Aperitivo είναι το «απεριτίφ» στα Ιταλικά. Στις μεγαλουπόλεις της Ιταλίας αλλά και σε όλη την Ευρώπη, το aperitivo, μία εξαιρετικά δημοφιλής συνήθεια των νέων εργαζόμενων που συνήθως δεν έχουν ακόμα οικογενειακές υποχρεώσεις. Αυτή η συνήθεια απαντάει στην ανάγκη τους για κοινωνικοποίηση και χαλάρωση μετά από μία μέρα στη δουλειά γεμάτη ένταση και υποχρεώσεις.

aperitivo

 

Τι είναι το aperitivo;

Τα μπαρ και τα καφέ στις πόλεις, αφουγκράζονται αυτή την ανάγκη, προσέφεραν στο κοινό μία εναλλακτική πρόταση εξόδου όπου, σε συγκεκριμένο ωράριο, συνήθως τις απογευματινές ώρες, ξεκίνησαν να προσφέρουν τα ποτά τους σε εξαιρετικά ελκυστικές τιμές μεν, αλλά κυρίως με συνοδεία ανοιχτού δωρεάν μπουφέ για τη συνοδεία των ποτών. Με λίγα λόγια, την ώρα του aperitivo μπορεί κάποιος να πληρώσει για το ποτό του και μόνο, πχ. 6-7 ευρώ, και να έχει πρόσβαση στον μπουφέ για απεριόριστη κατανάλωση!

Έτσι οι καταστηματάρχες μπορούν να γεμίσουν τα  μαγαζιά τους σε μία ώρα που είναι κατεξοχήν κενή, και να αυξήσουν το τζίρο τους.

Η σωστή υλοποίηση του concept «Aperitivo»

1. Τα ποτά προσφέρονται σε ελκυστικότερες τιμές απ’ ότι αργότερα το βράδυ.

2. Ένας χώρος μέσα στο κατάστημα, που να είναι εύκολα προσβάσιμος από όλους, αφιερώνεται στο φαγητό.

3. Το φαγητό είναι σε μορφή μπουφέ με επιλογές όπως ζεστά ή κρύα ζυμαρικά, πίτσα, finger food, τυριά και αλλαντικά, σαλάτες, λαχανικά που τρώγονται στο χέρι, αρτοποιήματα. Τα αλμυρά φαγητά αυξάνουν τη δίψα και την κατανάλωση ποτών.

4. Το φαγητό σερβίρεται σε πιάτα και πιρούνια μίας χρήσης και δεν υπάρχει όριο στην κατανάλωση.

5. Η ατμόσφαιρα του χώρου είναι ‘ζεστή,’ με αρκετά δυνατή μουσική και βαβούρα από τις συζητήσεις του κόσμου.

Αν πιστεύετε ότι η δική σας επιχείρηση μπορεί να φιλοξενήσει ένα τέτοιο concept με μερικές μόνο απλές κινήσεις, δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε. Το ρίσκο είναι μικρό και οι πιθανότητες να διαφημιστείτε από στόμα σε στόμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.