Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχει κανείς κατά νου όταν επιλέγει το σωστό φλιτζάνι σερβιρίσματος για τον καφέ, ή τα ροφήματα. Μάλιστα, είναι τόσο σημαντική αυτή η επιλογή που επηρεάζει ακόμη και τον τρόπο που ο πελάτης βλέπει και γεύεται τον ίδιο τον καφέ τους. Όσο δύσκολη μπορεί να φαίνεται η επιλογή των καλύτερων κόκκων καφέ τόσο δύσκολη είναι και η επιλογή για το σωστό φλιτζάνι.

φλιτζάνι

 1. Το μέγεθος μετράει.
  Μια μεγάλη κούπα είναι ότι πρέπει για όλους εκείνους που τον καταναλώνουν σχεδόν αμέσως. Αν ο καφές μένει για αρκετή ώρα στην κούπα, το αποτέλεσμα θα είναι να κρυώσει. Οπότε ανάλογα με το πόσο γρήγορα πίνεις κανείς τον καφέ του, θα πρέπει να διαλέξει μια ψηλή κούπα ή ένα κοντό φλιτζάνι.
 2. Με ή χωρίς καπάκι.
  Μια κούπα ή ένα φλιτζάνι με καπάκι είναι η ιδανική λύση για να κρατήσει ο καφές τη θερμοκρασία που πρέπει αλλά και να κρατήσει μακριά τυχόν βρωμιές, στην περίπτωση που είναι κανείς στο αυτοκίνητο ή περπατά. Το καπάκι, θα προστατέψει τα χείλη από την πρώτη γουλιά ζεστού καφέ αλλά από την άλλη θα εμποδίσει το άρωμα του καφέ να γεμίσει το χώρο. Το άρωμα, είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι για αυτούς που αγαπούν πραγματικά τον καφέ. Επομένως καλό θα είναι το καπάκι να μπαίνει και βγαίνει εύκολα, ένεκα της περίπτωσης.
 3. Με ή χωρίς λαβή.
  Οι κούπες με λαβές είναι ωραίες και χρήσιμες για το γραφείο ή το σπίτι, καθώς κάνουν πιο εύκολο το κράτημα του καφέ, ειδικά αν είναι ζεστός. Αν τώρα συνηθίζει κανείς να πίνει τον καφέ του περπατώντας στο δρόμο προς τη δουλειά είναι καλύτερα να μην έχει λαβή γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως ο μισός καφές θα χυθεί.
 4. Υλικό.
  Κεραμικό, γυάλινο ή πλαστικό; Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία υλικού για να επιλέξει κάποιος για την κούπα του. Σύμφωνα με αυτούς που ξέρουν να πίνουν καφέ η πορσελάνη είναι ιδανική για το φλιτζάνι του καφέ γιατί διατηρεί τη μυρωδιά του. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το πάχος των τοιχωμάτων, που πρέπει να έχει το μέγιστο δυνατό πάχος για να διατηρείται το ρόφημα στην κατάλληλη θερμοκρασία.
 5. Το χρώμα.
  Το χρώμα της κούπας ή του φλιτζανιού που απολαμβάνεις τον καφέ σου στο σπίτι ή το γραφείο παίζει σημαντικό, αν όχι τον πρωταγωνιστικό, ρόλο για το πόσο εύγευστος ή όχι είναι τελικώς ο καφές σου. Μάλιστα, ερευνητές ζήτησαν από έναν αριθμό ατόμων να πιουν τον καφέ τους σε μια λευκή κούπα και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να δοκιμάσουν τον ίδιο καφέ σε μια χρωματιστή κούπα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όλοι συμφώνησαν πως ο καφές στη λευκή κούπα δεν ήταν τόσο «ζωντανός» και εύγευστος όπως ο καφές στη μπλε κούπα που είχε πιο έντονη και γεμάτη γεύση. Οι άνθρωποι τείνουν να ταυτίζουν το χρώμα της κούπας με τη γεύση του καφέ. Το λευκό είναι το χρώμα της απλότητας και της ηρεμίας, με αποτέλεσμα ο καφές να  αντικατοπτρίζει, στην ουσία, την «πίκρα» και το φλατ του χρώματος στη γεύση του. Αντίθετα όταν ο καφές είναι μέσα σε ένα φλιτζάνι με χρώμα, χωρίς να το καταλαβαίνει ο κόσμος, ο καφές τους παίρνει χρώμα.

Πηγή: www.kudu.gr