Έρευνα αγοράς και εξέταση των παραμέτρων που ορίζει η νομοθεσία, είναι τα δύο βασικότερα κριτήρια για να επιλέξει ένας επιχειρηματίας την τοποθεσία στην οποία θα εγκαταστήσει ένα νέο κατάστημα εστίασης.

coffee

Του Γιώργου Λαμπίρη

«Μας έχει τύχει επιχείρηση, οποία έλαβε προέγκριση από το δήμο της περιοχής, ξεκίνησε να λειτουργεί και στη συνέχεια αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο», σημειώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ).

Όπως εξηγεί, η συγκεκριμένη υπόθεση προέκυψε κυρίως γιατί ο επιχειρηματίας δεν απευθύνθηκε στον ειδικό, ο οποίος θα του παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες. «Αυτό που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζουμε όταν αποφασίζουμε να ανοίξουμε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι εάν μπορούμε -βάσει νομοθεσίας- να το κάνουμε. Είναι σαν να προσπαθούμε να στήσουμε μαγαζί στο Λευκό Πύργο ή την Ακρόπολη. Και φυσικά όπως καταλαβαίνουμε -αν και θεωρείται αυτονόητο- δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο», σημειώνει η κυρία Κωνσταντίνου.

Τονίζει ότι οι υποψήφιοι επιχειρηματίες θα πρέπει να απευθύνονται είτε στο σωματείο τους είτε σε συμβούλους επιχειρήσεων. «Το πρώτο μέλημα είναι να εξετάσουμε εάν επιτρέπεται η λειτουργία καταστήματος εστίασης στη συγκεκριμένη περιοχή ή στο συγκεκριμένο ακίνητο. Ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να επιτρέπεται η λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μία περιοχή, αλλά να απαγορεύεται από το καταστατικό της πολυκατοικίας. Η άδεια συνάθροισης κοινούς απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες πρέπει να πληρούνται σε ένα οίκημα», εξηγεί η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ.

Συν τοις άλλοις απαιτείται έρευνα αγοράς, όπως τονίζει. «Διαφορετικά μπορεί να λειτουργήσει μία επιχείρηση στην Κασσάνδρα Θεσσαλονίκης και διαφορετικά σε ένα παραθαλάσσιο μέρος. Επομένως οφείλουμε να συνυπολογίσουμε πολλούς παράγοντες και γνώσεις, τις οποίες δεν διαθέτουν πάντοτε οι υποψήφιοι επιχειρηματίες».

«Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα, εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από την περιοχή. Εάν για παράδειγμα λειτουργήσει μία καφετέρια στα Τρίκαλα το καλοκαίρι, δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Αντιθέτως η εγκατάστασή της στη Χαλκιδική μπορεί να οδηγήσει σε απόσβεση από την πρώτη στιγμή κατά την καλοκαιρινή περίοδο».

Ελέγχουμε τη χρήση γης

Η κυρία Κωνσταντίνου θεωρεί ύψιστης σημασίας να γνωρίζει ο υποψήφιος επιχειρηματίας το επάγγελμα που πρόκειται να κάνει. «Έχουμε υποχρέωση να λαμβάνουμε υπόψη μας τη χρήση γης, κάτι που θα έπρεπε να έχει ελέγξει ο δήμος στην περίπτωση, στην οποία αναφέρθηκα νωρίτερα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί ο επιχειρηματίας ζημιά 300.000 ευρώ».

Όπως λέει, είναι απαραίτητο να υπάρχει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία ο υποψήφιος επιχειρηματίας θα εντοπίζει όλες τις προϋποθέσεις για την ίδρυση της επιχείρησής του. «Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολλοί νόμοι, οι οποίοι ωθούν τους πολίτες σε παραβατική συμπεριφορά και εισπράττει από τα πρόστιμα, όχι από την παραγωγικότητα», αναφέρει σχολιάζοντας το νομικό καθεστώς.

Η τοποθεσία από μόνη της δεν αρκεί

Σε ό,τι αφορά την τοποθεσία ενός καταστήματος σημειώνει ότι δεν αρκεί από μόνη της για να εξασφαλίσει την επιτυχία. «Είναι η πρώτη φορά που περνάω από τη λεωφόρο Νίκης στη Θεσσαλονίκη και συναντάω κλειστές επιχειρήσεις. Παλαιότερα έφευγε ο προηγούμενος ενοικιαστής και δεν προλάβαινε να μείνει ελεύθερο το μαγαζί ούτε για λίγες μέρες. Ο νέος ιδιοκτήτης μάλιστα έδινε και ένα σεβαστό ποσό σε αέρα για να το κλείσει».

«Επομένως στην Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής κρίσης δεν αρκεί μόνο η τοποθεσία. Επίσης δεν αποκλείεται να δουλέψει ακόμα και ένα μαγαζί, το οποίο βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο, εκτός πιάτσας. Οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο όμως είναι να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης από θέσεις κόστους. Από τη στιγμή που ανοίγει τα φώτα στο μαγαζί του να υπολογίζει με ακρίβεια πόσα πρέπει να δαπανήσει για να λειτουργεί σωστά η επιχείρησή του. Επίσης, το προϊόν που προσφέρει, να είναι εύγεστο, ασφαλές και υγιεινό. Ένας ακόμα παράγοντας είναι να διαθέτει το κατάλληλο μάρκετινγκ. Ωστόσο το μάρκετινγκ από μόνο του δεν αρκεί εφόσον δεν διαθέτει την ποιότητα», εξηγεί η κυρία Κωνσταντίνου.

«Το πέρασμα πάντως είναι καθοριστικό για να επιλέξουμε το σημείο, στο οποίο θα λειτουργήσουμε ένα κατάστημα εστίασης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα μέτριο κατάστημα».

Πηγή: Supply.gr, o 1ος Online Οδηγός Προμηθευτών για την αγορά της Μαζικής Εστίασης και της Φιλοξενίας