Τα τοπικά και τα παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας, είναι αδιαμφισβήτητα πολλά. Η ποικιλία αυτών των προϊόντων πέρα από πραγματικά μεγάλη είναι και αξιόλογη. Η ποιότητα δε είναι ασύγκριτη και, σίγουρα, αξίζει να έχουν μια θέση στον κατάλογο των εστιατορίων. Επίσης, είναι και ένα έξυπνο κόλπο  για την επιχείρησή σας, στον κλάδο της εστίασης, αφού μοιάζει σαν να φιλοξενεί όλη την Ελλάδα στα πιάτα του και τις γεύσεις τους.

τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα

Τι καλύτερο για έναν ταξιδιώτη που έχει ταξιδέψει από πολύ μακριά για να επισκεφθεί τη χώρα μας από το να πάρει μια γεύση από την τοπική γαστρονομία πολλών μας περιοχών; Και, φυσικά, τι καλύτερο από τους εκδρομείς και τον Έλληνα που αναζητούν την παράδοση στη γεύση μιας περιοχής;

Τα πιο σημαντικά και γνωστά τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα που αξίζουν μια θέση στον κατάλογο τους εστιατορίου παρουσιάζονται παρακάτω.

Ελαιόλαδο
Άξιος αναφοράς στους καταλόγους σας είναι ο τόπος από όπου προέρχεται το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας. Η Κρήτη, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Μυτιλήνη φημίζονται για το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδό τους.

Ελληνικά τυριά
Η γραβιέρα της Νάξου, το λαδοτύρι της Μυτιλήνης, το καπνιστό Μετσόβου, η χανιώτικη ξινομυζήθρα, το συριανό Σαν Μιχάλη, η σφέλα Λακωνίας και η φορμαέλα της Αράχωβας μπορούν να ενσωματωθούν σε αμέτρητους συνδυασμούς και με κάθε δυνατό τρόπο, είτε μέσα σε φαγητά είτε σε σαλάτες και ποικιλίες.

Χειροποίητα ζυμαρικά
Ο τραχανάς, οι χυλοπίτες και άλλα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα σαν αυτά, μπορούν να δώσουν άλλον χαρακτήρα στα πιάτα σας. Επίσης, είναι κάτι το σπάνιο σε εστιατόρια, γεγονός που θα προσελκύσει ακόμη περισσότερο το πελατειακό σας κοινό.

Προϊόντα ντελικατέσεν
Τα προϊόντα ντελικατέσεν δίνουν μια αίγλη στα πιάτα και στους καταλόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κρόκος Κοζάνης σε κάποιο ριζότο, ή το αυγοτάραχο Μεσολογγίου στα ορεκτικά. Επίσης, ξεχωριστή θέση έχουν και τα ιδιαίτερα σαλάμια της Λευκάδας στα ορεκτικά ή ακόμη και σε μια πίτσα.

Μέλι και άλλα καλούδια
Η μαστίχα Χίου είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που μπορεί πολύ έξυπνα να προστεθεί σε έναν κατάλογο εστιατορίου. Ακόμη, το μέλι που τόσοι τόποι στην Ελλάδα παράγουν σε άριστη ποιότητα, μπορεί να προστεθεί είτε στις σαλάτες, είτε στα επιδόρπια των καταλόγων σας και φυσικά όλα εκείνα τα παστέλια, το μελεκούνι της Ρόδου ή το λουκουμάκι της Σύρου, μπορούν να γίνουν το κέρασμα στους πελάτες σας αμέσως μετά το γεύμα τους.

Τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα, όπως φαίνεται, λοιπόν, είναι αναρίθμητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια σωστή ενσωμάτωση στον ήδη υπάρχοντα κατάλογο του εστιατορίου. 

Πηγή: www.metrocashandcarry.gr