Κάθε αρχή και δύσκολη και στην περίοδο της κρίσης ακόμα πιο δύσκολη. Πολλές φορές οι νέες επιχειρήσεις της καφεστίασης δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν ούτε το πρώτο χρόνο, αλλά για μία σοβαρή προσπάθεια πρέπει να έχει κανείς στο νου τις παρακάτω 5 προτεραιότητες.

  1. Ευελιξία και πολλές εναλλακτικές

Τα εστιατόρια δεν φτιάχνονται σε μία νύχτα. Χρειάζονται μήνες ακόμα και χρόνια προετοιμασίας και προσεκτικής οργάνωσης. Φυσικά, κάποια από τα αρχικά σχέδια μπορεί να μην υλοποιηθούν, γι αυτό πρέπει πάντα να υπάρχουν Plan b, εναλλακτικές και, μάλιστα, εξίσου καλά οργανωμένες. Και πρέπει να υπάρχει ευελιξία όχι μόνο κατά το στήσιμο του εστιατορίου, αλλά και κατά τη λειτουργία του φυσικά. Ό,τι δεν μας κάνει, αλλάζει.

  1. Επενδύστε στο προσωπικό σας

Δείξτε εμπιστοσύνη στο προσωπικό σας και χτίστε μία δυνατή ομάδα. Κάντε συνεντεύξεις και συνεργαστείτε με πολλούς υπαλλήλους μέχρι να βρείτε τα άτομα με τα οποία μπορείτε να δουλέψετε σαν ομάδα. Ακούστε τη γνώμη τους και μην επιμένετε στην αρχική σας άποψη, ειδικά από τη στιγμή που σαν επαγγελματίες του χώρου είναι πολύ πιθανό να ξέρουν ίσως κάτι παραπάνω.

  1. Έλεγχος και ανανέωση

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του εστιατορίου θα πρέπει να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε ακριβώς το μενού και το στυλ σας. Συνεχείς έλεγχος στα πάντα και ανανέωση για να μην πέσετε σε μία λούπα που οδηγεί σε ρουτίνα και δεν έχει κάτι νέο να παρουσιάσει, από το μενού μέχρι την ατμόσφαιρα στο εστιατόριό σας.

  1. Ο πελάτης πάντα έρχεται πρώτος

Το εστιατόριο προσφέρει μία υπηρεσία, μία εμπειρία ευχαρίστησης στους πελάτες και αν δεν είναι η ευχαρίστησή τους ο κυρίαρχος στόχος σας, τότε το καταλαβαίνουν και δεν σας επιλέγουν. Ο σεβασμός στον πελάτη φαίνεται στα πάντα, από την ποιοτική και αυθεντική κουζίνα με αγνά υλικά και πρωτότυπες συνταγές, μέχρι τον καλό τρόπο και την αμφίεση των υπαλλήλων σας και την εξυπηρέτηση. Οι πελάτες θα σας κρατήσουν όχι 5, αλλά 15 χρόνια στην κορυφή αν νιώθουν ότι σέβεστε τα χρήματά τους.

       5. Αισιοδοξία και ανάπτυξη πάνε μαζί

Μπορεί να ακούγεται ρομαντικό, αλλά μόνο με αισιοδοξία, δουλειά και επιμονή θα μπορέσετε να λειτουργήσετε τη νέα σας επιχείρηση. Οι αναποδιές είναι δεδομένες, αλλά η αντίδραση εξαρτάται από εσάς.