Τα 4 “Μ” των Ιταλών
«Miscela» (το μείγμα)
O αυθεντικός εσπρέσσο φτιάχνεται με την ανάμειξη πολλών ειδών καφέ σε διαφορετικές αναλογίες, προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπημένη γεύση. O αρμονικός συνδυασμός οξύτητας και πικράδας πραγματοποιείται με την ανάμειξη διαφόρων τύπων καφέ και τη δημιουργία ενός χαρμανιού. Oι ποικιλίες αλεσμένου καφέ ξεπερνούν τα 20 είδη, από τα οποία μόνο δύο κατακλύζουν την αγορά, οι κόκκοι Robusta και Arabica. O καφές Arabica προτιμάται για το φίνο άρωμά του, αλλά και για τη μικρότερη περιεκτικότητά του σε καφεΐνη σε σχέση με την ποικιλία Robusta (περιέχει έως και 1/3 λιγότερη καφεΐνη από όσο τα χαρμάνια Robusta). Ένας ισορροπημένος καφές δημιουργείται από την έντεχνη ανάμειξη και των δύο ειδών.
«Macinadosatore» (ο μύλος άλεσης)
Για να επιτευχθεί ένας πραγματικά ποιοτικός εσπρέσσο, οι κόκκοι του καφέ πρέπει να αλέθονται την τελευταία στιγμή, προκειμένου να μη διασκορπίζεται το άρωμά του και να διαφυλάσσεται η γεύση του. Tα αλεσμένα μόρια του καφέ θα πρέπει σε ιδανικές συνθήκες να έχουν ποικίλους βαθμούς λεπτότητας, από 1 χιλιοστό μέχρι ανεπαίσθητη σκόνη. O δοσομετρητής, σημαντικό εξάρτημα του μύλου άλεσης, παρέχει την ακριβή δόση του μείγματος που απαιτείται για την παρασκευή εσπρέσσο.
«Macchina espresso» (η μηχανή του εσπρέσσο)
H μηχανή του εσπρέσσο μεταφέρει ζεστό νερό υπό υψηλή πίεση διά μέσου του αλεσμένου καφέ. O συνδυασμός αυτός θερμοκρασίας και πίεσης δίνει τη δυνατότητα στις διαλυτές ουσίες (σάκχαρα και πρωτεΐνες), καθώς και σε ορισμένες μη διαλυτές (λιπαρά και κολλοειδή, που δημιουργούν τα αρωματικά και παχύρρευστα χαρακτηριστικά του εσπρέσσο) να εξαχθούν από τον αλεσμένο καφέ. Oι σύγχρονες πλήρως αυτοματοποιημένες μηχανές είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν όλο το «τελετουργικό» της παρασκευής εσπρέσσο, από το άλεσμα έως το καθάρισμα του φίλτρου.
«Mano» (ο παρασκευαστής του εσπρέσσο)
Παρόλο που οι σύγχρονες μηχανές παρασκευής εσπρέσο έχουν μειώσει σημαντικά το ρόλο του παρασκευαστή, η επιδεξιότητα και η εμπειρία ενός «μαέστρου του εσπρέσσο» είναι απαραίτητες για την τελική επιτυχία. H επιλογή του καφέ, η χρήση και η συντήρηση των μηχανημάτων, αλλά και η σωστή εφαρμογή της διαδικασίας παρασκευής του εσπρέσσο εξαρτώνται και από το «χέρι» που ασχολείται με την όλη διαδικασία.
Πηγή: www.tscoffee.gr