edit_bu_interior_03

Το να ανοίξεις και να διαχειρίζεσαι ένα bar δεν είναι εύκολο, ειδικά σε μία περίοδο κρίσης. Ωστόσο, το καλό είναι ότι πολλοί έχουν βρεθεί σε αυτή την άβολη θέση του ξεκινήματος και μοιράζονται τις εμπειρίες τους  και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Ας δούμε, λοιπόν, τι είπαν οι έμπειροι bar managers στον Gray Chapman για χάρη του site talesofthecocktail.com σχετικά με τα ξεκινήματα τους, τις προκλήσεις και τη σχέση με το προσωπικό.

Brian Maxwell (The Grass Skirt Tiki Room — Columbus, Ohio), 7 χρόνια bar manager

Τι θα ήθελε να γνωρίζει όταν ξεκινούσε ;

«Το προσωπικό θα βλέπει πάντα τι κάνεις και θα ακολουθεί. Είσαι μέντορας και δάσκαλος πάνω απ΄όλα»

Η μεγαλύτερη πρόκληση;

«Να ισορροπήσω τον επαγγελματισμό μου και τις καλές σχέσεις με το προσωπικό»

Πώς ξέρεις ότι είσαι κατάλληλος για bar manager;

«Πρέπει να αναρωτηθείς να μπορείς να βάλεις τη δουλειά πάνω από τον εγωισμό σου»

Και μία συμβουλή για τους νέους managers

«Να είστε έτοιμοι για την αποτυχία. Ό,τι πάει στραβά από εδώ και πέρα βαραίνει εσάς  και πρέπει να είστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσετε και να συνεχίσετε»

 

Alex Daniluk (Union Lodge No.1 — Denver, Colorado), 1 χρόνος και 3 μήνες bar manager

Τι θα ήθελε να γνωρίζει όταν ξεκινούσε ;

«Προσάρμοσε όλο σου το πρόγραμμα, γιατί γρήγορα καταλαβαίνεις ότι δε ρυθμίζεις το πόσες ώρες θα κοιμάσαι»

Η μεγαλύτερη πρόκληση;

«Δεν μπορείς να αφήνεις τα «αυτονόητα» έξω από την εκπαίδευση του προσωπικού τελικά. Ακόμα και ο καλύτερος υπάλληλος μπορεί να μη λειτουργήσει με κοινή λογική. Πρέπει να τα εξηγήσεις όλα»

Πώς ξέρεις ότι είσαι κατάλληλος για bar manager;

«Αν δίνει σημασία σε κάθε μικρή λεπτομέρεια, αλλά αποφασίζει να την αντιμετωπίσει χωρίς να τον πάρει από κάτω»

Και μία συμβουλή για τους νέους managers

«Όλοι θέλουμε να τα πηγαίνουμε καλά με τους υπαλλήλους και να είμαστε φίλοι, αλλά τις περισσότερες φορές θα πρέπει να αφήνετε τη φιλιά στην άκρη ως επαγγελματίες.»

 

Jenny Kiely (Hawthorn, Mars Bar — San Francisco, California), 13 χρόνια bar manager

Τι θα ήθελε να γνωρίζει όταν ξεκινούσε ;

«Ακόμα κι αν τα κάνετε όλα πιο γρήγορα ή καλύτερα , πρέπει να μάθεις να αναθέτεις εργασίες σε άλλους.»

Η μεγαλύτερη πρόκληση;

«Πρέπει να θυμάσαι ότι όσο φιλική κι αν είναι η σχέση με το προσωπικό, στο τέλος της μέρας είστε ο προϊστάμενος τους και έχετε όλο το βάρος των αποφάσεων.»

Πώς ξέρεις ότι είσαι κατάλληλος για bar manager;

«Αν είσαι ικανός να ξεχωρίσεις, να δεις τη μεγαλύτερη εικόνα και να έχεις την υπομονή ενός αγίου»

Και μία συμβουλή για τους νέους managers

«Το να ηγείσαι σημαίνει ότι είσαι μέντορας. Πλέον είσαι ένας δάσκαλος για αυτούς που δουλεύουν για σένα, οπότε πάντα να ηγείσαι δίνοντας το σωστό παράδειγμα»

 

Alex Smith (Whitechapel — San Francisco, California), 22 χρόνια bar manager

Τι θα ήθελε να γνωρίζει όταν ξεκινούσε ;

«Εύχομαι να ήξερα ότι ένας manager είναι υπεύθυνος τόσο για τη διαχείριση του μπαρ όσο και για τη διαχείριση του προσωπικού. Οι ηγετικές ικανότητες συνήθως δε διδάσκονται, απλά τις μαθαίνεις στην πορεία.»

Η μεγαλύτερη πρόκληση;

«Μου πήρε αρκετό καιρό να συνειδητοποιήσω ότι χρειαζόμουν βοήθεια από ειδικούς στην διαχείριση και στην ηγεσία για να είμαι σε θέση να μανατζάρω τους υπαλλήλους μου και να έχουμε μία υγιή και αποτελεσματική επαγγελματική σχέση»

Πώς ξέρεις ότι είσαι κατάλληλος για bar manager;

«Πρέπει να είναι έτοιμοι να ενημερωθούν σωστά για το τι σημαίνει να είσαι manager. Αν δεν είναι σε θέση να πάρουν ηγετική θέση, τότε δεν κάνουν γι αυτή τη δουλειά.»

Και μία συμβουλή για τους νέους managers

«Δυστυχώς, πολλοί νέοι managers δε γνωρίζουν και δε διδάσκονται πώς να διαχειρίζονται και να ηγούνται. Πλέον, όμως, υπάρχουν πολλά μέσα για να εκπαιδευτεί κανείς κατάλληλα όπως το βιβλίο”Unusually Excellent”  και το  “Manager Tools” podcast. Το να ηγείσαι μπορεί να διδαχθεί, αλλά η θέληση είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει ήδη. »

 

Adam Stearns (Terranea Resort — Rancho Palos Verdes, California), περίπου 1 χρόνο bar manager

Τι θα ήθελε να γνωρίζει όταν ξεκινούσε ;

«Πώς να έχει όλες τις ευθύνες για όλους και να είναι σε θέση να αναθέτει σωστά τις εργασίες.»

Η μεγαλύτερη πρόκληση;

«Οι ευθύνες ήταν φυσικό ακόλουθο, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να προσαρμόζεσαι και να βρίσκεις νέους τρόπους να αλλάζεις ανάλογα με το περιβάλλον.»

Πώς ξέρεις ότι είσαι κατάλληλος για bar manager;

«Αν δεν φοβούνται τις προκλήσεις, είναι ανοιχτοί στη συνεχή εκπαίδευση και αναγνωρίζουν την αξία αυτών οι οποίοι δουλεύουν μαζί τους, τότε έχουν τα βασικά. Η αισιοδοξία σε πάει ακόμα παραπέρα.»

Και μία συμβουλή για τους νέους managers

« Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνος σου, ζήτα βοήθεια και στήριξη από τους δίπλα σου. Να είσαι πάντα σαφής και να δείχνεις το πόσο εκτιμάς τους υπαλλήλους σου και την σκληρή δουλειά τους.»

 

Gates Otsuji (The Standard — New York City), Πολλά χρόνια bar manager

Τι θα ήθελε να γνωρίζει όταν ξεκινούσε ;

«Πώς να διαπραγματεύομαι για τους σωστούς μισθούς»

Η μεγαλύτερη πρόκληση;

«Ήμουν νέος και φαινόμουν ακόμα νεότερος, οπότε έπρεπε να δουλεύω δύο φορές πιο σκληρά για να με σεβαστούν και να αποδείξω την αξία μου»

Πώς ξέρεις ότι είσαι κατάλληλος για bar manager;

«Αν είσαι ο πιο οργανωτικός άνθρωπος που ξέρεις, γνωρίζεις από διαχείριση προμηθειών ή έχει πάθος με την αποτελεσματικότητα, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είσαι χαρούμενος στη θέση του bar manager»

Και μία συμβουλή για τους νέους managers

«Άσε στην άκρη τον εγωισμό και να είσαι έτοιμος για την αποτυχία. Το να ηγείσαι μίας ομάδας, σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι γι αυτήν και η κάθε αποτυχία είναι μία ευκαιρία να μάθεις κάτι παραπάνω. Κι αν η αποτυχία είναι ότι δεν αγαπάς τη δουλειά του bar manager και δεν σου ταιριάζει, τότε είναι οκ να παραιτηθείς. »