Η Rachel Gillett ρώτησε 30 bartenders “τι θα ήθελα να πουν στους πελάτες, αλλά δεν μπορούν” και στη συνέχεια σε δημοσίευμά της στο businessinsider.com, αποκάλυψε ότι η απάντηση, που της φάνηκε πιο ανησυχητική από όλες, ήταν ότι “σχεδόν κανένα εστιατόριο ή μπαρ δεν καθαρίζει τις μηχανές πάγου, όσο συχνά θα έπρεπε”.

Οι μηχανές αυτές πρέπει να καθαρίζονται 2 έως 4 φορές το χρόνο ή σε μία καλή συχνότητα, ώστε να μην αναπτύσσονται μικρόβια. Επίσης, συνίσταται στα μαγαζιά να αδειάζουν κάθε μήνα τον πάγο της μηχανής και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της.

Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη -καθώς πολλά περιστατικά έχουν σημειωθεί με μολυσμένα παγάκια- τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100.000 δολάρια υπό κανονικές συνθήκες, μέχρι τα 250.000 δολάρια για άτομα και 500.000 για επιχειρήσεις, εάν το αδίκημα επιφέρει το θάνατο.

Ο μολυσμένος πάγος έχει συνδεθεί με την πρόκληση τροφικών ασθενειών, και εάν οι μηχανές δεν καθαρίζονται τακτικά, αυξάνεται ο κίνδυνος βρωμιάς, μούχλας και μικροβίων. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που διεξήγαγε στο παρελθόν η Daily Mail, κατά την οποία συνέλεξε πάγο από 10 fast-food αλυσίδες της Μεγάλης Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων των McDonald’s, Burger King, KFC και Starbucks, τα παγάκια ήταν πιο βρώμικα από το νερό της τουαλέτας!