του Λουκά Καρνή, cnn.gr*

Ο Άντονι Μπουρντέν δεν ήταν απλά ένας ταλαντούχος μάγειρας, παραμυθάς, ακτιβιστής, εραστής των γεύσεων και των αληθινών εμπειριών που κάνουν τη ζωή να αξίζει. Ήταν ένας επαναστάτης της βιομηχανίας του θεάματος και ο αναπάντεχος θάνατος του κλείνει την ιστορία του με μια έκρηξη πικρής γεύσης. Ο Μπουρντέν δεν ήταν ποτέ ένας κλασικός celebrity, ούτε κλασικός chef.

Δεξιοτέχνης σε ό,τι και αν καταπιάστηκε ο Μπουρντέν έγραφε, μιλούσε, επικοινωνούσε τη γνώση και την εμπειρία του με έναν τρόπο ευθύ.

Αποφεύγοντας το ύφος που πολλοί πουλάνε για να καθιερωθούν σε μια βιομηχανία που καλλιεργεί τη ματαιοδοξία ο Μπουρντέν λάτρευε το street food και τους ανθρώπους που ζουν αληθινά.

Αυτή άλλωστε ήταν και η ειδοποιός διαφορά του από άλλους συναδέλφους του. Ο Μπουρντέν μέσα από τα βιβλία και τις τηλεοπτικές εκπομπές του, ειδικά μέσα από τη σειρά για το CNNi Parts Unknown εκθείασε την ουσία και πέταγε στα σκουπίδια τα περιττά φτιασιδώματα.

Γευσιγνώστης αλλά κυρίως γνώστης των απολαύσεων της ζωής ο Μπουρντέν εργάστηκε στη δεκαετία του 80 σε μισό τετραγωνικό μέτρο σε μια κουζίνα πολυπολιτισμική στη μητρόπολη που τον μεγάλωσε, τη Νέα Υόρκη.

Παθιασμένος με τη ζωή έχοντας πολεμήσει με τον εθισμό των ναρκωτικών ο Μπουρντέν δεν χαριζόταν σε συναδέλφους του που ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για το φαίνεσθαι από το είναι.

Κέρουακ των γεύσεων, punk της κουζίνας

Για κάποιους ο Μπουρντέν ήταν ένας λογοτέχνης με περισσότερες γνώσεις για τη γεύση από τους συναδέλφους του.

Τζακ Κέρουακ της μαγειρικής, ένα από τα πολλά παρατσούκλια που του είχαν φορτώσει καθώς εκείνος χαμογελούσε γενναιόδωρα, ο Μπουρντέν έγραψε βιβλία μαγειρικής αλλά και λογοτεχνίας, ανακάλυψε, και μαζί του και εμείς, τα διαφορετικά πρόσωπα της Γης, όργωσε χώρες, κουζίνες, καταδύθηκε σε γεύσεις, μέθυσε με τοπικές γεύσεις από την Καρταχένα στην Κολομβία στη Νάξο της Ελλάδας -ένα νησί που λάτρευε- και κρατούσε αποστάσεις από του προβολείς, όχι όμως και από τους ντόπιους που τον υποδέχονταν ως έναν καρδιακό φίλο όπου και αν βρισκόταν.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: cnn.gr