food

Σύμφωνα με τον Andrew Siskind στο pos.toasttab.com (Restaurant Software Company), υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν κάθε μαγαζάτορα να μειώσει τα απόβλητα από το φαγητό στο εστιατόριο του. Δυστυχώς πλέον μιλάμε για μία τεράστια απώλεια τροφής, με το 1/ 3 των τροφών που παράγονται για κατανάλωση να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, δηλαδή μιλάμε για 1,3 τόνους χαμένου φαγητού παγκοσμίως το χρόνο.

Είναι, σαφώς, κρίμα και σίγουρα όταν μιλάμε για μία επιχείρηση της καφεστίασης, είναι καταστροφικό και για την ίδια την επιχείρηση και τα έξοδά της. Από την προετοιμασία των φαγητών μέχρι τα μισογεμάτα ακόμα πιάτα που δεν έφαγαν οι πελάτες και γυρνούν στην κουζίνα, είναι εύκολα κατανοητό πώς σε ένα εστιατόριο δημιουργούνται εκατοντάδες κιλά με απόβλητα από φαγητά. Φυσικά, μπορείτε να σκεφτείτε εναλλακτικές, όπως τη συνεργασία με ιδρύματα και οργανισμούς που διοχετεύουν αυτά τα παραπανίσια φαγητά σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.  Ωστόσο, υπάρχουν 4  τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προλάβετε την κατάσταση μέσα στο εστιατόριο σας:

  1. Φρέσκια αρχή με φρέσκα προϊόντα

Επειδή το πρόβλημα ξεκινά πριν τα υλικά  μπουν καλά καλά στην κουζίνα σας, πρέπει να σκεφτείτε ότι όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται ο προμηθευτής σας για να σας φέρει κρεατικά, γαλακτοκομικά και  κυρίως λαχανικά, τόσο περισσότερο θα έχουν αλλοιωθεί και είναι πολύ πιθανό ένα μεγάλο μέρος τους να μην είναι καλό ούτε καν για να μαγειρευτεί. Η λύση, λοιπόν, είναι να απευθυνθείτε σε ντόπιους και μικρότερους παραγωγούς λαχανικών και κρεοπώλες, οι οποίοι θα μπορούν να σας προμηθεύσουν ανά πάσα στιγμή με καλά και φρέσκα προϊόντα, μειώνοντας το χρόνο μεταφοράς που μπορεί να αλλοιώσει το φαγητό.

  1. Βρείτε τρόπους διατήρησης και σωστής συντήρησης μέσα στο εστιατόριό σας

Πέρα από τα φρέσκα προϊόντα, υπάρχουν και υλικά που δεν θα χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο ρυθμό και θα χρειαστούν μέρες ολόκληρες για να καταναλωθούν, όπως για παράδειγμα τα σιτηρά, τα όσπρια, τα αλλαντικά ή μερικά παστά. Ενημερωθείτε, λοιπόν, κι εσείς και, φυσικά, οι μάγειρές σας για το σωστό τρόπο συντήρησης τους και εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα σκεύη και αποθηκευτικά δοχεία.

  1. Καταγράψτε λεπτομερώς τα υλικά σας

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποια υλικά διαθέτετε, σε τι ποσότητα και για ποια πιάτα. Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, ωστόσο όσο πιο λεπτομερώς καταγράφετε την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζετε, αυτά που χρησιμοποιείτε, τις ημερομηνίες αγοράς και λήξης τους, αλλά και αυτά που τελικά καταλήγουν στα σκουπίδια, τόσο πιο εύκολο είναι να τα βάλετε σε μία σειρά προτεραιότητας και να έχετε τον πλήρη έλεγχο για τις σωστές ποσότητες που χρειάζεστε, έτσι ώστε να μην σας περισσεύουν αχρησιμοποίητα ή αλλοιωμένα υλικά στο τέλος της ημέρας. Φυσικά, όσο πιο σωστά μάθετε να διαχειρίζεστε τα υλικά σας, τόσο πιο σωστές παραγγελίες θα κάνετε και δεν θα ξοδεύετε παραπάνω χρήματα σε φαγητά που δεν έχετε ανάγκη.

  1. Εξηγήστε στους υπαλλήλους – ακόμα και στους πελάτες σας – τη σημασία και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Μπορεί να μην είναι η πιο ευχάριστη συζήτηση να μιλάτε για μουχλιασμένα λαχανικά  ή κρέας που πετάγεται, αλλά είναι σημαντικό και για την επιχείρησή σας και για το περιβάλλον να ευαισθητοποιηθούν όλοι. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσφέρετε ένα πιάτο ημέρας με υλικά που έχουν μείνει αλλά είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση φυσικά και να εξηγείτε στους πελάτες σας ότι αυτό το πιάτο προσφέρεται για μην πάει χαμένο το φαγητό, ή μπορείτε στο  τέλος του μενού να προσθέσετε μία παράγραφο για τη σημασία της αποφυγής των  τροφικών αποβλήτων και, όσον αφορά τους υπαλλήλους σας, να τους εξηγήσετε πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούν σωστά, ακόμα και φειδωλά, τις προμήθειες σας.