1. Οι συνειδητοί καταναλωτές καφέ αυξάνονται

Έχουμε δει αυτήν την τάση για αρκετό καιρό σε όλες τις αγορές και ο καφές δεν αποτελεί εξαίρεση: οι καταναλωτές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο το από πού προέρχονται τα προϊόντα τους και ποια μορφή παίρνουν, και αλλάζουν ανάλογα τις συνήθειες αγοράς τους. Αυτό φυσικά έχει επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Σε ένα έγγραφο από την Πολωνία με τίτλο «Νέες τάσεις στην κατανάλωση στην αγορά καφέ», οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι καταναλωτές καφέ αποφεύγουν αυτό που ονόμασαν «άπληστος καταναλωτισμός» και προχωρούν προς την απλότητα, την καλύτερη ποιότητα και τη μοναδικότητα. Απομακρύνονται από τα παραδοσιακά κανάλια καφέ και αναζητούν την αυθεντικότητα.

Επιπλέον, μια έκθεση από την Εθνική Ένωση Καφέ των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 53% των ΗΠΑ που πίνουν καφέ θέλουν να αγοράσουν καφέ που είναι καλός για το περιβάλλον, τους αγρότες που παρήγαγαν τους κόκκους και τις κοινότητές τους.

2. Τα παράσιτα αυξάνονται

Οι επιστήμονες είναι ομόφωνοι για το τι συμβαίνει στις παγκόσμιες θερμοκρασίες – αυξάνονται, επηρεάζοντας τα κλίματα σε όλο τον κόσμο. Για τους καλλιεργητές καφέ και τους συνεργάτες τους, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καθώς οι αποδόσεις μειώνονται και τα παράσιτα αυξάνονται.

Όπως σημειώνει το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου (ITC), λόγω των κλιματικών διακυμάνσεων (όπως ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες ή μειωμένες βροχοπτώσεις) κατά τη διάρκεια ευαίσθητων περιόδων καλλιέργειας, οι αγρότες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να παράγουν την ίδια ποσότητα καφέ με την κανονική, με αποτέλεσμα χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών.

Επιπλέον, οι υψηλότερες θερμοκρασίες δημιουργούν έδαφος αναπαραγωγής για παράσιτα και ασθένειες, οι οποίες ενδέχεται να μπορούν να εξαπλωθούν σε περιοχές όπου δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής καφέ, καθώς οι αγρότες εργάζονται σκληρότερα για την καταπολέμηση ζητημάτων όπως αυτά.

3. Οι κοινότητες εκτοπίζονται καθώς αλλάζουν οι θερμοκρασίες

Ένας άλλος αντίκτυπος των μεταβαλλόμενων θερμοκρασιών είναι ότι το ιδανικό υψόμετρο για την καλλιέργεια καφέ μπορεί να αλλάξει μαζί του. Εξετάζοντας την ποικιλία Arabica ως παράδειγμα, η Fairtrade International λέει ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να ωθήσουν την παραγωγή αυτού του τύπου φασολιών σε ψηλότερα βουνά και δασικά αποθέματα – εκτοπίζοντας τις κοινότητες (και την άγρια ​​φύση) που ήδη ζουν εκεί. Οι αγρότες που ζουν σε χαμηλότερες περιοχές μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν και να κινηθούν προς τα πάνω, ή κινδυνεύουν να χάσουν τα προς το ζην.

Πηγή: unleashedsoftware.com