Ένα από τα βασικά εργαλεία στην κουζίνα ενός Chef είναι τα μαχαίρια του. Υπάρχουν πολλά είδη μαχαιριών, και αν και κάποιοι Chef μπορούν να κάνουν άριστα τη δουλειά τους με μόνο δύο, εμείς θα παρουσιάσουμε τα 5 βασικά μαχαίρια της κουζίνας:

Μαχαίρι του Chef

1.Utility: Αυτό το μαχαίρι είναι για όλες της χρήσεις και είναι ένα από τα πλέον απαραίτητα στην κουζίνα. Είναι ένα μικρό μαχαίρι με μεγάλη λαβή για καλύτερο έλεγχο και για περισσότερες λεπτομέρειες, που όμως δεν ευνοεί την ταχύτητα. ΓΕΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ – ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

2. Του σεφ: Πολύ βασικό μαχαίρι, καθώς είναι γενικής χρήσης, µε µήκος λεπίδας από 15 µέχρι 30 εκατοστά. Η ελαφρώς καμπυλωτή άκρη διευκολύνει το κόψιμο. Ονομάζεται επίσης «hache» που είναι η γαλλική λέξη για το ψιλοκομμένο. ΓΕΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ – ΤΑΧΥΤΗΤΑ

3. Paring: Η λεπίδα του είναι συνήθως µεταξύ 6 και 10 εκατοστών. Είναι ιδανικό για το κόψιμο λαχανικών και φρούτων.  ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

4. Φιλεταρίσµατος: H λεπίδα του έχει µεγάλο µήκος, 18 έως 32 εκατοστά, είναι ιδιαίτερα κοφτερή, και πρέπει να είναι εύκαµπτη, για να µπορεί να να κινηθεί εύκολα ανάµεσα στο κόκαλο του ψαριού. ΨΑΡΙ

5. Μπαλτάς: Χρησιμοποιείται για τον τεμαχισμό μεγάλων κομματιών κρέατος με αρκετά κόκαλα.  ΚΡΕΑΣ

 

Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν επιλέξετε τα κατάλληλα για εσάς μαχαίρια:

  1. Βάρος: Ελαφριά μαχαίρια, για να μην κουράζει η χρήση τους
  2. Λαβή: Αντιολισθητική λαβή, από μη πορώδες, ανθεκτικό υλικό. Επίσης θα πρέπει να έχει το κατάλληλο μήκος και πλάτος, για να κάνει καλή εφαρμογή στην παλάμη.
  3. Λεπίδα: Να είναι από ποιοτικό και ανθεκτικό υλικό, να μην έχει πολύ μεγάλο μήκος και να κάνει ελαφριά καμπύλη στην άκρη, ώστε να βοηθά την κίνηση κατά την χρήση.