Άρθουρ Γιαννακόπουλος: Ο 80χρονος Έλληνας σεφ που διέπρεψε στην Αυστραλία

της Βίκυς Χριστοπούλου, olivemagazine.gr*

Στα 20 του έφυγε από τον τόπο καταγωγής του, τις Αμυγδαλιές Ηλείας, και πήρε το πρώτο καράβι που βρήκε για το Σίδνεϊ. Από εκεί πήγε βόρεια της Αυστραλίας στην περιοχή Κουίνσλαντ και ξεκίνησε ένα δεύτερο ταξίδι, αυτήν τη φορά στο χώρο της μαγειρικής. Εξηνταδύο χρόνια έχουν περάσει από τότε, αλλά ο Άρθουρ Γιαννακόπουλος αρνείται να κρεμάσει ακόμα την ποδιά του, διδάσκοντας έτσι στους Αυστραλούς τι θα πει ελληνικό μεράκι.

Μια από τις πρώτες του δουλειές ήταν να φτιάχνει καπουτσίνο στην Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, ενώ αργότερα έπιασε δουλειά σε δύο από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της περιοχής, το Kabana και το Olims. “Όντας ανύπαντρος πατέρας τριών παιδιών, έπιανα όσες δουλειές μπορούσα, δούλευα ακόμη και βράδια αφού ολοκλήρωνα τις πρωινές μου βάρδιες. Τελικά έγινα σεφ στο ξενοδοχείο Carousel στο προάστιο Kangaroo Point, όπου και δούλεψα για 30 χρόνια. Αμέσως μετά δούλεψα ως σεφ για 20 χρόνια στο Admiralty Motel”, είπε ο Άρθουρ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Restaurant & Catering μιλώντας για την πορεία του.

Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται για το Garnishes Catering. Η ημέρα του είναι ιδιαίτερα κουραστική. Παρά τα 80 του χρόνια, σηκώνεται κάθε μέρα στις 5 το πρωί για να προετοιμάσει τις πιατέλες με τα φρούτα, να μαγειρέψει και να προετοιμαστεί για το υπόλοιπο της μέρας. Το μυστικό της πολυετούς καριέρας του; “ Σε αυτήν τη βιομηχανία, θα πρέπει να είσαι αφιερωμένος στη δουλειά. Δεν μπορείς απλά να περιπλανάσαι”, δηλώνει. “Η καλύτερη συμβουλή που έχω να δώσω σε όποιο νέο ξεκινά τώρα στο χώρο είναι να είναι αξιόπιστος και να δουλεύει σκληρά. Μην κοιτάς το ρολόι. Ξεκίνα νωρίς εάν χρειάζεται και εάν πρέπει να μείνεις μέχρι αργά, αυτό να κάνεις. Σε αυτό το παιχνίδι, δεν υπάρχει ώρα λήξης και ώρα εκκίνησης- πρέπει απλά να τελειώσεις τη δουλειά”, συνεχίζει.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: olivemagazine.gr