τα πιο μεγάλα όπως ο κολιός, η τσιπούρα και ο μπακαλιάρος. Το μενού σας οφείλει να είναι πλούσιο σε επιλογές.

Αφού καταλήξετε στα είδη ψαριών, δημιουργήστε μερικές προτάσεις συνταγών για το καθένα. Οι σαρδέλες αποτελούν ένα πολύ νόστιμο πιάτο και ως “παντρεμένες,” στα κάρβουνα, αλλά και ως σαγανάκι. Αντίστοιχα ο γαύρος προτιμάται τηγανητός, αλλά και ψητός με ντομάτα. Για τα πιο μεγάλα ψάρια αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το άψογο ψήσιμο και από εκεί και πέρα, μπορείτε να τα σερβίρετε με παραδοσιακή γαρνιτούρα όπως το λαδολέμονο ή με διάφορες σάλτσες για μεγαλύτερη ποικιλία.

Για να εμπλουτίσετε το μενού σας δώστε βαρύτητα στα συνοδευτικά και στα ορεκτικά. Πρωτότυπες σαλάτες και σάλτσες θα εντυπωσιάσουν τους πελάτες σας και θα προκαλέσουν την επιθυμία τους να τα δοκιμάσουν. Σαλάτες με θαλασσινά, όσπρια ή με διάφορα δημητριακά και μια ποικιλία ορεκτικών από καλομαγειρεμένα λαχανικά και θαλασσινά επίσης, είναι πολύ δελεαστικές προτάσεις που ολοκληρώνουν τη γευστική εμπειρία.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που θέλουν να δοκιμάσουν πρωτότυπες γεύσεις και συνδυασμούς. Προσθέστε λοιπόν για αυτούς τους πελάτες που ψάχνουν να εξερευνήσουν νέες γεύσεις, μερικές σάλτσες από εσπεριδοειδή ή από ξηρούς καρπούς.

Τέλος, μην ξεχάσετε να έχετε κάποιες επιλογές από καλό κρασί και τσίπουρο γιατί με το ψαράκι ταιριάζουν και τα δύο πολύ!

Πηγή: www.metrocashandcarry.gr