Κάθε διαθέσιμος χώρος δεν είναι ιδανικός για ένα εστιατόριο, καθώς μια καλή τοποθεσία για ένα εστιατόριο είναι πιο δύσκολο να βρεθεί. Αυτό που μπορεί να μοιάζει με το τέλειο σημείο μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη αποτυχία.

Άλλες φορές, μια θέση που ποτέ δεν θα σκεφτόσαστε να τοποθετήσετε ένα εστιατόριο  μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια επιτυχή πορεία ενός εστιατορίου. Φυσικά, τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες είναι σημαντικά για την επιτυχία, αλλά η τοποθεσία μπορεί να είναι εξίσου σημαντική, ειδικά τα πρώτα χρόνια. Διαβάστε παρακάτω μερικά  πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την επιλογή μιας θέσης εστιατορίου.

Ο χώρος στάθμευσης είναι απαραίτητος.
Οι άνθρωποι εάν πρέπει να περπατήσουν μια μεγάλη απόσταση για να φτάσουν στο εστιατόριο σας, μπορούν να επιλέξουν να πάνε κάπου αλλού “πιο κοντά”. Εάν ζείτε σε μια αστική περιοχή όπου όλοι περπατούν και υπάρχει δημόσια συγκοινωνία, αυτός παράγοντας είναι λιγότερο σημαντικός.

Η ορατότητα είναι σημαντική
Η τοποθέτηση ενός καταστήματος σε μια θέση με υψηλή κίνηση πεζών ή αυτοκινήτων είναι ιδανική. Κάνοντας το εστιατόριο σας (ή το σήμα του εστιατορίου) ορατό στο κοινό, πρακτικά κάνετε δωρεάν διαφήμιση. Τους υπενθυμίζει ότι υπάρχει εστιατόριο και θα πρέπει να σταματήσουν για κάποιο δείπνο.

Το μέγεθος μετράει
Ακόμα και το μικρότερο μπιστρό ή καφετέρια απαιτεί επαρκή χώρο για κουζίνα, ψυγείο, στεγνή αποθήκη και γραφείο. Η τραπεζαρία σας χρειάζεται χώρο για έναν χώρο αναμονής και ενδεχομένως ένα μπαρ. Αυτό που μοιάζει με ένα τεράστιο χώρο για ενοικίαση μπορεί γρήγορα να γεμίσει με όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για να ανοίξει ένα εστιατόριο.

Η ασφάλεια πρώτα απ’ όλα
Ένα από τα πρώτα βήματα στην επιλογή μιας θέσης εστιατορίου είναι να μάθετε αν το κτίριο έχει σωστή καλωδίωση, συναγερμό πυρκαγιάς, πόρτες προσβάσιμες από ΑμεΑ, τουαλέτες, ράμπες. Μια βόλτα στο κτίριο με κάποιον επαγγελματία θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι πρέπει να γίνει σε ένα χώρο πριν ανοίξετε ένα εστιατόριο.

Γνωρίστε τους γείτονές σας
Όταν ψάχνετε για μια θέση εστιατορίου, σκεφτείτε ποιος άλλος έχει επιχειρήσεις στη γειτονιά. Υπάρχουν ήδη μισές δεκάδες εστιατόρια με την ίδια θεματική με τη δικό σας; Είναι η περιοχή απασχολημένη ή γεμάτη άδειες αποθήκες; Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις προσελκύουν άλλες επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Μπορείτε να διαπραγματευτείτε τη μίσθωση του εστιατορίου σας
Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται για να μάθουν ότι μπορούν να παζαρεύουν με τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες για μια μίσθωση. Όχι μόνο για το μηνιαίο ενοίκιο, αλλά και για το ποιος πληρώνει για πράγματα όπως θερμότητα και η γενική συντήρηση. Μην φοβάστε να ζητήσετε παραχωρήσεις όταν ψάχνετε να ενοικιάσετε χώρο για εστιατόριο.

Κατανοήστε τη δέσμευση που κάνετε
Πριν υπογράψετε μια πολυετή μίσθωση, εξετάστε τις συνέπειες σε περίπτωση αποτυχίας του εστιατορίου σας. Δεν είναι ευχάριστο να το σκέφτεστε, αλλά αν καταλήξετε σε μια πενταετή ή δεκαετή μίσθωση, ο ιδιοκτήτης σας μπορεί ακόμα να απαιτήσει μηνιαίο μίσθωμα, ακόμη και αν έχετε κλείσει την επιχείρησή σας. Ζητήστε μια μίσθωση ενός ή δύο ετών για να ξεκινήσετε. Μόλις δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο εστιατόριο, μπορείτε να υπογράψετε μια μεγαλύτερη μίσθωση.