krasiagr.com*

Winery

Εδώ και χρόνια, οι σοδειές της Βουργουνδίας όλο και λιγοστεύουν, ενώ οι τιμές τους διαρκώς ανεβαίνουν. Οι βροχές, οι πλημμύρες, και οι χαλαζοπτώσεις έχουν αποδεκατίσει τους αμπελώνες από το 2010, ιδιαίτερα στην Côte de Beaune (το νότιο τμήμα της διάσημης λωρίδας με τους ασβεστόλιθους που φιλοξενεί τα πιο γνωστά αμπέλια). Οι καλλιεργητές έχουν επενδύσει σε διάφορες περίεργες κατασκευές για την αντιμετώπιση του χαλαζιού, που δυστυχώς, δεν λειτούργησαν. Οι περιφερειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια κρίση επιβίωσης.

Η συγκομιδή των σταφυλιών Chardonnay ήταν κάτω από 30% το 2013, και του Pinot Noir περισσότερο από 50%. Το 2014, το οποίο είχε μερικές από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες στην πρόσφατη μνήμη, κάποιοι οινοποιοί έχασαν το 90% των καλλιεργειών τους και το 2016 προβλέπεται ήδη να είναι χειρότερο, δεδομένου του καιρού. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα σταφύλια είναι πολύ πιο ακριβά, και οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή κρασιών από αυτά θα αναγκαστούν να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο στο οποίο όλο και περισσότερο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

«Οι παραγωγοί ουσιαστικά λένε, πληρώστε ό,τι ζητάμε, διαφορετικά θα πουλήσουμε σε κάποιον άλλο», λέει ο Blair Pethel, ένας από τους όλο και αυξανόμενους σε αριθμό «μικρο-μεσολαβητές”(μικρές ιδιοκτησίες που αγοράζουν σταφύλια από τους παραγωγούς και τα μετατρέπουν σε κρασί αντί να έχουν τα δικά τους αμπέλια). Τα σταφύλια για την παραγωγή 300 φιαλών από τους εκλεκτούς αμπελώνες Charmes-Chambertin 2009, κοστίζανε 8.000€. Η τιμή για την ίδια ποσότητα το 2015 ήταν 22.500€. Φυσικά, ο Pethel δεν αγόρασε.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: krasiagr.com